22.8.13

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΙΝΑ ΠΡΟΣ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ-ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ

Οι ειδικοί του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα θα πρέπει να είναι αντικειμενικοί και να συνεργάζονται πλήρως με την κυβέρνηση της Συρίας στο έργο τους, τόνισαν σήμερα οι κινεζικές αρχές μετά τις κατηγορίες της συριακής αντιπολίτευσης ότι οι δυνάμεις που πρόσκεινται στο καθεστώς χρησιμοποίησαν χημικά εναντίον πολιτών.
"Η θέση της Κίνας είναι ξεκάθαρη. Ανεξαρτήτως του ποια πλευρά χρησιμοποιεί χημικά όπλα στη Συρία, η Κίνα εναντιώνεται πλήρως" στη χρήση τους, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που στάλθηκε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση του Πεκίνου μετά τις καταγγελίες για εκατοντάδες θανάτους αμάχων από χημικά στα προάστια της Δαμασκού.
"Επί του παρόντος, η ομάδα των ερευνητών του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα βρίσκεται επί τόπου και ξεκινά τις επιθεωρήσεις της και (η Κίνα) ελπίζει ότι η ομάδα θα συνεργάζεται πλήρως με τη συριακή κυβέρνηση και θα τηρήσει μια αντικειμενική, αμερόληπτη και αντικειμενική στάση για να εξακριβώσει τι πραγματικά συνέβη".
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε χθες στη Νέα Υόρκη δεν ζήτησε ρητά να ερευνηθεί το θέμα από τον Οργανισμό, αν και χαιρέτισε την έκκληση του γενικού γραμματέα Μπαν Γκι Μουν για άμεση διερεύνηση της υπόθεσης από τους επιθεωρητές που βρίσκονται ήδη στη Συρία.
Η Κίνα, αν και έχει ασκήσει βέτο σε προηγούμενες απόπειρες των δυτικών χωρών να επιβάλουν κυρώσεις στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, υποστηρίζει ότι δεν παίρνει το μέρος της μίας ή της άλλης πλευράς και έχει καλέσει τη συριακή κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο με την αντιπολίτευση και να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ανταποκριθεί στο αίτημα για πολιτική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό, το Πεκίνο υποστηρίζει ότι θα πρέπει να συγκροτηθεί μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία.
ΑΠΕ - ΑΜΠ