13.8.13

Κι άλλο "έγκλημα": Απαλλάσσονται κατηγορούμενοι της ΕΛΣΤΑΤ που διώκονται για κακουργήματα


f00adeadaf977179d4019bb6ecd6a925_XL

Πλήθος ερωτηματικών εγείρει η περάτωση της κύριας ανάκρισης χωρίς καν την ουσιαστική κλήτευση και την απολογία των βασικών κατηγορουμένων Οι άνθρωποι που φρόντισαν να «φουσκώσουν» το έλλειμμα του 2009, κατά το κατηγορητήριο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και να επιβληθούν τα σκληρά μέτρα λιτότητας που εξόντωσαν χιλιάδες Έλληνες, απαλλάσσονται από την 5η Ειδική Ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία όλως περιέργως αποφάνθηκε πως δεν υπάρχουν σε βάρος τους ενδείξεις που να της επιτρέπουν τη συνέχιση της ποινικής διαδικασίας!


Ειδικότερα, η Ειδική Ανακρίτρια, σύμφωνα με την αναφορά που δημοσιεύει αποκλειστικά το Newsbomb.gr, ολοκλήρωσε την κύρια ανάκριση της υπόθεσης χωρίς καν να καλέσει σε απολογία τους βασικούς κατηγορούμενους Ανδρέα Γεωργίου, Κωνσταντίνο Μολφέτα και Αθανασία Ξενάκη, γεγονός που εγείρει πλήθος ερωτηματικών.

Επιπλέον, αναφέρει ότι έκρινε «μη αξιόποινες» τις πράξεις των κατηγορουμένων, βασιζόμενη κυρίως στις αφηγήσεις-μαρτυρίες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου και άλλων που κατείχαν θέσεις-κλειδιά την επίμαχη περίοδο.

Η λογική, ωστόσο, υπαγορεύει πως προφανώς και οι άνθρωποι αυτοί θα φρόντιζαν να «καλύψουν» τους κατηγορούμενους της ΕΛΣΤΑΤ, προκειμένου να προφυλαχθούν και οι ίδιοι, αφού φέρουν τεράστια ευθύνη για τον υπέρογκο δανεισμό της χώρας και την «εκχώρηση» της εθνικής κυριαρχίας στην Τρόικα.

Μάλιστα, η Ανακρίτρια στηρίζεται κυρίως στους κυβερνητικούς παράγοντες, αποφεύγοντας να εστιάσει με καθαρό νομικό λόγο στις εγκληματικές πράξεις των κατηγορουμένων που εντόπισαν οι αρμόδιοι Οικονομικοί Εισαγγελείς.

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν της προκαταρκτικής έρευνας οι τότε Εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος κκ Πεπόνης και Μουζακίτης είχαν ασκήσει σε βάρος των κατηγορουμένων ποινικές διώξεις για τις πράξεις: 1) ψευδούς βεβαιώσεως κατά συναυτουργία σε βάρος του Δημοσίου υπό την ιδιαζόντως επιβαρυντική περίσταση της ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας του αντικειμένου του εγκλήματος (άρθρα 45, 242 §§3-1 ΠΚ σε συνδυασμό με άρθ 1 Ν 1608/1950) και 2) της παράβασης καθήκοντος κατ΄εξακολούθηση (άρθρα 13 α, 263 α , 98, 259 ΠΚ).

Άξιο απορίας για μια τόσο σπουδαία υπόθεση είναι, επίσης, το γεγονός ότι η Ανακρίτρια αποφεύγει να καταγράψει τί προέβλεπαν αναλυτικά οι σχετικοί κανόνες δικαίου για την πιστοποίηση του Δημοσιονομικού Χρέους της Ελλάδος ως χώρας μέλους της ΕΕ και τι έπραξαν οι κατηγορούμενοι στη συγκεκριμένη περίπτωση με την πιστοποίηση –βεβαίωση του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2009.

Η απίστευτη αυτή εξέλιξη, αν δεν αναιρεθεί από τα ανώτερα κλιμάκια της Δικαιοσύνης, θα έρθει φυσικά να δικαιώσει όλους όσοι, ήδη από τη στιγμή που η χώρα βρέθηκε στη λαιμητόμο των Μνημονίων, υποστήριζαν ότι υπάρχουν έξωθεν παρεμβάσεις, που δεν θέλουν τη λεπτομερή και σφαιρική διερεύνηση της υπόθεσης και μιλούσαν για εντολείς και γηγενείς εντολοδόχους.

Ελπίζουμε, όμως, ότι έστω και τώρα, οι Δικαστές του Εφετείου Αθηνών, οι οποίοι αναλαμβάνουν στο εξής την υπόθεση, θα επιδείξουν το σθένος, την αμεροληψία και την επιμονή στη λεπτομέρεια που μια τόσο κεφαλαιώδους σημασίας ποινική διαδικασία απαιτεί.
http://www.greekalert.com