17.10.13

«ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ» - Ρωσία: Τη ρωσική υπηκοότητα ζητούν 50.000 χριστιανοί της Συρίας

Περίπου 50.000 χριστιανοί της Συρίας έχουν ζητήσει να λάβουν τη ρωσική υπηκοότητα για να προστατευθούν από τους σύρους εξεγερμένους, «τους οποίους υποστηρίζει η Δύση», ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Στόχος των τρομοκρατών που υποστηρίζονται από τη Δύση είναι να τερματίσουν την παρουσία μας εδώ με τις πιο ειδεχθείς μεθόδους, περιλαμβανομένων των άγριων δολοφονιών πολιτών», επισημαίνουν οι σύροι χριστιανοί που ζουν στην περιοχή Καλαμούν, 90 χιλιόμετρα βόρεια της Δαμασκού, σε μια επιστολή που απέστειλαν στο ρωσικό υπουργείο μέσω «διπλωματικών οδών», σύμφωνα με την ανακοίνωση.


«Η Ρωσία συνεχίζει μια σταθερή πολιτική με στόχο να προστατεύσει τον λαό και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας (…). Οι χριστιανοί της Ανατολής το γνωρίζουν εδώ και αιώνες: κανείς δεν προστατεύει τα συμφέροντά τους καλύτερα από τη Ρωσία», σημειώνεται στην επιστολή.

«Καθώς επιτρέπεται βάσει του συριακού νόμου να έχει κανείς δύο υπηκοότητες, αποφασίσαμε να ζητήσουμε τη ρωσική υπηκοότητα (…) Η Ρωσία θα μας προστατεύσει, αν οι τρομοκράτες απειλήσουν να μας εξοντώσουν», εξηγούν οι συντάκτες της επιστολής.

Το αίτημα αυτό, που έγινε από «περίπου 50.000 ανθρώπους –γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους και επιχειρηματίες», «δεν σημαίνει ότι αμφισβητούμε τον συριακό στρατό και την κυβέρνησή μας», διευκρινίζουν οι συντάκτες της επιστολής, μεταξύ αυτών και κάτοικοι της Μααλούλα, του πιο γνωστού χριστιανικού χωριού της Συρίας.

«Όμως φοβόμαστε τη συνομωσία της Δύσης και τους γεμάτους μίσος φανατικούς που διεξάγουν έναν βίαιο πόλεμο εναντίον της χώρας μας», προσθέτουν.

Πολλοί θρησκευτικοί χώροι, τόσο χριστιανικοί όσο και μουσουλμανικοί, έχουν υποστεί ζημιές στη Συρία, χώρα οι κάτοικοι της οποίας ανήκουν σε διαφορετικές θρησκείες, από την αρχή του εμφυλίου τον Μάρτιο του 2011.

Η Μααλούλα, ένα χριστιανικό χωριό 5.000 κατοίκων που βρίσκεται βόρεια της Δαμασκού, ήταν θέατρο βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των εξεγερμένων και του συριακού στρατού τον Σεπτέμβριο.

Οι αντάρτες, μεταξύ αυτών και τζιχαντιστές που συνδέονται με την αλ Κάιντα, έθεσαν το χωριό υπό τον έλεγχό τους. Στη συνέχεια ο συριακός στρατός τους εκδίωξε. Έκτοτε οι μάχες μεταξύ των δύο πλευρών είναι σχεδόν καθημερινές.

 http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113131376