18.8.13

«Έτοιμο για διαπραγματεύσεις» επί του πυρηνικού προγράμματος το Ιράν



Την πρόθεση του Ιράν να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμά του με τις μεγάλες δυνάμεις εξέφρασε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με βάση ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», φέρεται να είπε στην κ. Άστον ο Ιρανός υπουργός, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαρίφ «η ύπαρξη σοβαρής πολιτικής βούλησης (εκ μέρους των μεγάλων δυνάμεων) για την αναγνώριση των νομίμων δικαιωμάτων του Ιράν (στην πυρηνική ενέργεια) θα είναι μια καλή προσέγγιση για τη ρύθμιση του θέματος αυτού».
Η Τεχεράνη επιμένει ότι το πυρηνικό πρόγραμμά της έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς και ζητεί από τη Δύση να αναγνωρίσει το δικαίωμά της στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.
Η κ. Άστον, η οποία εκπροσωπεί την ομάδα των 6 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία) τηλεφώνησε το Σάββατο στον κ. Ζαρίφ για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του και υπογράμμισε ότι είναι αποφασισμένη «να αναζητήσει μια διπλωματική λύση στο ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν»..
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, συμφώνησε να συναντηθεί σύντομα με τον κ. Ζαρίφ και η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να γίνει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.
Περίπου 18000 συσκευές φυγοκέντρισης διαθέτει η Τεχεράνη
Νωρίτερα το Σάββατο, το Ιράν ανακοίνωσε ότι έχει περίπου 18.000 συσκευές φυγοκέντρισης εκ των οποίων τουλάχιστον οι 10.000 είναι σε λειτουργία, επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία από το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
Το Ιράν έχει 17.000 συσκευές φυγοκέντρισης «πρώτης γενιάς» IR-1, εκ των οποίων οι 10.000 είναι σε λειτουργία και οι 7.000 είναι έτοιμες να τεθούν σε λειτουργία, ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων ISNA, ο Φαριαντούν Αμαπσί- Νταβανί, απερχόμενος επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν.
Είπε επίσης ότι υπάρχουν 1.000 νέες, πιο προηγμένες συσκευές φυγοκέντρισης IR-2m, έτοιμες να αρχίσουν τη λειτουργία τους.
Έκθεση του περασμένου Μαΐου από τον ΟΗΕ ανέφερε ότι Ιράν είχε μέχρι τότε εγκαταστήσει περίπου 16.600 IR-1 συσκευές φυγοκέντρισης σε δύο ξεχωριστές εγκαταστάσεις.
Πηγές: naftemporiki, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters