4.10.13

Νέες βολές Νετανιάχου κατά του Ιράν

Κάνοντας άλλη μια προειδοποίηση προς την Ουάσινγκτον σχετικά με τις φιλοδοξίες που θεωρεί ότι έχει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες πως η Τεχεράνη εργάζεται για να αναπτύξει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (Intercontinental Ballistic Missiles, ICBMs) οι οποίοι μια μέρα θα μπορούσαν να πλήξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

"Δεν αναπτύσσουν αυτούς τους ICBMs για εμάς. Εμάς μπορούν να μας πλήξουν με τους πυραύλους που έχουν ήδη. Είναι για εσάς", δήλωσε ο Νετανιάχου κατά την διάρκεια που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.


"Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών γνωρίζουν εξίσου καλά με εμάς ότι το Ιράν αναπτύσσει ICBMs, όχι για να πλήξει το Ισραήλ. Θέλουν να φτάσουν πολύ πιο μακριά", είπε ο Νετανιάχου στην εκπομπή "This Morning".

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών δείχνουν έντονο ενδιαφέρον να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις με το νέο πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί, αν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε σήμερα πως η Ισλαμική Δημοκρατία πρέπει πρώτα απ' όλα να αποδείξει ότι προτίθεται να τερματίσει οριστικά την διένεξη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Το ζήτημα με τους ICBMs είχε ανακύψει έπειτα από μια έκρηξη σε μια ιρανική στρατιωτική βάση, που Ισραηλινοί αξιωματικοί του στρατού υποστήριξαν πως σχετιζόταν με τις προσπάθειες της Τεχεράνης να αναπτύξει έναν πύραυλο με δραστικό βεληνεκές 10.000 χιλιομέτρων - ικανό να πλήξει στόχους στις ΗΠΑ.

Ισραηλινοί αξιωματικοί δήλωναν στις αρχές του 2012 ότι σε δύο ως τρία χρόνια, το Ιράν θα μπορούσε να έχει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τέτοιους πυραύλους. Ωστόσο ένας ανώτερος αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ, ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Νετανιάχου, επισήμανε ότι η απειλή από τους πυραύλους αυτούς δεν είναι ακόμη άμεση. "Θα περάσουν λίγα χρόνια πριν το Ιράν αποκτήσει βαλλιστικούς πυραύλους", είπε ο αξιωματικός αυτός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο Νετανιάχου είπε ότι δεν ανησυχεί μήπως θεωρηθεί πως υπερβάλλει, με δεδομένες τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον και άλλων να διαπραγματευτούν με την Τεχεράνη. "Η πολιτική θα έπρεπε να είναι... να μην αφήσουμε το Ιράν να μας ξεγελάσει με μια ημιτελή συμφωνία, με παραχωρήσεις διακοσμητικού χαρακτήρα", ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ