30.8.13

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ - ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ Ενισχύουν την ασφάλεια συνόρων στο Αιγαίο - Ετοιμάζονται για σχέδιο "Κόσμος"


Στην ενίσχυση των θαλασσίων συνόρων για την αποτροπή κύματος μεταναστών προς την Ελλάδα, στο συντονισμό για τον έλεγχο του FIR Αθηνών και στην ενεργοποίηση του σχεδίου «Κόσμος» όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο, αποσκοπεί η σημερινή ευρεία σύσκεψη που γίνεται στο Πεντάγωνο και αφορά στις εξελίξεις της Συρίας.
Θεωρείται δεδομένη δε η ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας και η αύξηση της ετοιμότητας των Ένοπλων Δυνάμεων σε περίπτωση που ξεκινήσει μία επίθεση σε βάρος της Συρίας και η χώρα μας εμπλακεί με την παραχώρηση των Νατοικών βάσεων και την παροχή διευκολύνσεων προς τους Συμμάχους. Αυτό όμως, όπως τόνισε πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δεν αποτελεί θέμα της σημερινής σύσκεψης.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο και συμμετέχουν οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Ναυτιλίας, οι αρχηγοί των Επιτελείων των τριών κλάδων (ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ), της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος και ο Διοικητής της ΕΥΠ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η ασφάλεια των θαλασσίων συνόρων είναι το βασικό θέμα, στο οποίο εμπλέκονται όλοι οι συμμετέχοντες της σύσκεψης. Μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος της Συρίας εκτιμάται πώς θα προκαλέσει κύματα μεταναστών, τα οποία θα «χτυπήσουν» και την Ελλάδα. Επρόκειτο λοιπόν να αυξηθούν οι περιπολίες, κυρίως εκ μέρους του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού όπου απαιτηθεί. Στην επιτήρηση θα εμπλακεί και η Πολεμική Αεροπορία με πτήσεις αεροσκαφών.
Ήδη, έχουν δημιουργηθεί χώροι για μετανάστες σε Κρήτη και Ρόδο. Υπάρχουν όμως φόβοι μήπως μεταξύ των μεταναστών ταξιδέψουν στην Ελλάδα και κάποιοι Σύριοι οι οποίοι ενδεχομένως θελήσουν να προκαλέσουν αντίποινα στην Ελλάδα, λόγω πιθανής εμπλοκής της με διευκολύνσεις στους Συμμάχους. Εκεί μπαίνει η Ελληνική Αστυνομία και η ΕΥΠ.
Από τα παρατηρητήρια του Ναυτικού και του Στρατού και από τις μονάδες που βρίσκονται ανεπτυγμένες και πρόκειται να αναπτυχθούν στο Αιγαίο θα γίνεται και έλεγχος στη θάλασσα, ιδίως τις επόμενες ημέρες και όσο πλησιάζει ένα χτύπημα στη Συρία, αφού από το Αιγαίο θα περάσουν πολλά πλοία με κατεύθυνση την Ανατολική Μεσόγειο.
Ένα ακόμη σοβαρό θέμα της σύσκεψης είναι η ενεργοποίηση του σχεδίου «Κόσμος» που αφορά στην εκκένωση της Συρίας από τους Έλληνες που ζουν στη χώρα. Ο αριθμός τους υπολογίζεται περί τους 2.700, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πόσοι και αν θελήσουν να φύγουν από τη Συρία.
Πρόκειται για μία αποστολή ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη εφόσον απαιτηθεί, καθώς δεν μπορούν οι αρχές να γνωρίζουν που μπορούν να συγκεντρωθούν όσοι θέλουν να επαναπατρισθούν και πόσο ασφαλείς είναι η μεταφορά τους με πλοία ή με αεροσκάφη. Το σενάριο της Λιβύης, η αποχώρηση δηλαδή με εμπορικά πλοία, είναι στα σχέδια. Εκτιμάται όμως πως θα πρέπει να συνοδεύονται και από πολεμικά πλοία.
Οι της σύσκεψης θα εξετάσουν ενδεχόμενα που μπορούν να επηρεάσει την Ελλάδα από μία επίθεση σε βάρος της Συρίας. Ποτέ όμως και κανείς δεν γνωρίζει πώς μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα, ιδίως όταν η κυβέρνηση φαίνεται να συντάσσεται με τους Συμμάχους κατά μίας χώρας που δεν έχει να χάσει τίποτα…
defencenet