13.8.13

NEA ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ Δημοσίευμα εμπλέκει την Τουρκία - Θέλουν μεταφορά του Πατριαρχείου

Εμπλοκή της Τουρκίας στο θέμα της απαγωγής των δύο επισκόπων του ελληνορθόδοξου Παύλου και του συροορθόδοξου Γιοχάνα Ιμπραχίμ  οι οποίοι απήχθησαν στις 22 Απριλίου στη Συρία από ενόπλους κατά την επιστροφή τους στο Χαλέπι από τα συροτουρκικά σύνορα αναφέρει η συριακή εφημερίδα Souria Baladi, που αποσκοπούσε στην μεταφορά του Πατριαρχείου της Δαμασκού στην Αντάκεια της Τουρκίας. Ταυτόχρονα νέα στοιχεία προκύπτουν για την απαγωγή από αυτόπτες μάρτυρες, που τόσο καιρό φοβόντουσαν να μιλήσουν για αυτά που είδαν την αποφράδα εκείνη ημέρα
 
Δημοσίευμα της Souria Baladi και άρθρο των Δ.Πορφύρη /Π.Σταφυλά από τις Βρυξέλες, αποκαλύπτει ότι στο περιστατικό της απαγωγής των μητροπολιτών Χαλεπίου, υπήρξαν και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες εκτός του μοναδικού διασωθέντα της συνοδείας τους Φουάντ Ελία. Για ευνόητους λόγους δε δημοσιοποιούνται τα ονόματά τους.
 
Δημοσιογραφικό επιτελείο της Souria Baladi ανέλαβε την καταγραφή της κατάθεσης, μαρτυρίας τους.Πρόκειται για ένα ανδρόγυνο μουσουλμάνων που το μεσημέρι της 22ας Απριλίου επέστρεφε οδικώς από τη Μανσούρα στην επαρχία Χαλεπίου μια περιοχή που ελέγχεται από την ένοπλη αντιπολίτευση και είναι γνωστό ότι καθ’όλη τη διαδρομή υπάρχουν check points των ανταρτών. 
 
Η γυναίκα παρουσία του συζύγου της διηγείται:« Πλησιάζαμε το τελευταίο μπλόκο των ανταρτών της υπαίθρου του Χαλεπίου, πριν το φυλάκιο του τακτικού στρατού στην περιοχή Αλ Ρασεντίν.
 
Προσπεράσαμε ένα αυτοκίνητο μάρκας KIA ασημί χρώματος με πινακίδα κυκλοφορίας από τη Χάμα και ένα άλλο μαύρο αυτοκίνητο που το ακολουθούσε. Ξαφνικά το μαύρο όχημα αναπτύσσει ιλλιγυώδη ταχύτητα,παρεμποδίζει και τελικά κλείνει το δρόμο του ΚΙΑ.
 
Τότε σταματήσαμε και εμείς. Είδαμε να κατεβαίνουν ένοπλοι και να κινούνται με προτεταμένα τα όπλα προς το ΚΙΑ.
 
Παρατηρήσαμε ιδιαίτερη αναταραχή στο αυτοκίνητο, σαν να κουνιόταν. Αρχικά νομίσαμε ότι ήταν σύριοι αντάρτες που έκαναν έλεγχο αλλά διαπιστώσαμε ότι δεν έμοιαζαν καθόλου με Σύριους και είχαν μάτια σχιστά, σαν κινέζικα.  Επειδή ήταν βιαστικοί δεν μας πρόσεξαν.Τους είδαμε και τους δύο από κοντά. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε γιατί μέρα μεσημέρι έκαναν τέτοια κινητοποίηση ,με τέτοια ταχύτητα. 
 
Κάτι συζήτησαν, δεν μπορέσαμε να ακούσουμε τι ακριβώς. Οι δυο ένοπλοι κατέβασαν τον οδηγό που ήταν φανερά τρομαγμένος και έτρεμε ολόκληρος. Τον απομάκρυναν και επέστρεψαν σε λίγο χωρίς αυτόν. 
 
Τα δυο άτομα άρχισαν να κάνουν έλεγχο σε όλο το αυτοκίνητο. Άνοιξαν το πορτ παγκάζ του ΚΙΑ και έβγαλαν ένα μαύρο ύφασμα που έμοιαζε με μαύρη κελεμπία. Δεν μπορώ να σας πω τι ακριβώς ήταν.
 
Ο ένας από τους ενόπλους μπήκε στη θέση του οδηγού κάθισε στο τιμόνι και ο άλλος έσπασε το παράθυρο που βρίσκεται πίσω από τον οδηγό και κάθισε στα πίσω καθίσματα μαζί με επιβάτες του αυτοκινήτου.Τότε αντιλήφθηκαν την παρουσία μας εκεί.Σε σπαστά αραβικά μας φώναζαν «γυρίστε πίσω ,γυρίστε πίσω».
 
Αμέσως μετά το αυτοκίνητο που το οδηγούσε πλέον ο ένοπλος έκανε στροφή και μπήκε σ’ένα χωματόδρομο ανάμεσα στα φυτώρια στην περιοχή του Αλ Ρασεντίν.Προλάβαμε και είδαμε απ’το σπασμένο παράθυρο ότι αυτοί που επέβαιναν στα πίσω καθίσματα έμοιαζαν με ανώτατους κληρικούς που είχαν και ένα συνοδό.Στην αρχή δεν ξέραμε ποιοί ήταν αλλά είδαμε την φωτογραφία τους στην πόρτα μιας εκκλησίας και τους αναγνωρίσαμε. »
 
Η γυναίκα στρέφεται προς τον δημοσιόγραφο και τονίζει με έμφαση:« εμείς είμαστε οι τελευταίοι άνθρωποι που τους είδαν πριν την εξαφάνισή τους ».Σ΄αυτό ακριβώς το σημείο παρεμβαίνει ο άντρα της και την επιπλήτει:« δεν μπορείς να το βουλώσεις;».
 
Δημοσιογράφος : γιατί δεν μιλήσατε νωρίτερα; 
 
Ο σύζυγος : επειδή φοβόμασταν. 
 
Δημοσιογράφος :Μπορείτε να μου πείτε αν διακρίνατε κάποιον να κάθεται μπροστά στη θέση του συνοδηγού στο αυτοκίνητο μάρκας ΚΙΑ;
 
Ο σύζυγος : μάλλον όχι, δεν είμαι σίγουρος.
 
Η εκτίμηση του δημοσιογράφου είναι ότι ο μάρτυρας απάντησε στην τελευταία ερώτηση ψελλίζοντας τα λόγια του και ότι προφανώς ήθελε να αποκρύψει την παρουσία του 4ου προσώπου.
 
 
Το επιτελείο της Souria Baladi συνέχισε την έρευνά του και στην ύπαιθρο του Χαλεπίου για τη συλλογή στοιχείων.Ο δημοσιογράφος δηλώνει ότι είδε από κοντά και μίλησε με ανθρώπους της περιοχής που περνάνε καθημερινά τα check point για να πάνε στο εργοστάσιο όπου δουλεύουν και γνωρίζουν τα πρόσωπα που είναι στα μπλόκα.Πηγαινοέρχονται πάντα την ίδια ώρα και πάντα τους σταματάνε για έλεγχο.Καταθέτουν λοιπόν ότι την συγκεκριμένη ημέρα τους έκανε εντύπωση που στα μπλόκα δεν ήταν οι ίδιοι Σύριοι που είχαν συνηθίσει να βλέπουν όλες τις άλλες ημέρες αλλά κάποιοι ξένοι οι οποίοι μάλιστα δεν τους σταμάτησαν.«Αυτό μας παραξένεψε πολύ.Το ίδιο μπλόκο με τα ίδια αυτά άτομα είδαμε και στις 2.00 το μεσημέρι όταν επιστρέψαμε από την δουλειά».
 
Η κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει ότι υπεύθυνοι για την απαγωγή είναι ο Georges Sabra,ο Φουάντ Ελία, ο πρώην πρόεδρος του Λιβάνου Αμίν Τζεμαγιέλ και οι Τούρκοι που είχαν σχεδιάσει από χρόνια την μεταφορά έδρας του Πατριαρχείου από τη Δαμασκό στη Αντάκεια της σημερινής Τουρκίας.
 
Το θέμα αυτό έχει πολυσυζητηθεί σε σημείο που ο προκαθήμενος της Συρορθόδοξης εκκλησίας εξέδωσε πρόσφατα ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι δεν πρόκειται να μεταφερθεί η έδρα.
 
Το άτομο που παρέδωσε τους μητροπολίτες σύμφωνα πάντα με την συριακή κυβέρνηση είναι ο Φουάντ Ελία που ήρθε σε συμφωνία με τον Georges Sabra ακριβώς γι αυτό.
 
Τα δύο αυτά πρόσωπα εκτός από τη δυνατή φιλία τα συνδέουν πλέον και οικογενειακοί δεσμοί.Όταν οι κυβερνητικοί εξέδωσαν αυτό το πόρισμα για τον πρεσβυτεριανό Φουάντ Ελία, ένας πάστορας παρουσιάσθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες και υποστήριξε ότι ο Φουάντ δεν έχει καμιά σχέση με όσα του καταμαρτυρούν.
 
Τη δεύτερη ημέρα μετά την απαγωγή κυβερνητικός υπηρεσιακός παράγοντας έσπευσε στο Χαλέπι για την προσαγωγή του Φουάντ Ελία.Ο κατηγορούμενος χρησιμοποιώντας την βοήθεια και την αμέριστη υποστήριξη όλων των αντιπάλων της κυβέρνησης κατόρθωσε να αποφύγει την προσαγωγή.
 
Ο ίδιος αυτός πάστορας ο αυτόκλητος μάρτυρας υπεράσπισής του βρίσκεται πίσω από την κλοπή του Γραφείου του Κυβερνήτη του Χαλεπίου Φαντ Ισμαήλ και την υπεξαίρεση όλων των αναφορών που κατείχε σε σχέση με την υπόθεση.Ο πάστορας σύμφωνα με το δημοσίευμα ήταν ο υποκινητής γιατί ήθελε αυτά τα έγγραφα και το αρχειακό υλικό να περιέλθει στα χέρια του.Σύμφωνα με επίσημη δήλωση του κυβερνήτη ο Φουάντ Ελία αρνήθηκε κατηγορηματικά ν΄ακολουθήσει τον εκπρόσωπο του Υπουργείου. Φημολογείται ότι σήμερα ο άνθρωπος που επί τόσον καιρό κυκλοφορούσε ελεύθερος και ο οποίος παρέδωσε τους επισκόπους στα χέρια των δραστών, βρίσκεται στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.
 
 
Eάν οι μαρτυρίες των αυτοπτών περί των προσώπων των απαγωγέων είναι αληθείς, τότε η υπόθεση των επισκόπων πάλι συσχετίζεται με το σοκαριστικό βίντεο του σφαγιασμού καθώς εκτός των δυο πρωταγωνιστών τσετσένων (δήμιος και « πρόεδρος » του δικαστηρίου Σαρίας) ο τρίτος επικεφαλής του ειδεχθούς εγκλήματος είναι ασιάτης Ισλαμιστής με χαρακτηριστικά σχιστά μάτια. Επίσης,αν οι ασιάτες τζιχαντιστές είχαν αναλάβει τη διεκπεραίωση της απαγωγής, τότε πάλι ισχύει το σενάριο παλαιότερων δημοσιευμάτων που ήθελαν τις τσετσενικές ομάδες να χρεώονται τις κρατήσεις των ομήρων και τις ενδεχόμενες εκτελέσεις τους. Στις 06/06/13 το συριακό τηλεοπτικό κανάλι Al Souria, σε ρεπορτάζ του για τη δολοφονική δράση των τσετσένων στη χώρα, πρόβαλλε εικόνες από το επίμαχο βίντεο , εστιάζοντας στη μορφή του « δικαστή » , συσχετίζοντάς τον άμεσα με τον περιβόητο « Αbou Omar » ταυτοποιώντας τον ως τον τσετσένο Issa Omarov .
 
Θυμίζουμε ότι ο Τσετσένος Αbou Omar είναι ο αρχηγός της βορειοκαυκάσιας ταξιαρχίας Jaish al-Muhajireen wal Ansar, που έγινε γνωστή μετά την κατάληψη της βάσης Minakh  10 χλμ νοτίως του Χαλεπίου όπου όλοι οι συλληφθέντες Σύροι στρατιώτες αποκεφαλίστηκαν, παρότι είχαν παραδοθεί. 
 
 
Ο διεθνής τύπος εξάλλου έχει πυκνώσει τις αναφορές του σε σχέση με την υπόθεση. Agencia fides και Pravmir χαρακτηρίζουν ως « ανεπιβεβαίωτες φήμες » αυτές από ΗΠΑ για την υπόθεση των επισκόπων και « ως καιροσκοπισμό των ΜΜΕ » την δήθεν αναφορά ενός πολιτικού για το θέμα.Η τουρκική Hurrieyet Daily News αναφέρει σήμερα  ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ διαψεύδει ότι οι επίσκοποι κρατούνται σε τουρκικό έδαφος και χαρακτηρίζει αυτές τις φήμες ως εξωπραγματικές
 
«Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι πλήρως ανυπόστατοι. Είναι πασιφανές ότι αυτές οι φήμες, τις οποίες εμείς απορρίπτουμε, πυρετούν κάποιους κύκλους και τα συμφέροντά τους, στοχεύοντας να περιέλθει σε δυσμενή θέση η Τουρκία», αναφέρει γραπτή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας αναφορές ότι οι δύο κληρικοί κρατούνται εντός της Τουρκίας.
 
«Θα ήταν καλό να επαναλάβουμε τα εξής: Η Τουρκία εύχεται την απελευθέρωση των δύο κληρικών το συντομότερο δυνατό και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για αυτό. Αλλά η απαγωγή έγινε έξω από την χώρα και για αυτό οι προσπάθειες είναι περιορισμένες. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως και πολλές άλλες χώρες, συμβάλλει στην εξασφάλιση της απελευθέρωσής τους».
 
Οι Τούρκοι μπορεί να το αρνούνται, όμως δεν παύουν να έχουν επιρροή και γνώση, στις πράξεις των ομοφύλων τους Τσετσένων Τούρκων, και ειδικά η ισλαμιστική κυβέρνηση Ερντογάν.
 
Μάλιστα όπως είχε αναφέρει σε δημοσίευμά της  η τουρκική εφημερίδα Radikal δύο από τους φημολογούμενους ως δολοφόνους τους είχαν συλληφθεί ύστερα από έλεγχο που διενήργησαν οι τουρκικές αρχές στην οδική αρτηρία που συνδέει την Άγκυρα με το Ικόνιο. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι εν συνεχεία!  Η εφημερίδα  δημοσίευσε και τα ονόματά τους: Πρόκειται για δύο Τσετσένους με ρωσικά διαβατήρια και μία Σύρια, η οποία μάλιστα ήταν ... έγκυος!
 
Τα ονόματά τους είναι  Mogammed A., Ahmad R. και η έγκυος Fatim M .
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας μετά την ανάκριση και χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες  -παρά το γεγονός ότι είχαν εισέλθει στην Τουρκία παράνομα- επαναπατρίστηκαν "στις χώρες καταγωγής τους"! Οπότε ας μην μας λένε ότι έχουν περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης.
 
 Η Independent συμπεραίνει : «Φέρονται να έχουν απαχθεί από Τσετσένους και το γεγονός ότι τόσον καιρό δεν υπήρξε κανένα σημάδι ζωής , οδηγεί σε φόβους ότι δολοφονήθηκαν».
 
Το περιβόητο βίντεο όπου υπάρχουν φόβοι ότι είναι βίντεο τελετουργικής εκτέλεςσης των επισκόπων είναι το ακόλουθο:
 
 
Δυστυχώς οι εκτιμήσεις για την τύχη των δύο επισκόπων είναι δυσοίωνες. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ρωσικής Δούμας Σεργέι Ζελέζνιακ,προ δύο μηνών είχε υποστηρίξει ότι οι δύο Μητροπολίτες εκτελέστηκαν από τους υπάνθρωπους της Συρίας. Ο Ζελέζνιακ επικαλέσθηκε πηγές της Διακοινοβουλευτικής Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών (Inter-Parliamentary Assembly of Orthodoxy) οι οποίες ανέφεραν πώς υπάρχουν στοιχεία τα οποία παραπέμπουν στο ότι οι δύο επίσκοποι δεν είναι εν ζωή.
 
Αυτό που προκαλεί όμως είναι η στάση του ελληνικού ΥΠΕΞ που έχει πάρει το μέρος των εγκληματιών ισλαμιστών ανταρτών, εναντίον του "κακού" Άσαντ γνωρίζοντας ότι εξολοθρεύουν καθημερινά ελληνορθόδοξους χριστιανούς. Μόνο που στα χρόνια διακυβέρνησης του καθεστώτος δεν συνηθίζονταν ο αποκεφαλισμός των Ελληνορθοδόξων.Και αυτό για να είμαστε "καλά" παιδιά στα μάτια της Δύσης.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr