25.10.13

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ "Σφάζουν" τους εργαζόμενους στα... πόδια τρόικας & επιχειρηματικών συμφερόντων

Κατάργηση του ορίου των απολύσεων για τις μεγάλες επιχειρήσεις που είναι στο 5% και πλήρης απελευθέρωση τους, ζητάει η τρόικα και τα επιχειρηματικά συμφέροντα στην Ελλάδα και η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να θυσιάσει στο βωμό του μνημονίου ότι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα των πολιτών.
Θέλουν να επιβάλουν εργασιακή «ζούγκλα» στη χώρα που μετρά απώλειες 1.000.000 θέσεων εργασίας την περίοδο 2010-2013 και η ανεργία εκτοξεύεται στο τέλος του 2013 στο 29% σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ.

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά και αναφέρουν πώς οι θέσεις εργασίας δεν θα ανακτηθούν ούτε τα επόμενα 20 χρόνια. Πόσο μάλλον όταν η κυβέρνηση συνεχίζει την καταστροφική πολιτική αυξάνοντας δραματικά την ανεργία και τους ανέργους οι οποίοι έχουν φτάσει στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 να αριθμούν 1.350.435, όταν οι απασχολούμενοι είναι 3.632.200.
Τη στιγμή λοιπόν που οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος μιλούν για ανάπτυξη και μέτρα για την ανάσχεση της ανεργίας, όπως δήθεν δεσμεύτηκαν και την προγραμματική τους συμφωνία, δίνουν γη και ύδωρ στα επιχειρηματικά συμφέροντα που εκπροσωπούνται από την τρόικα και απελευθερώνουν τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.  
Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Κεγκέρογλου χαρακτήρισε από τη Βουλή «ξεπερασμένο» το ισχύον πλαίσιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εγκλωβίζει τους εργαζόμενους!
Ουσιαστικά φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για τις απαιτήσεις της τρόικας που για ακόμη μια φορά, όπως άλλωστε και στο θέμα των αποζημιώσεων, φαίνεται να πράττουν ακριβώς ότι επιβάλλει το συμφέρον των επιχειρηματικών ομίλων, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Επί της ουσίας μέσω μνημονίου από την Ελλάδα ζητείται αλλαγή στο ισχύον πλαίσιο που απαγορεύει απολύσεις περισσότερες από το 5% του συνόλου των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 ως 150 άτομα. Με το ισχύον πλαίσιο έξι απολύσεις θεωρούνται ομαδική απόλυση και χρειάζεται την άδεια του κράτους η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί ποτέ.
Η τρόικα λοιπόν ζητεί αυτό να αλλάξει και επί της ουσίας να απελευθερωθούν οι απολύσεις προς όφελος των επιχειρήσεων οι οποίες ήδη έχουν πετύχει και τη μείωση αλλά και σε δόσεις καταβολή της αποζημίωσης που παίρνουν οι απολυμένοι.
Ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε πως «πρέπει να εξεταστεί η διαδικασία με την οποία μια επιχείρηση υποβάλει αίτημα για ομαδικές απολύσεις σε συνδυασμό με την επίκληση της βιωσιμότητας της επιχείρησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήδη μελετάται ένα σχέδιο απελευθέρωσης...».
Κάτι τέτοιο συνεπάγεται πλήρης ισοπέδωση της αγοράς εργασίας και διάλυση του ιδιωτικού τομέα. Οι επιχειρήσεις θα δουλεύουν με προσωπικό part time και οι μισθοί Βουλγαρίας μπορεί να φαντάζουν σε λίγο… όνειρο.
Αυτή είναι η ανάπτυξη που θέλει η κυβέρνηση. Έτσι υπερασπίζονται Σαμαράς και Βενιζέλος τους εργαζόμενους. Θέλουν αντάμα να συνεχίσουν το καταστροφικό έργο των μνημονίων που άρχισε ο Γιώργος Παπανδρέου, κάνοντας όσα περισσότερα δώρα μπορούν στους δανειστές και στους εργοδότες.
defencenet.gr