3.8.13

Νύχτα αγωνίας στο Μαρκόπουλο - Σώθηκε το δάσος Κουβαρά

3/8/2013
markopoulo5
Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίς χθες το απόγευμα σε δύσβατο σημείο, της περιοχής Χεροβούνι, ανάμεσα σε Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη.
Οι φλόγες εκδηλώθηκαν κοντά σε κατοικημένη περιοχή και εξαιτίας του ισχυρού ανέμου κατευθύνθηκαν προς το δάσος του Κουβαρά και τον Ιππόδρομο.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν υπάρχει έντονο ενεργό μέτωπο κι έχει περιοριστεί ο κίνδυνος για τις κατοικίες της περιοχής καθώς και για το δάσος.
Ώρα 20:06

Μια πυρκαγιά που αρχικά έδειχνε να μην είναι ικανή να δημιουργήσει προβλήματα στην περιοχή του Μαρκόπουλου, αυτή τη στιγμή έχει γιγαντωθεί και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός. 
Αυτή τη στιγμή στο σημείο επιχειρούν 80 άνδρες με 30 οχήματα, 13 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 10 υδροφόρες των όμωρων Δήμων ενώ από αέρος, ρίψεις νερού πραγματοποιούν 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Επίσης, στο σημείο έφτασε και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που αποτελεί το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν καταγγελίες και στοιχεία που δείχνουν ότι η μεγάλη φωτιά που εξελίσσεται δεν οφείλεται σε φυσικά αίτια.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, τέθηκαν σε επιφυλακή όλες οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής σε όλο το νομό Αττικής.
Αναφορές από το σημείο περιγράφουν μια ζοφερή εικόνα με τις πύρινες γλώσσες να "γλείφουν" τους τοίχους των σπιτιών ενώ σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται και το δάσος του Κουβαρά.markopoulo2
Ώρα 18:06
Μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, η φωτιά απομακρύνθηκε από τα σπίτια του Μαρκοπούλου χωρίς να δημιουργηθούν σοβαρές ζημιές στην περιουσία των κατοίκων. Αυτή τη στιγμή, η φωτιά βρίσκεται στους πρόποδες του δάσους Κουβαρά και σε αυτό το σημείο έχουν ρίξει το βάρος τους οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς, όπως λέει στο spirospero.gr, αξιωματικός της ΠΥ "αν περάσει το δάσος τότε θα διατρέχει άμεσο κίνδυνο το Πόρτο Ράφτη.
Ζητήθηκε βοήθεια από δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Πελοπόννησο και ήδη Κόρινθος και Τρίπολη ανταποκρίθηκαν με αποτέλεσμα να βρίσκονται καθοδόν 13 οχήματα.
Συνολικά, αυτή τη στιγμή, στο σημείο επιχειρούν 30 οχήματα, 150 άνδρες (συμπεριλαμβανομένων των πεζοπόρων τμημάτων και των εθελοντών), 10 υδροφόρες από όμορους δήμους, 6 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. 
Να σημειώσουμε ότι στο σημείο πνέουν άνεμοι εντάσεως 8 μποφώρmarkopoulo3
Ώρα 19.11
Το απόγευμα εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση που βρίσκεται στο δάσος Κουβαρά, στα όρια του δήμου Σαρωνικού. Εκεί βρίσκονταν 40 παιδιά, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.markopoulo1
Ώρα 19.45
Τα νεότερα στοιχεία μιλάνε για ζημιές σε 2 σπίτια όπου "άρπαξαν" οι στέγες τους από τις φλόγες. Μετά την επέμβαση των πυροσβεστών, η φωτιά έσβησε εγκαίρως πριν αυτή επεκταθεί και στο υπόλοιπο σπίτι. Επίσης, έχει καεί πλήθος αποθηκών, τεντών και γενικότερα, αποθηκευτικών χώρων. markopoulo7
Ώρα 22.01
Ελαφρά βελτιωμένη είναι η κατάσταση με τη φωτιά στο Μαρκόπουλο Αττικής, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, δεν απειλείται πλέον το δάσος Κουβαρά. Νωρίτερα οι φλόγες πέρασαν μέσα από τις αυλές των σπιτιών προκαλώντας ζημιές. Το μεγάλο στοίχημα της πυροσβεστικής είναι τώρα να μειώσει τις εστίες και να την οριοθετήσουν μέσα στη νύχτα.
Δεδομένου ότι οι φωτιά έκαψε πολλές ελιές, δένδρο που σύμφωνα με πληροφορίες κρατά ζωντανή τη φλόγα, με κίνδυνο με μια μικρή ενίσχύση του ανέμου να αναζωπυρωθεί η πυρκαγιά.
Νωρίτερα οι φλόγες έφθασαν μια ανάσα από το δάσος Κουβαρά. Για το λόγο αυτό δόθηκε και εντολή εκκένωσης της κατασκήνωσης που βρίσκεται εκεί. Εκεί βρίσκονταν 193 παιδιά, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.
Ρεπορτάζ: Θοδωρής Παναγιωτίδης
Επιμέλεια: Νίκος Κοντορούσης
spirospero.gr