21.10.13

Υποβρυχιομαχία: "Αβραμόπουλος Βενιζέλος 3 - 0" ! Πως προκύπτει το "σκορ"


του Κων.Φράγκου *


Τοις νέοις κρείττον έστι το 
σιγάν του λαλείν

Αρχαίο γνωμικό

Όχι μόνο τοις νέοις αλλά τοις ωρίμοις και τοις παραγινομένοις…
Ήμουν βέβαιος ότι η Ερώτηση Τσίπρα στη Βουλή για την αγορά ακόμη 2 υποβρυχίων 214 (ενώ τα 3 από την αγορά Τσοχατζόπουλου δεν είχαν παραδοθεί καίτοι ήταν πληρωμένα κατά το μεγαλύτερο μέρος τους) το 2010 από τον τότε ΥΕΘΑ κ.Ε.Βενιζέλο θα προκαλούσε τρικυμία.

Η ερώτηση αυτή, καίτοι, εμπεριείχε αρκετά στοιχεία προς έρευνα (ούτε εισαγγελέας είμαι,ούτε ανακριτής, εκτιμώ απλά) χαρακτηρίσθηκε όψιμη γιατί υποβλήθηκε πολύ αργά. Too late που λένε οι Αγλλοσάξωνες.


Ήταν εξάλλου απολύτως βέβαιο ότι η Κυβέρνηση δεν θα «έδινε» ποτέ τον Αντιπρόεδρο της αν υπήρχαν σκοτεινά σημεία εις βάρος του.
Ο κ.Τσίπρας με την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή (Πέμπτη 16) έκανε λόγο για οσμή σκανδάλου της σύμβασης του 2010 που έφερε την σφραγίδα των Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου, που πρέπει να ελεγχθεί για την νομιμότητα της. Τελικά πρότεινε συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής.

Ακολούθησαν απολαυστικοί διάλογοι εντός κλίμακος οξύτητας.

Ο κ.Αβραμόπουλος απάντησε ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν φοβάται καμία Εξεταστική διότι είναι τόσο καθαρή η θέση της σ’ αυτή την υπόθεση που κάθε άλλο παρά την φοβίζει και πρόσθεση και ότι αναγνωρίζει το ειλικρινές ενδιαφέρον του κ.Τσίπρα, συμπληρώνοντας ότι όταν ανέλαβε τον θώκο έπαυσε κάθε πληρωμή, που απόρρεε από την σύμβαση, προς τα Ναυπηγεία και κατέληξε « Αν δεν είχαν λειτουργήσει κάποιοι υποβρυχίως δεν θα είχε προκύψει πρόβλημα». Πραγματική τορπίλη που τίναξε στον αέρα τα ….ύφαλα του κ.Αντιπροέδρου.

- Δεν ξέρω, λέει ο κ.Ε.Β. ποιος διεκδικεί την πατρότητα διακοπής αλλά την διέταξα εγώ το 2010…. (ΣΣ. Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης;) Οι Υπουργοί δεν είναι για να περιγράφουν καταστάσεις, ούτε να κάνουν καλό στην Αντιπολίτευση. 
Με τον Πρωθυπουργό δίνουμε σαφείς και αυστηρές οδηγίες προς τον Υπουργό Άμυνας να δώσει λύση στο θέμα τον Ναυπηγείων (ΣΣ στο σημείο αυτό ο κ.Αβραμόπουλος μάλλον υπομειδιούσε). Αργότερα, ο κ.Δ.Α. άφησε να διαρρεύσει η θέση του «Η στάση μου είναι ξεκάθαρη και δεν χρειάζομαι οδηγίες»


"Ο κ.Βενιζέλος, καίτοι, αποχώρησε από το ΥΕΘΑ δεν εγκατέλειψε το ενδιαφέρον του για το χώρο"


Πριν διατυπώσω το συμπέρασμα μου για την υποβρυχιομαχία επισημαίνω τα εξής :
- Δήλωση του Υποναυάρχου εα κ.Φενέκου (ON ALERT) ότι το Ανωτ. Ναυτικό Συμβούλιο(με Πρόεδρο τον τότε Α/ΓΕΝ Ναύαρχο κ.Ελευσινιώτη) πιεζόταν από το Υπουργικό Γραφείο για την υπογραφή της Σύμβασης. Δεν διαψεύσθηκε.

- Η δήλωση του κ.Ε.Βενιζέλου ότι ο κ.Τσίπρας ενσωμάτωσε στην τάξη του την ομάδα Τσοχατζόπουλου εμπεριέχει αλήθεια. Απλά σημειώνω ότι όταν ο κ.Αντιπρόεδρος ανέλαβε το 2009 τα καθήκοντα του ΥΕΘΑ ενσωμάτωσε κι αυτός μέρος των εκλεκτών του Άκη στο Υπουργικό Γραφείο του!


- Ο κ.Βενιζέλος, καίτοι, αποχώρησε από το ΥΕΘΑ δεν εγκατέλειψε το ενδιαφέρον του για το χώρο.
• Διορίζει τον τ. Α/ΓΕΝ Ναύαρχο κ.Ελευσινιώτη ως Υφυπουργό Άμυνας.
• Εμμένει στην παραμονή του Πτέραρχου εα κ.Γεωργιόπουλου στην Γεν. Δ/νση Εξοπλισμών (τον διόρισε εκεί το 2010 με…πενταετή θητεία)
• Διόρισε τον φίλο του κ. Παπακώστα (τ.Πρόεδρο της καταρρέουσας ΕΛΒΟ) ως Δντα Σύμβουλο της προβληματικής ΕΑΒ.
- Ο περί ου λόγος νόμος δεν ψηφίσθηκε από την ΝΔ. 

Συμπέρασμα, κατά την ταπεινή μου γνώμη :
Αβραμόπουλος – Βενιζέλος 3-0


Και τελειώνω με ένα ερωτηματικό για τον κ.Τσίπρα. Εάν δεν ενεργεί μόνο για εντυπωσιασμό γιατί δεν τεκμηριώνει τα στοιχεία και, στη συνέχεια να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στον Α.Πάγο, IN REM, παρά να αναμένει τα αποτελέσματα της Εξεταστικής Επιτροπής; Δεν γνωρίζει ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές λειτουργούν ως «Πλυντήρια»;


*O Κων.Φράγκος είναι 
Υπτγος εα – Ερευνητής
Αμυντικών θεμάτων 
Συγγραφέας 


onalert