21.10.13

Άσκηση «ΤΑΛΩΣ-13» του Συγκροτήματος Μάχης HELBROC

O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αθανάσιο Τσέλιο παρέστη προχθες στην ημέρα των διακεκριμένων επισκεπτών (Distinguished Visitors Day) της άσκησης «ΤΑΛΩΣ 13» του Σχηματισμού Μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης HELBROC. Η άσκηση διεξήχθη στην περιοχή της Νέας Σάντα Κιλκίς από 8 έως 18 Οκτωβρίου με σκοπό την προετοιμασία αξιολόγησης-πιστοποίησης του σχηματισμού ενόψει της διάθεσής του στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014. Στα πλαίσιο αυτό, το HELBROC BG θα μπορεί να αναλαμβάνει, κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης και Αποφάσεων του ΟΗΕ, επιχειρήσεις αντιμετώπισης κρίσεων και ειδικότερα επιχειρήσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας (Humanitarian Assistance) και εκκένωσης άμαχου πληθυσμού (Evacuational Operations).
Την άσκηση, στην οποία έλαβε μέρος προσωπικό από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Κύπρο, παρακολούθησαν ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας Στρατηγός Simeon Simeonov, καθώς και αντιπροσωπείες από τις συμμετέχουσες χώρες. «Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ, στο τέλος μιας πετυχημένης διαδικασίας. Αυτή η μονάδα αναλαμβάνει δραστηριότητα για άλλη μια φορά. Στα Βαλκάνια μπορούμε να συνεργαστούμε στενά με τα υπόλοιπα κράτη, για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός υποστηρίζει αυτή τη διαδικασία και θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε χέρι – χέρι με την ελληνική κοινωνία. Όσον φορά την άσκηση δίνω συγχαρητήρια σε αυτούς που την οργάνωσαν και έδειξαν ότι τα στελέχη είναι σε απόλυτη ετοιμότητα. Ουσιαστικά είναι μια ακόμη πετυχημένη άσκηση που ακολούθησε άλλων ασκήσεων τις προηγούμενες ημέρες, εκ των οποίων μία παρακολούθησε και ο κ. Πρωθυπουργός» δήλωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχαήλ Κωσταράκος.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου επισήμανε: «Μου δίνεται η δυνατότητα να θυμηθώ και πάλι μετά από 30 χρόνια τα νιάτα μου στο Στρατό. Αρχή μου είναι ότι για να έχεις ειρήνη πρέπει να είσαι καλά προετοιμασμένος για πόλεμο. Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες θέλουν την ειρήνη. Είμαστε περήφανοι που έχουμε ετοιμοπόλεμο στρατό. Παρά την κρίση, ο Στρατός μας είναι σε ετοιμότητα. Όσον αφορά την άσκηση αυτή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα σε όλους όσοι μετείχαν σε αυτήν. Μετά από τέτοιες ασκήσεις νιώθουμε περισσότερο περήφανοι και ικανοί».
Το γενικό πρόσταγμα της άσκησης είχε ο Ταξίαρχος Δημήτρης Μπίκος, Διοικητής της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στη Ν. Σάντα Κιλκίς. «Όλες οι δυνάμεις βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα, ώστε να μπορέσουν να εκτελέσουν οποιαδήποτε αποστολή μέσα σε 5-10 ημέρες, από την λήψη απόφασης της ΕΕ σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Αν και υπάρχουν και άλλοι σχηματισμοί, ο HELBROC κατέχει σημαντικότατη θέση λόγω της ευαίσθητης γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας, η οποία προΐσταται αυτό το εξάμηνο. Για αυτό τον λόγο αρκετές χώρες έχουν εκδηλώσει την τελευταία διετία ενδιαφέρον συμμετοχής στο HELBROC και βρίσκονται στη φάση των διαπραγματεύσεων στο επίπεδο της ΕΕ», επισήμανε ο Ταξίαρχος Μπίκος.
ε
Το Στρατόπεδο Εκστρατείας του HELBROG BG.
O
To Τακτικό Κέντρο Επιχειρήσεων επιπέδου Τάγματος.
δ
Το Σημείο Ελέγχου (Check Point).
Η αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει πολιτικό προσωπικό του ΟΗΕ.
Η αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει πολιτικό προσωπικό του ΟΗΕ με ανθρωπιστική βοήθεια. Προπορευόμενο όχημα το τεθωρακισμένο αναγνώρισης VBL της 71ης Α/Μ ΤΑΞ.
Η αυτοκινητοπομπή πέφτει σε ενέδρα και δέχεται πυρά.
Η αυτοκινητοπομπή πέφτει σε ενέδρα και δέχεται πυρά.
δ
Κάλυψη τμημάτων και παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματία μετα από επίθεση ενόπλων.
φ
Ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ παρέχει υποστήριξη.
Ελικόπτερα UH-1H μεταφέρουν ενισχύσεις στην περιοχή.
Ελικόπτερα UH-1H μεταφέρουν ενισχύσεις στην περιοχή.
Το προσωπικό της 71 Α/Μ ΤΑΞ στο έδαφος.
Το προσωπικό της 71 Α/Μ ΤΑΞ στο έδαφος.
Τα ελικόπτερα UH-1H αποχωρούν από την περιοχή.
Τα ελικόπτερα UH-1H αποχωρούν από την περιοχή.
Τα ελικόπτερα UH-1H αποχωρούν από την περιοχή.
Τα ελικόπτερα UH-1H αποχωρούν από την περιοχή.
Ελικόπτερο CH-47SD μεταφέρει δύο οβιδοβόλα Μ56 PACK των 105mm.
Ελικόπτερο CH-47SD μεταφέρει δύο οβιδοβόλα Μ56 PACK των 105mm.
Αποβίβαση και ταχεία τάξη των οβιδοβόλων.
Αποβίβαση και ταχεία τάξη των οβιδοβόλων για παροχή πυρών υποστηρίξεως.
Νοσοκομειακό UH-1H καταφτάνει για αεροδιακομιδή τραυματία.
Νοσοκομειακό UH-1H καταφτάνει για αεροδιακομιδή τραυματία.
γ
Ο τραυματίας μεταφέρεται στο ελικόπτερο.
Το προσωπικό επιβιβάζεται στο ελικόπτερο CH-47SD Chinook.
Το προσωπικό επιβιβάζεται στο ελικόπτερο CH-47SD Chinook.
To
To ελικόπτερο αποχωρεί, η επιχείρηση εκκένωσης αμάχων ήταν επιτυχής.
Τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ Apache εκκαθαρίζουν τους τελευταίους εχθρικούς θύλακες.
Τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ Apache εκκαθαρίζουν τους τελευταίους εχθρικούς θύλακες.
Το επιθετικό ελικόπτερο με εμφανή την εξωτερική δεξαμενή καυσίμου για μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης. Τα Apache εντυπωσίασαν ιδιαίτερα, ο δε ελιγμός ενός που πέρασε κάτω από τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ και στη συνέχεια πάνω από τα κεφάλια των επισήμων, άφησε τους περισσότερους άφωνους...
Αpache με εξωτερική δεξαμενή καυσίμου για μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης. Τα Apache εντυπωσίασαν ιδιαίτερα, ο δε ελιγμός ενός που πέρασε δίπλα από τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ και στη συνέχεια πάνω από τα κεφάλια των επισήμων, άφησε τους περισσότερους άφωνους…
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΕΕ HELBROC (EU HELBROC BATTLEGROUP)
Ο Σχηματισμός Μάχης ΕΕ (EU BG) είναι η Στρατιωτική Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης της ΕΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων Διαχείρισης Κρίσης. Είναι ένα αποτελεσματικό, αξιόπιστο, ταχέως αναπτυσσόμενο και συνεκτικό σύνολο δύναμης, με Έθνος Πλαίσιο την Ελλάδα και συμμετοχή άλλων κρατών σε μικρότερη αναλογία. Στηρίζεται σε δυνάμεις και μέσα που τηρούνται σε υψηλή ετοιμότητα, ώστε να  μπορούν να εκτελέσουν αποστολή μέσα σε 5-10 ημέρες, από τη λήψη απόφασης της ΕΕ, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
Το Νοέμβριο του 2006 στις Βρυξέλλες, υπογράφηκε η συμφωνία για τη δημιουργία του Πολυεθνικού Σχηματισμού Μάχης, από τους ΥΕΘΑ των συμμετεχουσών χωρών: Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρος, Ρουμανία. Από τα αρχικά των χωρών αυτών δημιουργήθηκε το όνομα HELBROC. Προ 4ετίας  δήλωσε επιθυμία συμμετοχής και η Ουκρανία και η συμμετοχή της έγινε δεκτή.
Αν και στο στρατιωτικό σκέλος της ΕΕ έχουν οργανωθεί άλλοι 3 Σχηματισμοί Μάχης από «συνασπισμούς» άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών (ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα ένας κάθε εξάμηνο εκ περιτροπής κάθε 2 χρόνια), ο ΣΜ HELBROC κατέχει ιδιαίτερη σημαντικότητα, λόγω της ευαίσθητης γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας, η οποία προΐσταται. Για το λόγο αυτό, αρκετές χώρες (κυρίως της Βαλκανικής) έχουν εκδηλώσει την τελευταία 2ετία, ενδιαφέρον συμμετοχής στο HELBROC και βρίσκονται στη φάση των διαπραγματεύσεων στο επίπεδο της ΕΕ.
Ο Σχηματισμός Μάχης, που είναι οργανωμένος με βάση τα Νατοϊκά πρότυπα, τελεί σε φάση προετοιμασίας και ετοιμότητας κάθε 2 χρόνια από το 2007 και έχει ήδη προβλεφθεί η ενεργοποίησή του μέχρι και το 2018. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υλοποίηση μιας Διακλαδικής και Πολυεθνικής άσκησης κάθε 2 χρόνια, στην περιοχή της Νέας Σάντας Κιλκίς, καθώς και την υλοποίηση διαφόρων συσκέψεων και σεμιναρίων σε τακτά χρονικά διαστήματα, στην έδρα της 71 Α/Μ Ταξιαρχίας στη Νέα Σάντα, με συμμετοχή προσωπικού από όλες τις συμμετέχουσες χώρες και από το EUMS (Στρατιωτικό Επιτελείο της ΕΕ).

 strategyreports