27.8.13

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ



ΝΙΚΟΛΑΟΣ  Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλευτής Ν. Αχαΐας
ΑΡ.ΠΡΩΤ:793/22-08-2013
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΘΕΜΑ: «Επιστολή Ένωσης Δικαστών στον Υπουργό Δικαιοσύνης
Σε μία χρονική συγκυρία, όπου μεγάλες και κρίσιμες υποθέσεις οικονομικών, πολιτικών και άλλων σκανδάλων απασχολούν την Ελληνική Δικαιοσύνη, τοποθετήθηκε από τον κ. Σαμαρά, υπουργός Δικαιοσύνης ο επί πολλά χρόνια συνδικαλιστής και Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών κ. Χ. Αθανασίου. Παρ’ ότι πολλές επιφυλάξεις διατυπώνονται και πολλά διαθρυλούνται για περίεργες παρεμβάσεις εκ μέρους του γραφείου του υπουργού Δικαιοσύνης.
Παρ’ ότι διάφοροι συνειρμοί δημιουργούνται με κάποιες περίεργες κατά πολλούς αποφάσεις (ΕΛΣΤΑΤ, αποφυλακίσεις ENERGA, HELLAS POWER, σκάνδαλα ΕΡΓΟΣΕ, λαθραία διακίνηση καυσίμων, θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ) είναι αρκετοί που περιμένουν η εμπειρία του νέου υπουργού και του διευθυντή του να αξιοποιηθούν υπέρ της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης που αποτελεί και την τελευταία καταφυγή του Δημοσίου και αδύναμου και κατατρεγμένου Έλληνα πολίτη.
Σ’ αυτή την ύποπτη πολιτική περίοδο  της μνημονιακής συμφοράς η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) απέστειλε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου επιστολή με την οποία ζητεί, ενόψει της έναρξης του νου δικαστικού έτους, την άμεση ικανοποίηση αιτημάτων της, προκειμένου όπως αναφέρουν, να αμβλυνθούν, έστω κατά ένα μικρό μέρος, τα οξύτατα προβλήματα της Δικαιοσύνης.
Επειδή είναι γνωστό, ότι τόσο τα μεγάλα Πρωτοδικεία, καθώς και όλα σχεδόν τα Εφετεία αντιμετωπίζουν ασφυκτικό πρόβλημα, το οποίο στο Πρωτοδικείο Αθηνών ειδικώς θα καταστεί εκρηκτικό, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μετά την πρόσφατη ρύθμιση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για την εκδίκαση όλων των εκκρεμών υποθέσεων των συμβασιούχων μέχρι 1-11-2013 και την έκδοση της σχετικής απόφασης μέχρι 31-12-2013.
Επειδή η ΕΔΕ χαρακτηρίζει ανεπαρκέστατος τον αριθμό των εισακτέων με την τελευταία προκήρυξη για τον επικείμενο διαγωνισμό των εισακτέων στη Σχολή Δικαστών, για 37 θέσεις δικαστών και 8 εισαγγελέων.
Επειδή είναι προφανές ότι οι Δικαστικοί Λειτουργοί, μετά τις υπερβολικές μειώσεις των αποδοχών τους (περίπου 60%), είναι αδύνατον να καλύπτουν με δικά τους έξοδα τις δαπάνες για τις αποσπάσεις και τις μετακινήσεις εκτός έδρας.
Επειδή η περικοπή μισθού, τονίζει η ΕΔΕ, είναι ``υποκατάστατο`` πειθαρχικής ποινής, η οποία μπορεί να επιβάλλεται, μόνο μετά από απόφαση του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου και μετά από την τήρηση της νόμιμης πειθαρχικής διαδικασίας.
Τέλος, επειδή όπως γράφεται στον τύπο, στην αντικατάσταση του γραμματίου προείσπραξης στις δίκες από ένα πάγιο ποσό, ιδιαίτερα χαμηλό, ενδεχομένως να προχωρήσει προσεχώς το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η απώλεια εσόδων θα είναι μεγάλη. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε εάν το συγκεκριμένο ζήτημα θα οδηγήσει τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου να επιλέξουν από Σεπτέμβρη πιο μαχητικές μορφές κινητοποίησης. Εδώ και δύο χρόνια ο κλάδος βρίσκεται σε συνεχείς αποχές και οι ελάχιστες παραστάσεις που είχαν καταφέρει οι δικηγόροι να εξασφαλίσουν, εξανεμίστηκαν. Και δυστυχώς για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί, η προσφυγή στη δικαιοσύνη στις μέρες μας μοιάζει με πολυτέλεια, με τόσες προσαυξήσεις και φόρους.
Καλείται ο  υπουργός και επί πολλά χρόνια Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και  Εισαγγελέων να απαντήσει στα  κάτωθι ερωτήματα:
  • Θα προχωρήσει στην αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών, με άμεση συμπληρωματική προκήρυξη;
  • Θα προχωρήσει στην άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των ειρηνοδικών με πρόσληψη 68 ειρηνοδικών από τον πίνακα επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2011;
  • Θα προχωρήσει στην άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης ώστε στις αποσπάσεις να καλύπτονται τα έξοδα και για τους 6 μήνες;
  • Θα προχωρήσει στην άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης ώστε να προκαταβάλλονται τα έξοδα για τις μετακινήσεις των Δικαστικών Λειτουργών εκτός έδρας;
  • Έγινε άμεση χορήγηση ατομικών ηλεκτρονικών υπολογιστών προς τους Δικαστικούς Λειτουργούς όλων των Δικαστηρίων και όλων των βαθμών (και όχι επιλεκτικά για συγκεκριμένα Δικαστήρια), αρχήςγενομένης από εκείνους, στους οποίους μέχρι σήμερα ουδέποτε έχει χορηγηθεί και ταυτόχρονα διοργάνωση σεμιναρίου για εκμάθηση της χρήσης τους (για όσους το επιθυμούν);
  • Ποιο είναι το απαιτούμενο κονδύλιο δεδομένου ότι στο ήμισυ περίπου του αριθμού των Δικαστών (από το 2001 και εντεύθεν) χορηγείται ατομικός ηλεκτρονικός υπολογιστής από τη Σχολή Δικαστών (ο οποίος,βεβαίως χρήζει αναβάθμισης);
  • Τι θα κάνετε ώστε να μην γίνει «απαγορευμένο αγαθό» για τους πολίτες η προσφυγή στη Δικαιοσύνη;
  • Εκτός εάν παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές και προγραμματικές δεσμεύσεις αυτό θέλετε;
  • Μήπως αποφασίσατε να πετύχετε την αποσυμφόρηση των πινακίων μέσα από ακριβή «τιμολόγηση» της πρόσβασης στα δικαστήρια; Δικαιοσύνη για όλους ή για όσους έχουν τσέπη με περιθώρια;

Ο ερωτών Βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Βουλευτής Αχαΐας
ΓΓ Χριστιανοδημοκρατικού  Κόμματος Ελλάδος