6.10.13

Αυτό το ζήτημα αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο

Σε κλιματικό φούρνο απειλείται να βρεθεί η Μεσόγειος Το διοξείδιο του άνθρακα είναι αυξημένο κατά 40% σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.


Του Γιάννη Ελαφρού
Σε κλιματικό φούρνο απειλείται να βρεθεί ο πλανήτης και ειδικά η περιοχή της Μεσογείου, εάν συνεχιστεί η διαδικασία της κλιματικής αλλαγής, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό προκύπτει από την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC), που παρουσιάστηκε στη Στοκχόλμη στις 27 Σεπτεμβρίου.


Η έκθεση εδραιώνει την πεποίθηση ότι η κύρια ευθύνη για την κλιματική αλλαγή βρίσκεται στην ανθρώπινη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Η IPCC αποδίδει στη φετινή έκθεση την αλλαγή του κλίματος σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες σε ποσοστό 95%. Η Διακυβερνητική Επιτροπή ενίσχυσε την πεποίθησή της, καθώς στην προηγούμενη έκθεση, το 2007, εκτιμούσε την πιθανότητα της ανθρώπινης ευθύνης στο 90%. Στην έκθεση του 2001, η ανθρώπινη ευθύνη είχε εκτιμηθεί σε ποσοστό 66%. Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι η Διακυβερνητική Επιτροπή, στην οποία απονεμήθηκε το 2007 το Νομπέλ Ειρήνης, δεν είναι απλώς ένα σώμα ανεξάρτητων διακεκριμένων επιστημόνων ή εμπειρογνωμόνων, αλλά αποτελεί σώμα διακυβερνητικό, με αντιπροσώπους κυβερνήσεων, που συνεκτιμούν τις επιστημονικές μελέτες. Μάλιστα, έχουν διατυπωθεί ήδη απόψεις που θεωρούν τις εκτιμήσεις της IPCC σχετικά μετριοπαθείς.

Ποιες είναι οι βασικότερες από τις επερχόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την έκθεση της IPCC; Οσον αφορά στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, διαμορφώθηκαν τέσσερα σενάρια, που κυμαίνονται από 0,3 βαθμούς Κελσίου (το πλέον αισιόδοξο) έως 4,8 βαθμούς Κελσίου στο πιο απαισιόδοξο, σε σύγκριση με τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1986-2005. Ηδη ο πλανήτης έχει ανεβάσει θερμοκρασία κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Εδώ και καιρό έχει τεθεί κρίσιμος στόχος για την ισορροπία του πλανήτη να μην υπερβεί η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Πριν από 800.000 έτη...

Το πόσο μεγάλη θα είναι η άνοδος στο μέλλον θα καθοριστεί από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα, του βασικού αερίου του θερμοκηπίου, στην ατμόσφαιρα βρίσκονται σε πρωτόγνωρα επίπεδα, που μπορούν να συγκριθούν μόνο με εκείνα πριν από... 800.000 έτη. Συγκεκριμένα, το CO2 είναι αυξημένο κατά 40%, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αιτία, η καύση ορυκτών καυσίμων.

Η διατάραξη του θερμοστάτη της Γης θα φέρει ακόμη συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα καύσωνες, μεγαλύτερες ξηρασίες από τη μία και πλημμύρες από την άλλη. Η περιοχή της Μεσογείου και της Ελλάδας αποτελεί ένα μεταίχμιο διαφορετικών κλιματικών καταστάσεων, που αναμένεται να επηρεασθεί σημαντικά από την κλιματική ανισορροπία.

Οσον αφορά στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών, εκτιμάται πως μέχρι το 2100 θα κυμανθεί από 26 έως 82 εκατοστά, άνοδος που θα θέσει υπό απειλή παράκτιες περιοχές. Επίσης, η έκθεση προβλέπει ότι θα συνεχιστεί η τήξη των πάγων σε Ανταρκτική και Γροιλανδία, καθώς και των παγετώνων. Το πρόβλημα είναι ότι έτσι απελευθερώνεται ακόμη περισσότερο μεθάνιο (αέριο του θερμοκηπίου) στην ατμόσφαιρα. Εκτιμώντας τους ρυθμούς ανόδου της θερμοκρασίας της Γης, το IPCC υπογραμμίζει ότι απαιτούνται δομικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Καθημερινή