8.8.13

Ν. Αναστασιάδης: Διεύρυνση της συνεργασίας με Ισραήλ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κάλεσε τη κυβέρνηση του Ισραήλ να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο δέσμευσης της για εξαγωγή του φυσικού αερίου της, από το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο.
Σε ομιλία του χθες βράδυ, κατά την τελετή εγκαινίων της μονάδας αφαλάτωσης, στην παρουσία του Ισραηλινού Υπουργού Ενέργειας  και Υδάτινων Πόρων, Silvan Shalom, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως η Κυπριακή Κυβέρνηση προχωρά "με αποφασιστικότητα" με την κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, ώστε να υλοποιήσει τη σημαντική δυνατότητα να καταστεί ο ενεργειακός κόμβος της Ανατολικής Μεσογείου.Η ενεργειακή συνεργασία, τόνισε, μπορεί να καταστεί η κινητήριος δύναμη για μια ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

" Αυτά όλα σχετίζονται περισσότερο αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ίσως ο πιο σταθερός εταίρος του Ισραήλ στην περιοχή", είπε και πρόσθεσε πως "η  εγγύτητα μας με τη Διώρυγα του Σουέζ είναι ένας σημαντικός παράγοντας που ευνοεί τη δημιουργία ενός περιφερειακού ενεργειακού κόμβου στην Κύπρο, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Άπω Ανατολή".
Ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση του για το  γεγονός ότι σήμερα θα υπογραφεί  από τους αρμόδιους Υπουργούς, ένα πολυμερές Μνημόνιο Συναντίληψης για Συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των υδάτων μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, με σκοπό την πλήρη διερεύνηση και προώθηση των σημαντικών δυνατοτήτων της συνεργασίας σ’ αυτούς τους τομείς.
Ο Υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Silvan Shalom, ανέφερε πως το εργοστάσιο αφαλάτωσης που εγκαινιάστηκε χθες αποδεικνύει ότι Κύπρος και Ισραήλ μπορούν να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς και σημείωσε ότι η Κύπρος είναι ένας βασικός σύμμαχος της χώρας του, όχι μόνο οικονομικά, αλλά γεωπολιτικά και στρατηγικά.
Μετέφερε επίσης τις ευχαριστίες του Ισραηλινού Πρωθυπουργού για τη συνεργασία και την φιλία μεταξύ των δυο χωρών, ενώ υπέδειξε πως, παρά το γεγονός ότι η χώρα του δέχεται απειλές στη Μέση Ανατολή, κυρίως από το Ιράν, η Κύπρος παραμένει ένας "στερεός βράχος", σύμμαχος του Ισραήλ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr