20.10.13

Μελέτη υπ. Άμυνας για εκσυγχρονισμό της ΕΦ, Μείωση στρατιωτικών μονάδων, εφεδρείας και θητείας


Λευκωσία: Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Άμυνας, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, ο οποίος ανέφερε ότι σύντομα ολοκληρώνεται και παρουσιάζεται μέχρι το τέλος του έτους ενώπιον του Προέδρου και του Υπουργικού Συμβουλίου, μελέτη για τη μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς, που περιλαμβάνει ριζική μείωση στρατιωτικών μονάδων και της εφεδρείας, αλλά και μείωση της στρατιωτικής θητείας. 

Μιλώντας το πρωί, κατά τον απολογισμό του έργου του Υπουργείου Άμυνας στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης, ο κ. Φωτίου είπε ότι η μείωση της στρατιωτικής θητείας είναι εφικτή, θα επέλθει όμως μέσα απο την αναδιοργάνωση της Ε.Φ.

Εξάλλου, είπε ότι αρχίζει εντός τριών μηνών η καταστροφή πεπαλαιωμένων πυρομαχικών στο εξωτερικό, μετά την υπογραφή σχετικής συμφωνίας με ισπανική εταιρεία, ενώ πρόσθεσε ότι το κόστος «δεν είναι τρομακτικό». 

Ανέφερε επίσης ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το Υπουργείο θα καταλήξει αναφορικά με την αγορά δύο πολεμικών σκαφών για επιτήρηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Ο κ. Φωτίου είπε ότι διευρύνεται η συνεργασία με το Ισραήλ, ενόψει και της αμοιβαίας ανάγκης για ενεργειακή ασφάλεια στην ΑΟΖ, ενώ αναμένεται σύντομα η υπογραφή σχετικής συμφωνίας σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας. Ο υπουργός ρωτήθηκε κατά πόσο προτίθεται να διεκδικήσει τις μίζες που δόθηκαν για την τοποθέτηση της συστοιχίας των TOR M-1, για να απαντήσει «αν υπάρχει τρόπος ασφαλώς». 

Είπε ότι δεν θα επιτραπεί να επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα σπατάλης, ενώ συμπλήρωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε εισήγησή του, να συμμετάσχει στην υπογραφή δημοσίων συμβάσεων η Γενική Λογίστρια, καθώς και παρατηρητές της Γενικής Ελέγκτριας και της Γενικής Εισαγγελίας.

Ανέφερε εξάλλου ότι τα θέματα άμυνας και ασφάλειας απαιτούν συλλογική προσπάθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων και του λαού, μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις. 

Αναφερόμενος στους τρεις βασικούς πυλώνες της Αμυντικής Στρατηγικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι σκοπός είναι η διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας στα ελεύθερα εδάφη. «Στόχος είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου και ημιεπαγγελματικού στρατού» που σε συνδυασμό με τη συνεργασία με την Ελλάδα, θα καταστεί ισχυρή δύναμη αποτροπής, πρόσθεσε.

Δεύτερος πυλώνας είναι η προστασία και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ και τρίτος η αναβάθμιση της Αμυντικής Διπλωματίας με την ένταξη της χώρας στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», είπε. 

Πρόσθεσε ότι επανασχεδιάζονται οι αμυντικές προτεραιότητες σε εξοπλιστικά προγράμματα λόγω της κρίσης, ενώ δίνεται έμφαση σε προγράμματα σε σχέση με την ΑΟΖ, για σωστή επιτήρηση και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ως προς τους λόγους της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, αυτό επιβάλλουν το αναβαθμισμένο γεωπολιτικό περιβάλλον, ο εντοπισμός και η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ, η οικονομική συγκυρία αλλά και οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις. Επίσης έκανε λόγο για «δυσανάλογο μέγεθος των Ενόπλων μας Δυνάμεων σε σχέση με την δυνατότητα αποτελεσματικής υποστήριξής τους από την Πολιτεία». 

Εξάλλου, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι αναθεωρούνται περίπου τριάντα θεσμικά κείμενα, κανονισμοί και νόμοι που θα τεθούν πολύ σύντομα είτε για έγκριση στο Υπουργικό Συμβουλίου, είτε για ψήφιση από τη Βουλή. Αφορούν, μεταξύ άλλων τους Κανονισμούς περί Ιεραρχίας, Κρίσεων, Προαγωγών και Αφυπηρετήσεων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και ΕΠΥ, καθώς και στη λειτουργία της Εθνικής Φρουράς.

Ιδιαίτερα στάθηκε ο υπουργός στην προσπάθεια για απόσυρση επικίνδυνων και πεπαλαιωμένων πυρομαχικών, με την εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών. Την περασμένη εβδομάδα είπε ότι υπογράφηκε συμφωνία με την ισπανική εταιρεία EXPAL Systems, η οποία θα ξεκινήσει εντός τριών μηνών την καταστροφή του υλικού. 

Είπε επίσης ότι συνομολογήθηκε συμφωνία πλαίσιο, σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο, για εμπλοκή πέντε εταιρειών, οι οποίες θα αναλαμβάνουν κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, το έργο της καταστροφής των μη αξιοποιήσιμων πυρομαχικών της ΕΦ.

Ανέφερε ακόμη ότι το Υπουργείο αναμένει έσοδα 180 χιλ. ευρώ από την πώληση άχρηστων πυρομαχικών μικρού διαμετρήματος, στη βάση συμβολαίου που έχει υπογραφεί με κυπριακή εταιρεία. 

Συμπλήρωσε επίσης ότι γίνονται ενέργειες για συντήρηση του υφιστάμενου οπλισμού της Ε.Φ. αλλά και για απόσυρση μέρους των πεπαλαιωμένων οπλικών συστημάτων.

Αναφορικά με τις προσπάθειες για μείωση της φυγοστρατίας, ο κ. Φωτίου είπε ότι προωθήθηκαν συμπληρωματικά μέτρα, μεταξύ αυτών η διασύνδεση του αρχείου στρατολογικών υπηρεσιών με το αρχείο της αστυνομίας για κατόχους άδειας πυροβόλου όπλου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διασύνδεση του αρχείου του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, με το αρχείο των στρατολογικών υπηρεσιών. Όπως είπε, όσοι οδηγοί εντοπίζεται ότι έχουν απαλλαγεί για λόγους υγείας, θα παραπέμπονται στο Ιατροσυμβούλιο για να κρίνει κατά πόσον μπορούν να κατέχουν άδεια οδήγησης. 

Επίσης, θα ζητείται πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης μέσω της τροποποίησης των νομοθεσιών για πρόσληψη στη δημόσια και εκπαιδευτική υπηρεσία, ενώ προτείνεται όπως η επανεξέταση όσων κρίθηκαν προσωρινά μη ικανοί για στράτευση από την αρμόδια επιτροπή, να γίνεται ανά εξάμηνο αντί σε ετήσια βάση.

Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα «ήταν και παραμένουν άριστες», ενώ έκανε λόγο και για διεύρυνση της συνεργασίας με το Ισραήλ. Συμπλήρωσε ότι επιδιώκεται συνεργασία και με άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και ο Λίβανος. 

Αναφορικά με τον σχεδιασμό για την ενεργειακή ασφάλεια είπε ότι «επιδιώκουμε τη θωράκιση της αλυσίδας εξόρυξης – επεξεργασίας – εκμετάλλευσης του ενεργειακού μας πλούτου». Αναφέρθηκε στην ενίσχυση των μέσων επιτήρησης στην ΑΟΖ, με την αγορά δύο σκαφών ανοιχτής θαλάσσης, ενώ πρόσθεσε ότι «ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα καταλήξουμε».

Εξάλλου είπε ότι προωθείται επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τη Ρωσία και τη Γαλλία, ενώ υπενθύμισε την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας με την Ιταλία. 

Ως προς το «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» είπε ότι η πρόθεση για ένταξη προωθείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να αρθούν τυχόν επιφυλάξεις στην υποψηφιότητα της Λευκωσίας.

Εντός των στρατοπέδων, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι εξετάζεται το θέμα εμπλοκής ιδιωτών σε βοηθητικές υπηρεσίες, όπως η παρασκευή του καθημερινού συσσιτίου. Το μέτρο του catering θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο ΚΕΝ Πάφου τον Ιανουάριο, είπε. 

Εξάλλου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία στήριξης των κυπριακών προϊόντων, λέγοντας ότι η ΕΦ είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στην Κύπρο. Ανέφερε ότι προωθείται μια Συμφωνία Πλαίσιο, που θα εξασφαλίζει καλύτερη προώθηση των εγχώριων προϊόντων, στηρίζοντας παράλληλα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται, μετά από καταγγελίες για προμήθεια κρέατος, ο κ. Φωτίου είπε ότι δεν έχει ακόμη στη διάθεσή του το πόρισμα, διαμήνυσε όμως ότι δεν θα υπάρξει ανοχή για παρεκκλίσεις από τις διαδικασίες που ακολουθούνται. Συμπλήρωσε επίσης ότι οι διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων για προμήθεια τροφίμων θα βελτιωθούν και θα απλοποιηθούν. 

Επίσης, είπε ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2014 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης σε εργολάβου ενός έργου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», συνολικής ισχύος 5MW. Σκοπός είπε, είναι η απεξάρτηση των ενόπλων δυνάμεων από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, που κοστίζει ετησίως 6,5 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις προσπάθειες του Υπουργείου για καταπολέμηση της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες στα στρατόπεδα, τη διαφώτιση για πρόληψη σοβαρών ασθενειών, την οδική ασφάλεια, τον εθελοντισμό και την προώθηση του αθλητισμού. 

Παρόντες στη δημοσιογραφική διάσκεψη ήταν επίσης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, Χρίστος Μαλληκίδης, ο Αρχηγός της Ε.Φ. Στυλιανός Νάσης και άλλα στελέχη.

Πηγή: philenews

 Εν κρυπτώ: Η επίσημη ανακοίνωση του Yπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ κι εδώ.