16.8.13

ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ & ΚΥΠΡΟ Στο ναδίρ οι σχέσεις Αιγύπτου με Τουρκία - Ακύρωσε κοινή ναυτική άσκηση το Κάιρο!

Μία διπλωματική εξέλιξη η οποία είναι αναμφίβολα θετική για την Ελλάδα σημειώθηκε σήμερα με πρωτοβουλία των αιγυπτιακών αρχών. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η  κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι ματαιώνει τα ναυτικά γυμνάσια που επρόκειτο να πραγματοποιήσει από κοινού με την Τουρκία τον Οκτώβριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την "ανάμειξη" της Άγκυρας στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου.
Ως γνωστόν η Τουρκία καταδίκασε την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Κάιρο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε έκκληση για κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να εξεταστεί η "σφαγή" στην Αίγυπτο, όπως την χαρακτήρισε.

Ως εκ τούτου, το Κάιρο ματαίωσε την κοινή ναυτική άσκηση "σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απαράδεκτες δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας που συνιστούν κατάφωρη επέμβαση στις υποθέσεις της Αιγύπτου και οι οποίες χλευάζουν τη βούληση του αιγυπτιακού λαού" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.
Είναι προφανές ότι πλέον οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ, ενώ η εν λόγω εξέλιξη ακύρωσης της ναυτικής άσκησης είναι σημαντική για την Ελλάδα και την Κύπρο δεδομένης της υποστήριξης της κυβέρνησης Ερντογάν στους ισλαμιστές και στους Αδελφούς Μουσουλμάνους επί Μόρσι, όταν δηλαδή η Αίγυπτος είχε θέσει ζήτημα ακύρωσης της χαραγμένης με την Κύπρο ΑΟΖ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr