22.8.13

Προειδοποίηση Πούτιν για λήψη μέτρων αν υπογραφεί η συμφωνία Ουκρανίας-ΕΕ

Μάχη για την Ουκρανία με το Κρεμλίνο να θέλει να την εντάξει στην Ευρασιατική Ένωση…
ΑΜΠΕ: Η τελωνειακή ένωση Ρωσίας – Λευκορωσίας – Καζακστάν εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει «προστατευτικά μέτρα» στην περίπτωση που η Ουκρανία υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Πούτιν εξήγησε ότι στην περίπτωση μεταβολής του τελωνειακού καθεστώτος που υπάρχει σήμερα μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας, η ουκρανική αγορά θα γεμίσει με ποιοτικά και φτηνά ευρωπαϊκά προϊόντα, γεγονός που θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ουκρανούς παραγωγούς και, κατ” επέκταση, και για τους Ρώσους. «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους παραγωγούς μας», πρόσθεσε.

Η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα είχε και πάλι προειδοποιήσει την Ουκρανία ότι αν υπογράψει την «αυτοκτονική» συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ η Μόσχα θα εντείνει τους ελέγχους ουκρανικών προϊόντων στα σύνορα των δύο χωρών.
Ο Πούτιν ανακοίνωσε επίσης ότι μια αντιπροσωπεία Ουκρανών αξιωματούχων θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα τη Μόσχα για συνομιλίες για όλα τα θέματα που έχουν ανακύψει. «Μιλήσαμε χθες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας (Βίκτορ Γιανουκόβιτς) και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε επιπρόσθετες διαβουλεύσεις», είπε.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μίκολα Αζάροφ θα βρίσκεται στη Μόσχα στις 26 Αυγούστου για συνομιλίες γύρω από «οικονομικά ζητήματα».
Εδώ και πολλά χρόνια η Μόσχα προσπαθεί να πείσει την Ουκρανία να ενταχθεί στη δική της Τελωνειακή Ένωση, στην οποία επί του παρόντος μέλη είναι, εκτός της Ρωσίας, η Λευκορωσία και το Καζακστάν.
Η Ουκρανία ελπίζει ότι τον Νοέμβριο θα υπογραφεί η συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ η οποία έχει αναβληθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα, λόγω της υπόθεσης της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμόσενκο που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών για κατάχρηση εξουσίας.
http://www.pygmi.gr/