3.10.13

Υποψήφιος για Νόμπελ Ειρήνης ο Βλ. Πούτιν

Οι βουλευτές της Κρατική Ντούμα και οι κοινωνικοί λειτουργοί πρότειναν τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για το Νόμπελ της Ειρήνης. 
Κατά τη δήλωση του βουλευτή Ιώσηφ Κομπζόν ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους "αξίζει αυτό το υψηλό βραβείο πολύ περισσότερο από τον Αμερικανό ηγέτη Μπάροκ Ομπάμα΄΄, επισημαίνει το πρακτορείο RIA NOVOSTI.

"Πολύ καλά γνωρίζουμε τι ειρηνευτικό ρόλο έπαιξε ο Πρόεδρός μας σε δύσκολες περιοχές ιδιαίτερα όπως είναι η Μπεσλάν, η Νότια Οσετία και άλλες ",  εξήγησε την πρωτοβουλία ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας της Πνευματικής Ενότητας και
Συνεργασίας Γκεόργκι Τραπέζνικοφ. Υπογράμμισε ότι "η επιστολή στην Επιτροπή των Νόμπελ εστάλη στις 16 Σεπτεμβρίου και ελήφθη στις 20 Σεπτεμβρίου".

"Η χρονιά τελειώνει και χωρίς αμφιβολία ο Άνθρωπος του 2013 είναι ο Βλαδίμιρ Βλαδίμιροβτιτς Πούτιν ", δήλωσε ο συντονιστής του Διεθνούς Κινήματος στήριξης δικαιωμάτων των λαών, κ. Μπεσλάν Κομπάχια.

Με τη σειρά του ο βουλευτής της Κρατικής Ντούμα Ιώσηφ Κομπζόν που υπέγραψε την επιστολή στην Επιτροπή των Νομπελ, υπογράμμισε ότι χαίρεται να υπάρχει δυνατότητα προώθησης του Βλαδίμιρ Πούτιν  για το βραβείο της ειρήνης. Εξήγησε ότι παλαιότερα το βραβείο απονεμήθη στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάροκ Ομπάμα, ο οποίος ενέκρινε τις επιθετικές δράσεις των ΗΠΑ, ενώ ο Ρώσος ηγέτης προσπαθεί να σταματήσει τον πόλεμο στη Συρία και "αξίζει περισσότερο ένα τόσο υψηλό βραβείο ".

Ο Κομπζόν επισήμανε ότι η ομάδα πρωτοβουλίας για την προώθηση του Πούτιν δεν απευθύνθηκε στον Πρόεδρο, θεωρεί όμως ότι ο επικεφαλής του κράτους μάλλον δεν θα σχολιάσει την πρόταση αυτή "λόγω της σεμνότητάς του ". Με τη σειρά του η  Κομπάχια επιβεβαίωσε επίσης ότι δεν συντόνισαν την πρωτοβουλία αυτή με τον Πούτιν, η απόφαση αυτή είναι των εκπροσώπων της κοινωνίας.

Με τη σειρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι με την διοίκηση του προέδρου δεν συζητήθηκε η πρωτοβουλία αυτή, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ITAR-TASS. Παλαιότερα ο κ. Πεσκόφ επισήμανε ότι ο Πούτιν στις δραστηριότητές του ποτέ δεν καθοδηγείται με θέληση να πάρει κάποια βραβεία.

"Ο Πούτιν δεν είναι της τάσης να λαμβάνει διάφορα βραβεία και παράσημα κ. ο. κ. ", δήλωσε ο Πεσκόφ. Κατά τη δήλωσή του, "το πιο αδρό κριτήριο για τον Πρόεδρο είναι η ικανοποίηση από τα αποτελέσματα της δουλειάς ".