14.8.13

ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΒΛΗΜΑΤΑ CRUISE CLUB Βίντεο με εικόνες αποκάλυψης στην βύθιση (από σαμποτάζ;) του «INS Sindhurakshak»

Ενδείξεις ότι το ινδικό εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο «INS Sindhurakshak» κλάσης Kilo εκτοπίσματος 2.300 τ. που βυθίστηκε ενώ ήταν δεμένο στο λιμάνι του Μουμπάϊ συμπαρασύροντας στον υγρό τάφο του δεκαοκτώ μέλη του πληρώματός του, μπορεί να έπεσε θύμα σαμποτάζ από τρομοκράτες αναφέρουν πηγές των ινδικών υπηρεσιών τις οποίες μεταδίδουν τα διεθνής ΜΜΕ.
 
Το τραγικό συμβάν, το μεγαλύτερο ατύχημα υποβρυχίου μετά την βύθιση του "Κουρσκ" έλαβε χώρα την παραμονή την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ινδίας.
 
Η έκρηξη είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά, μάλιστα όπως φαίνεται από τα βίντεο "φωτίστηκε" ολόκληρη η περιοχή, καθώς το περιστατικό συνέβει τα μεσάνυχτα.
Σύμφωνα με πηγές του ινδικού Ναυτικού, η έκρηξη συνέβη στο μπροστινό μέρος του υποβρυχίου όπου φυλάσσονται οι τορπίλες. Η πυροσβεστική της Μουμπάι ενεργοποιήθηκε αμέσως αλλά λόγω της έκρηξης είχε μείνει μόνο ένα μέρος του υποβρυχίου πάνω από την επιφάνεια του νερού.
Το υποβρύχιο είχε μόλις επιστρέψει από εκτεταμένη αναβάθμιση στη Ρωσία και ήταν ικανό να μεταφέρει πολύ ισχυρό οπλισμό όπως και για πρώτη φορά μετέφερε βλήματα cruise Club. Είναι το πρώτο υποβρύχιο που μετέφερε βλήματα Club παγκοσμίως.
 
Το υποβρύχιο δεν ήταν σε υπηρεσία κατά τη διάρκεια του συμβάντος, και το ατύχημα συνέβη σε μια στιγμή που το ινδικό Ναυτικό "ξεμένει" από υποβρύχια έχει μεγάλη ανάγκη υποβρυχίων.
 
Υποψίες υπάρχουν επίσης ότι υπήρξε διαρροή υδρογόνου κατά την φόρτιση των μπαταριών, αυτό ανεφλέγη, και η φωτιά προκάλεσε την έκρηξη στον χώρο αποθήκευσης των τορπιλών.
 
Το συγκεκριμένο υποβρύχιο είχ εκαι ένα άλλο θανατηφόρο ατύχημα το 2010 που προκάλεσε τον θάνατο ενός ναύτη, απόφωτιά που είχε ξεσπα΄σει στο τμήμα των ηλεκτρικών μπαταριών.
 
Η έκρηξη στο εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο «INS Sindhurakshak» την παραμονή την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ινδίας θα μπορούσε να έχει οργανωθεί από τρομοκράτες, δήλωσε ρωσική στρατιωτικο-διπλωματική πηγή.
 
Η ίδια πηγή σημείωσε πως το υποβρύχιο βρισκόταν σε άψογη κατάσταση, ενώ το Ινδικό πλήρωμα είχε εκπαιδευτεί σωστά.
 
ΟΡώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Ιλιά Κράμνικ αναφορικά με την εκδοχή της έκρηξης στο υποβρύχιο στο λιμάνι της Μουμπάι κάλεσε όλες τις πλευρές να είναι επιφυλακτικές.
 
«Όντως έγινε μια έκρηξη, και, κρίνοντας γενικώς, πρέπει να έγινε στο χώρο των πυρομαχικών. Δύο εκδοχές είναι πιθανές. Η πρώτη εκδοχή είναι η έκρηξη να οφείλεται σε απροσεξία ή λανθασμένο χειρισμό των πυρομαχικών. Σε τροπικές συνθήκες επιβάλλεται να υπάρχει αυξημένος έλεγχος του πολεμικού εξοπλισμού. Αν και γενικώς, τα πληρώματα του ινδικού πολεμικού ναυτικού είναι καλά εκπαιδευμένα και σπάνια συμβαίνουν ατυχήματα.
 
Η δεύτερη εκδοχή είναι η τρομοκρατική ενέργεια. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η Ινδία είναι μια χώρα σύνθετη, πολυεθνική. Η χώρα έχει πολλούς φανατικούς στο εσωτερικό της. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να γίνει ανάλυση της σύνθεσης του πληρώματος του υποβρυχίου και όλων όσων είχαν πρόσβαση σε αυτό."
 
Είναι εμφανές ότι οι Ρώσοι πιστεύουν ότι έγινε τρομοκρατική ενέργεια, και μάλιστα θεωρούν ότι το χτύπημα έγινε εκ των έσω, καθότι η χώρα είναι πλήρης φανατικών στοιχείων, κυρίως εξτρεμιστικά στοιχεία από το Κασμίρ. Μην ξεχνάμε ότι η Ινδία περνάει εκ νέου μια περίοδο, έντασης με το Πακιστάν.
 
Η έκρηξη έγινε τη νύχτα προς Τετάρτη στο λιμάνι Μουμπάι. Στο υποβρύχιο εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν 18 ναύτες. Το Υπουργείο Άμυνας της Ινδίας αρχικά ανακοίνωσε πως "υπάρχουν θύματα".
 
Κανένα ίχνος ζωής δεν εντόπισαν οι δύτες που κατάφεραν να διεισδύσουν στο ινδικό υποβρύχιο όπως ανακοίνωσε αργότερα το Ναυτικό της Ινδίας.
 
Οταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει κάποιο ίχνος ζωής από τους 18 ναύτες που βρίσκονταν μέσα στο υποβρύχιο INS Sindhurakshak τη στιγμή του δυστυχήματος, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Ναυτικού Ντ. Κ. Τζόσι δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Εννοείται πως όχι. Θα το είχα ανακοινώσει εάν υπήρχε ένδειξη ότι κάποιος ήταν ζωντανός».
 
Ο Τζόσι πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποιος θύλακας αέρα στο βυθισμένο υποβρύχιο, όπου να έχουν καταφύγει τα μέλη του πληρώματος. «Οι ενδείξεις είναι αρνητικές αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάθε ελπίδα», πρόσθεσε.
 
Πριν από λίγες ημέρες οι ινδικές αρχές καθέλκυσαν το πρώτο αεροπλανοφόρο ινδικής κατασκευής και ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν τις δοκιμές για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού υποβρυχίου. Το Νέο Δελχί έχει επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό του στρατιωτικού υλικού του, μεγάλο μέρος του οποίου χρονολογείται από την εποχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
 
Το σημερινό δυστύχημα χαρακτηρίστηκε «η μεγαλύτερη τραγωδία των τελευταίων ετών» από τον υπουργό Άμυνας Α.Κ. Αντονι.
 
Το INS Sindhurakshak, το όνομα του οποίου σημαίνει «Προστάτης των θαλασσών», ανακαινίστηκε και εκσυγχρονίστηκε πριν από ένα χρόνο από τη Ρωσία, η οποία το είχε πουλήσει στην Ινδία το 1997.
 
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr