23.10.13

Πανωλεθρία για 1,5 εκατ. ασφαλισμένους απο τα "μη οριζόντια μέτρα" Γ.Στουρνάρα

Τα «μη οριζόντια μέτρα» που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε μία προσπάθεια να «μαζέψει» τα περι μειώσεων στις κύριες συντάξεις πλήττουν περίπου 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένους. Κόβονται οι πρόωρες συντάξεις, αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης από 3 έως 15 χρόνια και μπαίνει «ποινή» σε όσους αποφασίσουν να βγούν στη σύνταξη πριν το 62ο έτος της ηλικίας τους.
Πρόκειται για την απόλυτη πανωλεθρία των ασφαλισμένων πριν το 1983 ή και το 1992, για τις μητέρες ανηλίκων και όσους έχουν δουλέψει αποκτώντας χιλιάδες ένσημα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Και κατά τα άλλα η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει άλλα «οριζόντια μέτρα».

Είναι εμφανές πώς πέρασαν οι απαιτήσεις και οι εκβιασμοί της τρόικας και έρχονται ακόμη χειρότερα με την κυβέρνηση, ειδικά τους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Στουρνάρα να μιλάνε, προκαλώντας την οργή των πολιτών, για «κόκκινες γραμμές» και όχι άλλα μέτρα, όπως μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Αυτά που ανακοίνωσε ο κ. Στουρνάρας είναι μέτρα ύψους 2 δις ευρώ. Όσα δηλαδή απαιτεί η τρόικα να ληφθούν για το 2014 προκειμένου να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα. Η διαπραγμάτευση που θέλει ακαριαίο «θάνατο» για τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες, απολύσεις 12.500 δημοσίων υπαλλήλων και επιπλέον μέτρα 6-8 δις ευρώ για τη διετία 2015-2016.
Ο βουλευτής της ΝΔ Ε. Στυλιανίδης πάντως, μιλώντας πριν λίγη ώρα στον «ΑΝΤ1», επισήμανε πώς «δεν πρόκειται να περάσουν αυτά τα μέτρα από τη Βουλή. Είναι πολύ επώδυνα». Να σημειωθεί πώς ο βουλευτής εκφράζει σε ένα μεγάλο βαθμό το Καραμανλικό «μπλόκ» των βουλευτών της ΝΔ και είναι πολλοί οι βουλευτές που λένε «ως εδώ και μη παρέκει».
Ειδικά η χθεσινή στήριξη του κ. Σαμαρά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο για το σκάνδαλο των υποβρυχίων έχει οξύνει το κλίμα εντός της Κ.Ο. της ΝΔ που εμφανίζονται αρνητικοί στην ψήφιση νέων επώδυνων μέτρων.
Πόσο μάλλον να διαμορφωθεί επί της ουσίας η σύνταξη όλων των Ελλήνων σε αυτή που χορηγεί σήμερα το ΙΚΑ, να ληφθούν νέα μέτρα σε βάρος των πολιτών ύψους 2 δις ευρώ. Τα μέτρα αυτά θα προστεθούν σε όσα έχουν ήδη ψηφιστεί και αναμένεται να ισχύσουν από τις αρχές του νέου έτους, όπως η κατάργησης των φοροαπαλλαγών και η επιστροφή του ΦΠΑ στο 23%.
Τι ανακοίνωσε λοιπόν χθες ο κ. Στουρνάρας; Οτι 1.500.000 ασφαλισμένοι θα μπαίνουν στην κλίνη του Προκρούστη. Ουσιαστικά το υπουργείο ανακοίνωσε ένα μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις ειδικά για τους παλιούς ασφαλισμένους προ το '83 ή προ του '92 που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και απλά περιμένουν να συμπληρώσουν και την ηλικία που προβλέπεται από το Ταμείο του.
Έχει επίσης αποφασίσει να αυξήσει την “ποινή” τη μείωση της σύνταξης για κάθε έτος το οποίο υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση των νέων γενικών ορίων των 62 και 67 ετών που θεσπίστηκαν για όσους επιλέγουν να βγουν νωρίτερα, κάνοντας έτσι απαγορευτική την έξοδο.
Κι αυτό όταν υπάρχουν πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με το ισχύον συνταξιοδοτικό 12 χρόνια πριν το 62ο έτος. Αυτές είναι και οι κατηγορίες που πλήττονται περισσότερο.
Συγκεκριμένα, οι μητέρες ανηλίκων που, ανάλογα με τα έτη συμπλήρωσης των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 5.500 ένσημα στο ΙΚΑ ή 25 έτη στο Δημόσιο και τα ειδικά Ταμεία σε ηλικίες από τα 50 (το 2010) έως τα 60 (το 2013).
Εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο Δημόσιο με 25ετία που μπορούσαν είτε να αποχωρήσουν συμπληρώνοντας το 60ό έτος είτε και χωρίς όριο ηλικίας (οι ασφαλισμένοι πριν από το '83).
Ασφαλισμένοι σε βαρέα και ανθυγιεινά που συμπληρώνοντας 10.500 ημέρες από τις οποίες τις 7.500 στα βαρέα έχουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικίες από 55 για πλήρη ή 53 για μειωμένη (έως το 2010, καθώς από το 2011 και μετά αυξάνονται κάθε χρόνο τα όρια κατά 9 και 6 μήνες αντίστοιχα).
Αυτά είναι τα «μη οριζόντια μέτρα» της κυβέρνησης που… ανθίσταται στις απαιτήσεις τη τρόικας και χαράζει «κόκκινες γραμμές».
 defencenet.gr