28.8.13

Επιδρομή με πυραύλους Cruise ετοιμάζουν οι ΗΠΑ - Στόχος τα χημικά του Άσσαντ

Efenpress: Επιθέσεις εκ του...ασφαλούς εναντίον αδυνάτων! 
Όπως όλοι οι γενναίοι στρατοί...

Για περιορισμένης κλίμακας επιχειρήσεις σε βάρος της Συρίας από τις Δυτικές χώρες συγκλίνουν οι εκτιμήσεις, καθώς οι ΗΠΑ δεν θέλουν να εμπλακούν σε έναν πόλεμο που θα ταράξει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και θα τους «εγκλωβίσει» στην περιοχή. Με αυτό το σενάριο μια σειρά κυρίως πυραυλικών επιθέσεων για την πάταξη της δυνατότητας του Μπασάρ αλ Άσσαντ να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα θα είναι το πρώτο βήμα.
Οι Αμερικανοί φέρονται να έχουν εντοπίσει με τη βοήθεια των αντικαθεστωτικών 35 στόχους κυρίως γύρω από τη Δαμασκό και είναι έτοιμοι να τους πλήξουν με πυραύλους Tomahawk. Πρόκειται, όπως εκτιμούν για εργοστάσια και αποθήκες χημικών όπλων, αλλά και σημαντικές εγκαταστάσεις διοίκησης και ελέγχου του καθεστώτος.

Αυτό μπορούν να το πράξουν με τις δυνάμεις που διαθέτουν στην ανατολική Μεσόγειο. Τα τρία αντιτορπιλικά Arleigh Burke που βρίσκονται στην περιοχή όπως αποκάλυψε και το defencenet.gr φέρουν πυραύλους Cruise και είναι στο βεληνεκές τους η Συρία και οι πιθανοί στόχοι.
Δεν αποκλείεται ωστόσο να μεταφέρουν και άλλες δυνάμεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου οι ΗΠΑ και οι Σύμμαχοι τους. Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται να γίνονται τέτοιες κινήσεις. Κάτι που σημαίνει πώς είτε δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το χτύπημα κατά της Συρίας, αν και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τ. Χέιγκελ δήλωσε πώς οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες, είτε επιθυμούν μία επιδρομή με πυραύλους και μόνο.
Εκτιμάται πώς οι Σύμμαχοι θέλουν να «ψαλιδίσουν» τον Άσσαντ που φέρεται να ελέγχει στρατιωτικά την κατάσταση στη Συρία, ώστε να τον σύρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στον εμφύλιο που ταλανίζει τη χώρα. Λύση βέβαια που θα ικανοποιεί και τους αντικαθεστωτικούς.
Σε διαφορετική περίπτωση, διευρυμένων επιχειρήσεων, η κατάσταση για τους Συμμάχους γίνεται πολύπλοκη και επικίνδυνη. Μόνο και μόνο οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί απαιτούν κάλυψη και υποστήριξη που εμπλέκει πολλά αεροσκάφη, βομβαρδιστικά και μαχητικά, όπως και ανεφοδιασμού, επιτήρησης και αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών. Πρέπει επίσης να υποστηρίζεται από ομάδες έρευνας και διάσωσης.
Τέτοιου είδους επιχειρήσεις αυξάνουν τις πιθανότητες πλήγματος Συμμαχικών αεροσκαφών από την αεράμυνα της Συρίας, όπως επίσης και δημιουργούν ανησυχίες για ανταπόδοση του καθεστώτος με χημικά.  
Τέτοια κινητικότητα από την πλευρά των Αμερικανών και των Συμμάχων τους πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει. Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ θα προσδιορίσει το πότε και πώς θα πληγεί η Συρία.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr