30.8.13

Ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης βλέπουν ΝΥΤ και WSJ

af6f3396a6490645164867513b5fa2d3 XLEfenpress: Να μη τολμήσετε....



"Φουντώνουν" τα σενάρια για τη δημιουργία εταιρείας εκμετάλλευσης κρατικών ακινήτων με έδρα εκτός Ελλάδας, στο Λουξεμβούργο, και ξένους διαχειριστές, καθώς η Τρόικα επιστρέφει με νέες προθέσεις για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.
Άλλωστε η Τρόικα είχε προειδοποιήσει για μια τέτοια εξέλιξη στην περίπτωση που το ΤΑΙΠΕΔ δεν έπιανε τους στόχους.
Το γεγονός ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύεων έχει πέσει το θέμα του τριτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα, κάνει παραπάνω από πιθανή τη δημιουργία ενος "ΤΑΙΠΕΔ εξωτερικού" καθώς οι πιέσεις μπορούν να αυξηθούν.

Σε δημοσίευμα τους οι New York Times προειδοποιούν ότι ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για την ελληνική κυβέρνηση.
Πιο συγκεκριμένα επικαλούνται τις δηλώσεις αναλυτών σχετικά με τις πολιτικές συνέπειες που θα επιφύλασσε μια πιθανή μεταβίβαση του ΤΑΙΠΕΔ σε ξένη εταιρεία για την κυβέρνηση Σαμαρά: «Οι αναλυτές, υποστηρίζουν ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο, λόγω των αντιδράσεων που θα υπήρχαν στην εύθραυστη κυβέρνηση Σαμαρά- χωρίς καν να αναφερθούμε στην αντιπολίτευση, τους συνδικαλιστές και την κοινωνία η οποία έχει χτυπηθεί από την λιτότητα».
Για την αποτυχία στις αποκρατικοποιήσεις κάνει λόγο και η αμερικανική Wall Street Journal, η οποία επιπλέον υποστηρίζει πως η χώρα θα πρέπει να βρει από την επόμενη χρονιά και άλλο ρευστό, «λόγω της χειρότερης από ότι προβλεπόταν ύφεσης, τις λανθασμένες ελπίδες για επιστροφή στις διεθνείς αγορές και έναν απρόοπτο λογαριασμός αποπληρωμής χρέους στις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης».
Στη συνέχεια, η WSJ αναφέρεται και στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα νέο πακέτο στήριξης, καθώς υποστηρίζει ότι «οι Ελληνες αξιωματούχοι τρέμουν στην σκέψη ότι εάν πάρουν άμεσα ρευστό, αυτό θα απαιτεί επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας τον Οκτώβριο», κάτι το οποίο θα έθετε σε δοκιμασία της «αποδυναμωμένης κυβέρνησης» Σαμαρά, υποστηρίζει το δημοσίευμα.
Το ενδεχόμενο νέων μέτρων λιτότητας, σχολιάζει και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής ανάλυσης του Eurasia Group, ο Μujtaba Rahman ο οποίος υποστηρίζει πως «τα νέα μέτρα λιτότητας, θα μπορούσαν να αποδειχθούν ως η κλωστή που θα ''σπάσει'' την κυβέρνηση».
Την ίδια ώρα, Έλληνες αξιωματούχοι δείχνουν να απορρίπτουν μια τέτοια πρόταση, να μετακινηθεί δηλαδή στο εξωτερικό ο έλεγχος κρατικής περιουσίας, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν θα έλυνε τα προβλήματα.

http://www.spirospero.gr/