9.8.13

ΣΑΦΗΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΟΥ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΟΜΠΑΜΑ Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από τα μηνύματα Ομπάμα

Με εκπληρωμένες τις δύο βασικές προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα που έγινε μέσα σε ένα εξαιρετικά θετικό κλίμα, το οποίο επικράτησε και στις συνομιλίες που προηγήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Τζον Κέρι.
Η σαφής πολιτική στήριξη που εξέφρασε ο κ. Ομπάμα στην Ελλάδα και στην κυβέρνηση, όπως και η κοινή γλώσσα των δύο ηγετών κατά της λιτότητας και υπέρ της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, ικανοποίησε απολύτως την ελληνική πλευρά, η οποία εκτιμά ότι το ισχυρό μήνυμα του Αμερικανού ηγέτη θα φθάσει στην Ευρώπη και ειδικότερα στο Βερολίνο, επηρεάζοντας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν το προσεχές διάστημα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Εξίσου ικανοποιητική κρίνεται από τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας και η αναγνώριση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ του σημαντικού γεωστρατηγικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσόγειου, κάτι που διεφάνη και στις δημόσιες δηλώσεις του κ. Ομπάμα, ο οποίος χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Εκπληρώθηκαν οι βασικοί μας στόχοι», λένε κυβερνητικές πηγές και επικαλούμενες τα δύο αυτά στοιχεία  -δηλαδή την πολιτική στήριξη προς την κατεύθυνση της αλλαγής του μονόπλευρου οικονομικού μοντέλου και την αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή μας- που, όπως σημειώνουν, ανταποκρίνονται πλήρως στους στόχους της συνάντησης που είχαν τεθεί, συμπληρώνουν δε ότι «θα λειτουργήσουν ενισχυτικά προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης επενδύσεων που αποτελεί έναν ακόμη βασικό στόχο του ταξιδιού του πρωθυπουργού, άρρηκτα συνδεδεμένου με τις επισημάνσεις που έγιναν από τον Πρόεδρο Ομπάμα».  
Οι δηλώσεις
«Όλοι παρακολουθούμε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές για να μειώσει το χρέος της. Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι είναι δεσμευμένος να προχωρήσει, αλλά δεν μπορούμε να πάμε μονοδιάστατα στη λιτότητα. Πρέπει εκτός από τη δημοσιονομική προσαρμογή να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, προσθέτοντας οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας παρέχοντας βοήθεια.
Ο κ. Ομπάμα είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι σε μια περιοχή με προκλήσεις και δυσκολίες και μπορεί να παίξει σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο και να δώσει λύσεις στα προβλήματα μεταξύ των οποίων και αυτό της Κύπρου, για το οποίο ο κ. Σαμαράς υπήρξε λίγο πιο αναλυτικός χαρακτηρίζοντας «παράθυρο ευκαιρίας» τις προτάσεις του Κύπριου Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη.
Στο θέμα της οικονομίας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε περάσει δύσκολα, οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι τεράστιες αλλά όχι μάταιες». Συμπλήρωσε ότι προσπαθούμε να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων που έχει φθάσει στο 60%, επισημαίνοντας επίσης την απώλεια κατά το 25% του ΑΕΠ της χώρας. Υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να είναι μάταιες», είπε με έμφαση ότι «αν πετύχει η Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση η επιτυχία θα είναι και ευρωπαϊκή».
Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα που έχουν εντοπιστεί στο τρίγωνο Ελλάδα - Κύπρος – Ισραήλ και έκανε λόγο για τις συνέργειες που μπορούν να υπάρξουν για την εξόρυξη των φυσικών αυτών πόρων που θα συμβάλλουν, όπως είπε στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Συνέχεια επαφών στη Νέα Υόρκη
Μετά την Ουάσιγκτον, το ταξίδι του πρωθυπουργού συνεχίζεται σήμερα, Παρασκευή, στη Νέα Υόρκη, όπου ο κ. Σαμαράς θα έχει σειρά σημαντικών επαφών. Ειδικότερα, θα συναντηθεί διαδοχικά με τον δήμαρχο της αμερικανικής μεγαλούπολης κ. Μάικ Μπλούμπεργκ, το εκδοτικό επιτελείο της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς, τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, επιχειρηματίες από την ελληνική ομογένεια, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, καθώς και τον επικεφαλής του Αμερικανοεβραϊκού Συμβουλίου κ. Ντέιβιντ Χάρις.
Στο ενδιάμεσο προγραμματίζει να βρεθεί για λίγο στο Σημείο Μηδέν (Ground Zero) για συμβολικούς λόγους αλλά και για να δει την ανοικοδομούμενο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που είχε καταστραφεί μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr