26.8.13

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΛΒΟ: Πώληση ή λουκέτο - ΕΑΣ: Σπάνε "στα δύο" & κλείνουν τα "πολιτικά" εργοστάσια

Βάσει των άρθρων 14α και 14β του νόμου 3429/2005 θα κινηθεί το υπουργείο Οικονομικών για ΕΛΒΟ. ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ που, πάντως, προβλέπει σε οποιαδήποτε περίπτωση αναστολή λειτουργίας τους.
Αυτή ήταν η βασική απόφαση σημερα της σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών όπου από πλευράς ΥΠΑΘΑ συμμετείχε η αναπληρωτης υπουργός Φ.Γεννηματά.
Για την ΕΛΒΟ (άρθρο 14α) ξακαθαρίστηκε ότι εσέρχεται σε εκκαθάριση εν λειτουργία προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η πώλησή της στον ιδιωτικό τομέα και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό να βάλει "λουκέτο".
Τα ΕΑΣ και η ΛΑΡΚΟ, θα "τεμαχιστούν": Στα ΕΑΣ θα υπάρξει διαχωρισμός πολιτικών και αμυντικών δραστηριοτήτων προκειμένου να αποφευχθεί το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ,όπως ακριβώς έγινε με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Τα εργοστάσια που ασχολούνται με πολιτικές δραστηριότητες (που είναι και τα πλέον κερδοφόρα!) θα κλείσουν αφού θεωρείται πολύ δύσκολο να πουληθούν λόγω του προστίμου.
Σε ότι αφορά το αμυντικό σκέλος των ΕΑΣ που ενδιαφέρει η εταιρεία θα αναδιοργανωθεί και ελπίζεται ότι θα καταφέρει να πουληθεί ή να σταθεί στα πόδια της με λιγότερο προσωπικό από το σημερινό.
Σήμερα τα ΕΑΣ απασχολούν 971 άτομα και διαθέτουν 5 εργοστασιακά συγκροτήματα.
Η ΕΑΣ  έχει μία οργανωτική δομή αποτελούμενη από τον Αμυντικό Τομέα, τις Εμπορικές Δραστηριότητες ενώ ταυτόχρονα διαθέτει και τρεις θυγατρικές εταιρίες.
Ο όμιλος ιδρύθηκε το 2004 από την συγχώνευση των:
    -“Α.Ε. Ελληνικού Πυριτιδοποιείου & Καλυκοποιείου” γνωστότερης ως “ΠΥΡΚΑΛ”, η οποία ιδρύθηκε το 1874 και δραστηριοποιείται στην κατασκευή πυρομαχικών φορητού οπλισμού, μεσαίων και μεγάλων διαμετρημάτων, βλημάτων όλμων και πυροσωλήνων, όλων συμβατών με Νατοϊκού τύπου οπλικά συστήματα.
    -“Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων ΑΕ” γνωστότερης ως “ΕΒΟ”, η οποία ιδρύθηκε το 1977 και δραστηριοποιείται στην κατασκευή όπλων φορητού οπλισμού, όλμων, οπλικών και πυραυλικών συστημάτων, προωθητικών πυρίτιδων και γεμισμάτων καθώς επίσης και πυρομαχικών μεσαίων και μεγάλων διαμετρημάτων.
Οι θυγατρικές εταιρίες της ΕΑΣ έχουν τις ακόλουθες δραστηριότητες:
    -Η “Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου Α.Ε. (ΜΒΗ) ” κατασκευάζει προϊόντα από χαλκό και κράματα χαλκού, όπως δίσκους, φύλλα και ταινίες χαλκού για το ελεύθερο εμπόριο, κυάθια βολίδων και καλύκων πυρομαχικών καθώς και κέρματα νομισμάτων διαφόρων τύπων.
    -Η “Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ (ΗΜΚ) ” κατασκευάζει προϊόντα για ατομική προστασία, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα, στολές NBC, αλεξίσφαιρες ασπίδες και κράνη καθώς και στολές διαφόρων τύπων.
    -Η “LT-PYRKAL cjsc (LTP) ” δραστηριοποιείται στην κατασκευή κρυστάλλων Laser και εξαρτημάτων για συστήματα Laser.
Το ερώτημα είναι "Ποιες είναι οι πολιτικές δραστηριότητες που θα αποσχισθούν και θα κλείσουν;"
Η ΕΑΒ τελικά εξαιρέθηκε από τα αντικείμενα της σύσκεψης.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr