2.10.13

ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΝΑΥΤΙΚΟ Τρία νέα ταχέα περιπολικά για προστασία των κοιτασμάτων

Τρία νέα ταχέα περιπολικά σκάφη παράγγειλε το ισραηλινό Ναυτικό για την προστασία των εξεδρών γεώτρησης που διαθέτει στην δική του ΑΟΖ. Τα τρία σκάφη ανήκουν στην κλάση Dvora Mark III.
Αποστολή των σκαφών όπως αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ είναι η παροχή σε θέσεις γεώτρησης που διατηρεί το Ισραήλ ανοικτά των ακτών του. Την παραγγελία ανέλαβε να εκτελέσει η IAI (Israel Aerospace Industries) αλλά ούτε η εταιρεία ούτε και το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας έκαναν γνωστό το κόστος του συμβολαίου.
Συνολικά και με την εκτέλεση και αυτού του  συμβολαίου τα σκάφη της κλάσης που θα διαθέτει το Ισραήλ ανέρχονται σε 13 συμπεριλαμβανομένων 6 που είχαν παραγγελθεί το 2004 και 4 το 2006.
Το ισραηλινό Ναυτικό διαθέτει ακόμη 5 ταχέα περιπολικά σκάφη  Shaldag Mark III ναυπηγημένα στη Χάιφα από τα ομώνυμα ναυπηγεία τα οποία κυρίως επιχειρούν στις νότιες ακτές του Ισραήλ επιτηρώντας τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας.  

Η κλάση Dvora έχει μήκος 27 μέτρα εκτόπισμα 60 τόνων οπλισμό 1 πυροβόλο  Typhoon 25 των 30 χλστ. ένα /Oerlikon των 20 χλστ. και  2 πολυβόλα των 12.7 χλστ.  
Λίβανος και Ισραήλ ερίζουν για μια περιοχή συνολικής επιφάνειας 328 τ. μιλίων με το Ισραήλ να ισχυρίζεται ότι ανήκει στο πεδίο Λεβιάθαν ενώ ο Λίβανος θεωρεί πως μέρος του ανήκει στη δική του ΑΟΖ. Το θέμα τώρα βρίσκεται στον ΟΗΕ προς επίλυση.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr