31.10.13

ΕΚΤΟΞΕΥΘΗΚΑΝ 4 ΒΛΗΜΑΤΑ Κτυπήθηκαν ισραηλινά μαχητικά στην Συρία; - Κόλαση πυρός πάνω από την Λαττάκεια

Μέρη του αντιαεροπορικού συστήματος S-300PMU2 ή συστοιχίες επακτίου αμύνης των υπερηχητικών βλημάτων P-800 Yakhont  της Συρίας επιχείρησε να βομβαρδίσει χθες το βράδυ η ισραηλινή Αεροπορία όπως κατ’  αποκλειστικότητα είχε μεταδώσει το defencenet.gr, αλλά αυτή την φορά η συριακή αεράμυνα αντέδρασε.
Είχαμε διαδοχικές εκτοξεύσεις αντιαεροπο
ρικών βλημάτων (τουλάχιστον τέσσερα).
Βίντεο από τις μεγάλες εκρήξεις που σημειώθηκαν σε στρατιωτική βάση του συριακού Στρατού ή της Αεροπορίας νότια από τη Λαττάκεια και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Snobar Jableh δημσιεύουμε εν συνεχεία, αλλά το ερώτημα είναι αν κτυπήθηκαν ισραηλινά αεροσκάφη, αφού οι Σύροι δηλώνουν ότι "Έγιναν επιτυχημένες βολές των αντιαεροπορικών μας συστημάτων".
Το "επιτυχημένες βολές" δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι κτυπήθηκαν αεροσκάφη, αλλά ότι αναγκάστηκαν να τροποποιήσουν ή και να ματαιώσουν την αποστολή τους από τον φόβο των αντιαεροπορικών πυραύλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα λιβανικά ΜΜΕ που συνήθως δίνουν αξιόπιστες πληροφορίες για τα τεκταινόμενα στην Συρία, έγιναν εκτοξεύσεις από συστήματα SA-6 Gainful και SA-5 Gammon, κατά των ισραηλινών αεροσκαφών ενώ κτυπήθηκαν με τα πυροβόλα των Pantsir S1 πύραυλοι αέρος-εδάφους.
Το Γενικό Επιτελείο του Λιβάνου εξέδωσε ανακοίνωση για παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τις 1:40 το μεσημέρι έως και τις 5 το απόγευμα όπου εξήλθαν του λιβάνου με κατεύθυνση δυτικά προς τη Μεσόγειο στο ύψος της Τρίπολης του Λιβάνου. 
Σύμφωνα με τους αντάρτες η επίθεση των ισραηλινών αεροσκαφών πραγματοποιήθηκε στις 19.00 με πύραυλο ο οποίος ήρθε από την πλευρά της Μεσογείου
Την προηγούμενη εβδομάδα η εφημερίδα του Κουβέιτ Al Jarida είχε αναφέρει πως ισραηλινά μαχητικά είχαν βομβαρδίσει αυτοκινητοπομπή η οποία μετέφερε πυραύλους στην περιοχή μεταξύ των συνόρων Συρίας και Λιβάνου.
Η εκδοχή όμως που φαίνεται πως επικρατεί για τον βομβαρδισμό  της συριακής βάσης από την ισραηλινή Αεροπορία εστιάζεται περισσότερο είτε στην καταστροφή συστημάτων S-300 τα οποία η Ρωσία έχει πει πως θα παραδώσει στη Συρία ή των πυραύλων P-800 οι οποίοι επίσης έχουν αποτελέσει και στο παρελθόν στόχο των Ισραηλινών.
Η προηγούμενη επίθεση της ισραηινής Αεροπορίας είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιούλιο όταν είχαν βομβαρδισθεί αποθήκες στην Λαττάκεια με στόχο τα βλήματα Yakhont τα οποία όμως σύμφωνα με νεότερες αναφορές δεν βρίσκονταν εκεί καθώς ο συριακός Στρατός τα είχε απομακρύνει έγκαιρα.
Αυτή τη φορά ενδέχεται το Ισραήλ να βομβάρδισε κοντινή βάση όπου και βάσει πληροφοριών από μυστικές υπηρεσίες εκεί βρίσκονταν οι P-800 ή κατά άλλες πηγές μέρη ή ετοιμοπόλεμα συστήματα S-300 τα οποία όμως δεν είχαν τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Είναι γνωστό πως το Ισραήλ έχει βάλει στο «στόχαστρο» τους συριακούς P-800 εδώ και καιρό και δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις προσπάθειες μέχρι να τους καταστρέψει εντελώς.
Το ίδιο ισχύει και για τους S-300 στο ενδεχόμενο που μέρη τους έχουν παραδοθεί στις συριακές ένοπλες δυνάμεις.
Το Ισραήλ είχε δηλώσει κατά το παρελθόν ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχτεί την εγκατάσταση και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των αντιαεροπορικών πύραυλων S-300 που είχε παραγγείλει ο Bashar Al Assad από τη Ρωσία.
Δείτε βίντεο από προηγούμενη επιδρομή των Ισραηλινών στην Συρία:
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr