16.8.13

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Προς ρήξη οι σχέσεις ΗΠΑ και Αιγύπτου - Η Ουάσιγκτον "χαϊδεύει" τους ισλαμιστές

Σε ρήξη οδεύουν οι σχέσεις ΗΠΑ-Αιγύπτου μετά την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να ακυρώσει όλες τις κοινές ασκήσεις με τις αιγυπτιακές δυνάμεις που είχαν προγραμματισθεί, για τον επόμενο μήνα.
 
Την ίδια στιγμή αξιωματούχοι της Αιγύπτου κατηγορούν ευθέως και χωρίς ενδοιασμούς την κυβέρνηση Ομπάμα, για απροκάλυπτη υποστήριξη στην μουσουλμανική Αδελφότητα, και ότι μιλά σαν "εκπρόσωπος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης"!
 
Ταυτόχρονα Αμερικανοί αξιωματούχοι, πιστεύουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα κατευθύνει με την στάση του τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις προς την πλευρά της Μόσχας!
 
Με τον σφοδρότερο τρόπο καταδίκασε ο Μπαράκ Ομπάμα την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην Αίγυπτο από την στρατιωτική κυβέρνηση και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος - σε ηχογραφημένο μήνυμα του- τάχθηκε κατά της επιβολής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και υπέρ του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικάΑνακοίνωσε όμως ότι δεν μπορεί να ανεχθεί τον θάνατο τόσων πολιτών εξαιτίας της υπέρμετρης χρήσης βίας από τις ένοπλες δυνάμεις για αυτό τον λόγο η αμερικανική κυβέρνηση ακύρωσε όλες τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Αίγυπτο, που είχαν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα.
 
Είπε ακόμα ότι θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Κάιρο και όπου αλλού οι ΗΠΑ διατηρούν πρεσβείες αλλά ξεκαθάρισε ότι η Αμερική δεν εμπλέκεται σε καμία περίπτωση στις ταραχές.
 
«Δεν παίρνουμε κανενός το μέρος. Μόνο η Αίγυπτος μπορεί να αποφασίσει για την τύχη της. Δεν ανακατευόμαστε στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα γιαυτό μην κατηγορείτε τις ΗΠΑ για ό,τι συμβαίνει στη χώρα» είπε χαρακτηριστικά . Μόνο που με την απόφασή του αυτή δείχνει να έχει διαλέξει ποιανού την πλευρά υποστηρίζει.
 
Στο Κάιρο επίσημοι έχουν εκφράσει ανοιχτά απειλές σε αναμενόμενες αφίξεις απεσταλμένων του Μπαράκ Ομπάμα, και του Κονγκρέσου. 
 
Οι απειλές "έπιασαν" ακόμη και τον Γερουσιαστή John McCain υπεύθυνο των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή για τις Ένοπλες Δυνάμεις, παρότι ανήκει στο αντιπολιτευόμενο στρατόπεδο δείχνοντας ότι το κλίμα για τις ΗΠΑ, στην Αίγυπτο είναι "βαρύ" για όλους τους Αμερικανούς.
 
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος των δικαστικών της Αιγύπτου Ahmed Zind δήλωσε "Πρέπει να συλληφθεί, και να δικαστεί (ο John McCain) γιατί προσπαθεί να καταστρέψει την Αίγυπτο".
 
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι "η υποστήριξη του Ομπάμα στην Μουσουλμανική Αδελφότητα οδηγεί τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις στην αγκαλιά της Μόσχας" σύμφωνα με τον Bill Gertz της Washington Free Beacon!
 
Ο McCain κατηγορήθηκε όπως και άλλοι Αμερικανοί για υποστήριξη της Αδελφότητας, μετά την καθαίρεση του Μοχάμεντ Μόρσι από την προεδρία της Αιγύπτου. Οι Αγύπτιοι είναι εξοργισμένοι, με την επίσκεψη του McCain τον Αύγουστο όπου ζήτησε την απελευθέρωση του Μόρσι, και επισκέφτηκε τον ταμεία της Αδελφότητας
 
"Αυτός (ο McCain) δεν είναι εκλεγμένος από τον αμερικανικό λαό για να μιλήσει για λογαριασμό τους" είπε ο κορυφαίος Αιγύπτιος αναλυτής Ahmed Mussa "και σήμερα μιλάει για λογαριασμό μιας ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας".
 
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στο Κάιρο έχουν αυξηθεί. Ο Αμερικανός αναλυτής σε θέματα Μέσης Ανατολής Raymond Ibrahim δήλωσε στην World Tribune ότι η επίσκεψη του John McCain και του Γερουσιαστή Lindsey Graham υπερτόνισαν την "ζεστή" σχέση “cozy relationship” μεταξύ της κυβέρνησης Ομπάμα και της Αδελφότητας.
 
Ο Raymond Ibrahim όμως το καλύτερο το κράτησε για το τέλος. Στην Αίγυπτο πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ φοβούνται μια δίκη του Μ.Μόρσι και μελών της Αδελφότητας, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα αποκαλυφθεί η χρηματοδότηση του ισλαμιστικού κινήματος (ο πολιτικός λόγος της Αλ Κάιντα, μην το ξεχνάμε αυτό) από τις ΗΠΑ!
 
“Η έκκληση του McCain για  απελευθέρωση των ηγετικών στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας επιβεβαιώνει, μια διαδεδομένη αντίληψη ότι η Αμερική συνωμοτεί μαζί με την Αδελφότητα” έγραψε σε μια ανάλυσή του ο R.Ibrahim .
 
 “Oι Αιγύπτιοι πιστεύουν ότι οι Αμερικανοι φοβούνται σε περίπτωση δίκης ότι ο Μόρσι και οι υπόλοιποι θα αποκαλύψουν την πραγματική φύση της σχέσεώς τους με την αμερικανική κυβέρνηση,οδηγώντας σε άσχημες αποκαλύψεις, προδοτικούς δεσμούς και συνωμοσίες, θέματα του Σινά, και προμήθειες δισεκατομμυρίων δολαρίων".
 
Σε μια χώρα που παραπάνω από τους μισούς κατοίκους της πλεόν πιστεύουν ότι τους δίδυμους πύργους τους έριξε η ίδια η κυβέρνησή τους, σε συνεργασία με την Αλ Κάιντα που οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει, ομολογουμένως τέτοιες αποκαλύψεις θα έχουν τρομακτικό αντίκτυπο. Στο μεταξύ στην Μόσχα έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν ευκαιρίες.
 
Όσο για την Συρία λίγους απασχολεί αυτή την στιγμή, διότι εάν δεν εκτονωθεί η κατάσταση στην Αίγυπτο και αντίθετα οδηγηθεί σε ανοικτή εμφύλια σύγκρουση, ο συριακός εμφύλιος θα είναι απλώς "παιδική χαρά".
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr