18.10.13

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΗΠΑ: 10,8 δις όπλα σε Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ

Στην πώληση όπλων και πυρομαχικών συνολικής αξίας 10,8 δις δολαρίων στη Σουηδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προχωρούν οι ΗΠΑ. Είναι προφανές πώς η ενίσχυση τους όσον αφορά στους εξοπλισμούς συνδέεται με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, δεδομένου πώς και οι δύο χώρες αυτές έχουν εκφραστεί εναντίον του Ιράν, ενώ ήταν από τους ένθερμους υποστηρικτές της Ουάσιγκτον για εισβολή στη Συρία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εντός της εβδομάδας θα ενημερωθεί το Κογκρέσο για τις συμβάσεις αυτές, που θα επιτρέψουν στην Ουάσινγκτον να παραδώσει στο Ριάντ χίλιες βόμβες GBU-39, μεγάλης διατρητικής ικανότητας, και 5.000 άλλα οπλικά συστήματα στα Εμιράτα. Στη συμφωνία περιλαμβάνονται επίσης και πύραυλοι κρουζ, ο αριθμός των οποίων δεν διευκρινίστηκε.
Τα συστήματα αυτά θα τοποθετηθούν στα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-15 και F-16 που έχουν ήδη αποκτήσει οι δύο χώρες. Η πώληση «θα συμβάλει στην εθνική και διεθνή ασφάλεια των ΗΠΑ επειδή θα ενισχυθεί η ασφάλεια δύο φιλικών χωρών οι οποίες συνιστούν ταυτοχρόνως και πυλώνες σταθερότητας για την περιοχή του Κόλπου» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Πεντάγωνο.
 defencenet.gr