10.8.13

ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ H Xαμάς έδωσε τους ιρανικούς Fajr-5 στους σαλαφιστές του Σινά

Ιρανικά βλήματα Fajr-5 διατείνονται ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών ότι η Χαμάς έχει παραδώσει στους σαλαφιστές του Σινά με σκοπό να απειλήσουν το ισραηλινό λιμάνι του Ειλάτ, στην Ερυθρά Θάλασσα. Μάλλιστα πιστεύεται ότι ισραηλινό μη επανδρωμένο σκάφος κατέστρεψε χθες στο βόρειο Σινά στην Ajarah με δύο ρουκέτες, έναν εκτοξευτή τέτοιων ιρανικών βλημάτων M-75 αλλιώς γνωστών ως Fajr-5.
 
Αυτά τα συστήματα ήταν γνωστό μέχρι τώρα ότι ήταν στη διάθεση της Χαμας, από όταν η οργάνωση τα είχε καλά με το Ιράν και πριν οι δρόμοι τους "χωρίσουν" λόγω Συρία, και σεχταριστικών διαφορών, καθλοτι σουνίτες οι μεν, σιιτες οι δε.
 
 
Το βεληνεκές των 75 χιλιομέτρων φτάνει μέχρι το Τελ Αβίβ εάν βληθεί από την Γάζα, και μέχρι το Ειλάτ εάν βληθεί από την ενδοχώρα του Σινά. Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς οι 5 σαλαφιστές που σκοτώθηκαν από την επιθεση του μη επανδρωμένου, ετοιμαζόντουσαν να βάλουν ενάντια στο αεροδρόμιο του Ειλάτ, αλλά ειδοποιήθηκαν έγκαιρα από τις αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες. Το Fajr-5 απεδειξε την αξία του όταν στις 20 Νοεμβρίου του 2012 ισοπεδωσε ένα κτίριο στο κενρτρικό Ισραήλ στην πόλη Rishon Lezion.
 
 
Από τότε η Χαμάς αναβάθμισε το βλήμα ενσωματώνοντας ένα σύστημα ραντάρ. Μεταφέρεται από ένα όχημα ιρανικής κατασκευής.
 
 
Οι Ισραηλινοί δεν έχουν μάθει ακόμαεάν το σύστημα παραδόθηκε από την Χαμάς στους σαλαφιστές Βεδουίνους σε συμφωνία με την Αλ Κάιντα του Σινα΄, πριν ξεκινήσει ο αποκλεισμός της Γάζας από τον αιγυπτιακό στρατό, ή εάν τον παρέδωσε πρόσφατα, αν και οι αιγυπτιακές δυνάμεις κατέστρεψαν πολλά από τα τούνελ διακίνησης της Γάζας, μάλλον μερικά τους ξέφυγαν.
 
 
Το ιρανικό βλήμα εχει μήκος 10 μέτρων και διάμετρο 333mm ενώ ζυγίζει 9 τόνους, βασίζεται σε μια κινεζική ρουκέτα των 302mm που πωλήθηκε στην Τεχεράνη τη δεκαετία του 1990 και αναπαρήχθη σαν Fajr-5. Για να μετακινηθεί μέσω των τούνελ έπρεπε να διαχωριστεί σε 8-10 κομμάτια και μετά να συναρμολογηθεί εκ νέου στην άλλη άκρη του τούνελ, κάτι που μόνο η Χαμάς μπορεί να κάνει. Θεωρείται πιθανό κάποια ομάδα της Χαμάς να έχει εισχωρήσει στο Σινά για το σκοπό αυτό.
 
Ούτε η Άιγυπτος ούτε το Ισραήλ αποκάλυψαν κάτι για τηνταυτότητα των 5 νεκρών τρομοκρατών.
 
Οι κινήσεις της Χαμάς δείχνουν έντονη συνεργασία με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, και την Αλ Κάιντα του Σινά, σε μια προσπάθεια να πολεμηθεί ο στρατός του Σισί. Μην ξεχνάμε ότι η Χαμας δεν τα έχει καλά πλέον με το Ιράν και αναζητά καινούριους συμμάχους στην περιοχή. 
 
Το Ισραήλ ως συνηθίζει δεν επιβεβαίωσε το χτύπημα, και παραμένει μια πιθανότητα να το πραγματοποίησε ο αιγυπτιακός στρατός αλλά να μην θέλουν οι Αιγύπτιοι να το παραδεχτούν διότι έλαβε χώρα στην μουσουλμανική γιορτή του Eid al Fitr. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο 6 τρομοκράτες σκοτώθηκαν και όχι 5.
 
Οι τρομοκράτες είχαν σκοπό αφου χτυπούσαν το αεροδρόμιο του Ειλάτ, να καταφύγουν με ταχύτητα στην Λωρίδα της Γάζας
 
 
Πάντως σύμφωνα με αιγυοτιακές πηγές την πληροφορία την περασαν οι Αιγύπτιοι στους Ισραηλινούς και έτσι το αεροδρόμιο του Ειλάτ έκλεισε για ενα δύωρο. Τα αιγυπτιακά αεροδρόμια πάντως δούλεψαν κανονικά και ειδικά αυτό της Τάμπα, το οποίο απέχει μόλις 10 χλμ από αυτό του Ειλάτ. Κάτι που δείχνει ότι ο στόχος εξαρχής ήταν το Ισραήλ. Πιθανώς επειδή το Ισραήλ έχει δώσει την άδειά του για το κυνήγι των σαλαφιστών από τον στρατό στο Σινά, οι ισλαμιστές θέλουν να προχωρήσουν σε αντίποινα δείχνοντας στο Ισραήλ ότι δεν μπορέι να μείνει ανέπαφο από αυτή την σύγκρουση.
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr