29.8.13

''KATAΦΩΡΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ ΟΗΕ'' Κατά της επέμβασης στη Συρία οι χώρες της Λ. Αμερικής


Πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής τάχθηκαν σήμερα κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, τη στιγμή που οι ΗΠΑ και ορισμένοι εκ των ευρωπαίων συμμάχων τους εξετάζουν το ενδεχόμενο επιθέσεων κατά του συριακού καθεστώτος.
 
"Μια επίθεση κατά της Συρίας θα είχε άκρως σοβαρές συνέπειες για τη Μέση Ανατολή, μια περιοχή που γνωρίζει ήδη ταραχές", ανακοίνωσε το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών.
 
"Μια επίθεση θα συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση των αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου και θα αύξανε τους κινδύνους για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια", τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.
 
Ο πρόεδος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα τάχθηκε "κατά οιασδήποτε επέμβασης και ιδιαίτερα στρατιωτικής, στη συριακή κρίση".
 
Ο ομολογός του της Βολιβίας 'Εβο Μοράλες καταδίκασε και αυτός τις απειλές για επίθεση.
 
"Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε κάθε ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία", τόνισε.
 
Ο Μοράλες αναφέρθηκε στις πληροφορίες του Τύπου σύμφωνα με τις οποίες η χρήση των χημικών όπλων έγινε όχι από το καθεστώς, αλλά από τους αντάρτες για να προκαλέσουν διεθνή επέμβαση.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικόλας Μαδούρο, ο οποίος καταδίκασε τις δυτικές απειλές για επιθέσεις κατά της Συρίας.
 
Ο Μαδούρο υποστήριξε ότι οι αρχές της χώρας του ματαίωσαν σχέδια που στόχο είχαν τη δολοφονία του τη στιγμή που θα σημειώνονταν οι επιθέσεις κατά της Συρίας.
 
Ο Μαδούρο υπενθύμισε τη σύλληψη στη Βενεζουέλα, η οποία ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τις αρχές, δυο Κολομβιανών σε σχέση με την υπόθεση αυτή.
 
"Το σχέδιο αφορούσε την εξόντωσή μου τη στιγμή της επίθεσης κατά της Συρίας", τόνισε.
 
Χθες, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Λουίς Αλμπέρτο Φιγκουεϊρέντο δήλωσε ότι η Βραζιλία δε θα υποστηρίξει μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον υπουργό, μια στρατιωτική επέμβαση θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr