21.8.13

Αναβρασμός από τις δηλώσεις Ρεν -Σόιμπλε για ενδεχόμενο 3ο Μνημόνιο

Ανοιχτό άφησε και ο Όλι Ρεν το ενδεχόμενο τρίτου προγράμματος στήριξης για την ΕλλάδαEfenpress: Τρεις και την κακή σας μέρα...



Ανοιχτό άφησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτο πρόγραμμα στήριξης η Ελλάδα, ωστόσο, όπως είπε, οι διεθνείς δανειστές της χώρας εξετάζουν και άλλα ενδεχόμενα για τη συνέχιση του προγράμματος. Όπως ανάφερε, μιλώντας στη φιλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat, μετά από την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος στήριξης το φθινόπωρο από την τρόικα των διεθνών δανειστών,«τότε θα επανεξετάσουμε πιθανούς τρόπους για τη συνέχιση και τη χρηματοδότηση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Για παράδειγμα, η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να βελτιωθεί με την παράταση του χρόνου αποπληρωμής».
Όπως τόνισε ο κ. Ρεν, το σημαντικότερο ζήτημα είναι η ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος στήριξης, καθώς και η ικανότητά της να εξασφαλίσει δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Οι εν λόγω δηλώσεις έρχονται μια ημέρα μετά από την παραδοχή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Σε συνέχεια της παραδοχής αυτής, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, σε σημερινό δημοσίευμά της, αναφέρεται στα σενάρια για το εύρος και τον τρόπο χρηματοδότησης ενός νέου προγράμματος. Όπως υποστηρίζει, το τρίτο πακέτο στήριξης θα είναι χρηματοδοτούμενο, τουλάχιστον εν μέρει, από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, αλλά και σαφώς μικρότερο σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, συζητείται το ενδεχόμενο να τεθούν στη διάθεση της Αθήνας πρόσθετα κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, προσθέτοντας ότι με τα χρήματα αυτά η Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα θα απελευθερώνονταν εθνικά κεφάλαια για την εξυπηρέτηση του χρέους. Δεδομένου, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ότι η Γερμανία και άλλες χώρες απορρίπτουν ένα νέο κούρεμα, μοναδικές επιλογές παραμένουν «αληθινά εμβάσματα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ή τους προϋπολογισμούς των εταίρων».
Επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους, η εφημερίδα σημειώνει ότι το τρίτο πρόγραμμα θα έχει σαφώς μικρότερο εύρος από τα δύο πρώτα. «Και οι όροι για μεταρρυθμίσεις που θα το συνοδεύουν θα είναι λιγότερο αυστηροί, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει δρομολογήσει ήδη ένα μεγάλο μέρος των αναγκαίων αλλαγών», υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στόχος είναι η όσο το δυνατόν πιο «ομαλή επιστροφή» της Ελλάδας στις χρηματαγορές.
Ερωτηθείσα σήμερα στις Βρυξέλες, η  εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΣαντάλ Χιούζ, για τις δηλώσεις Β. Σόιμπλε και Ο. Ρεν περί νέας βοήθειας προς την Ελλάδα  ανέφερε ότι στο Eurogroup του Ιουλίου, δεν έγινε καμία συζήτηση περί νέας βοήθειας προς την Ελλάδα και τόνισε ότι το επόμενο σημαντικό βήμα για τη χώρα είναι η αξιολόγηση της τρόικας το φθινόπωρο. Εξήγησε ότι ο Επίτροπος Οικονομίας αναφέρθηκε στις διάφορες επιλογές που υπάρχουν, προκειμένου να ελαφρυνθεί το δημόσιο χρέος μίας χώρας. «Ο Επίτροπος Ρεν σημείωσε, ειδικότερα, τη δυνατότητα επιμήκυνσης της ωρίμανσης των δανείων, κάτι το οποίο έγινε στο παρελθόν στην περίπτωση της Ελλάδας»

Αντιδράσεις κομμάτων

Ο εκπρόσωπος  Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, είπε στον ρ/σ Alpha 9,89 για τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων:
«Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Σόιμπλε ο οποίος μας προϊδέασε για το ποια θα είναι η στάση της Γερμανίας αμέσως μετά τις εκλογές. Δηλαδή, η εμμονή στην ίδια λογική με ένα 3ο μνημόνιο. Αλλά αυτό φανερώνει και την αποτυχία όλων των προηγούμενων. Γιατί σε κάθε μνημόνιο μας έλεγαν ότι η Ελλάδα κάποια στιγμή θα μειώσει το χρέος της, θα μπορέσει να βγει στις αγορές και θα αρχίσει η ανάκαμψη. Τίποτα απ' όλα αυτά δεν έχει γίνει όσο ακολουθούμε τη λάθος συνταγή. Άρα, σε αντίθεση με όλο αυτό που λεγόταν για ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους, πάμε στην ίδια πεπατημένη, στην ίδια συνταγή που μεγαλώνει το χρέος, εδραιώνεται ένα καθεστώς αποικίας χρέους για την Ελλάδα και την ίδια στιγμή οι γερμανικές τράπεζες βγάζουν δις από τα δάνεια που έχουν δώσει στις οικονομίες των χωρών της Νότιας Ευρώπης».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει:
«Και οι δυο απαντήσεις στο δίλημμα νέο δάνειο για την Ελλάδα ή νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, οδηγούν σε κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων. Η αντιπαράθεση γύρω από αυτό το ζήτημα, που γίνεται μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου και ιμπεριαλιστικών κέντρων, αφορά τα δικά τους συμφέροντα για το ποιος θα βγει πιο κερδισμένος από την κρίση. Ο ελληνικός λαός έχει μία επιλογή: Να απορρίψει όλους αυτούς τους σχεδιασμούς και να γυρίσει την πλάτη στα πολιτικά κόμματα που τον καλούν να στρατευθεί με τη μία ή την άλλη επιλογή του κεφαλαίου».  

Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την αναδιάρθρωση του χρέους έχει ως εξής:
«Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό έχει ανοίξει. Αυτή τη φορά τα ελληνικά συμφέροντα πρέπει να προωθηθούν συστηματικά και η χώρα να μην περιοριστεί στην αναμονή των αποφάσεων δανειστών και εταίρων. Από το πλαίσιο της λύσης πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο λήψης νέων επιβαρυντικών μέτρων για την κοινωνία. Αντίθετα πρέπει να δρομολογηθεί μια ρεαλιστική προοπτική σταθεροποίησης και ανάκαμψης. Βασικά στοιχεία αυτής πρέπει να είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, η τροποποίηση του μείγματος οικονομικής πολιτικής, ώστε η δημοσιονομική προσαρμογή να συνδεθεί με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία και η ενίσχυση με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας».

Η Δράση εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Και το τρίτο πακέτο θα αποτύχει αν συνεχιστεί η πολιτική της υπερφορολόγησης και του υπερτροφικού κράτους. Το τρίτο πακέτο, στο οποίο αναφέρεται ο κ. Σοϊμπλε, χρειάζεται γιατί απέτυχε το δεύτερο[1] και το δεύτερο χρειάστηκε γιατί απέτυχε το πρώτο. Και θα αποτύχει και το τρίτο αν συνεχιστεί η πολιτική της υπερφορολόγησης του ιδιωτικού τομέα και ενός υπερτροφικού κράτους, στο οποίο με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται ο κομματισμός, η διαπλοκή και η διαφθορά. Αν οι Ευρωπαίοι θέλουν να βοηθήσουν θα πρέπει τα χρήματα τους να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αύξηση της χρηματοδότησης του στραγγαλισμένου ιδιωτικού τομέα, ιδίως των μικρών και μεσαίων εξωστρεφών επιχειρήσεων που είναι ο βασικός μοχλός για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Κι αν θέλουμε εμείς να βοηθήσουμε τον εαυτό μας θα πρέπει να αλλάξει ριζικά η ακολουθούμενη πολιτική προς την κατεύθυνση που προτείνει η Δράση. Λιγότεροι φόροι, μικρότερο κράτος, λιγότερος κομματισμός.

[1] Το αρχικό δεύτερο μνημόνιο προέβλεπε τον Φεβρουάριο του 2012 που ψηφίστηκε ανάκαμψη της οικονομίας στη διάρκεια του 2013 και συνολική ύφεση το 2012-2013 4-5%. Τελικά η ύφεση στη διετία θα ξεπεράσει το 10% και είναι ακόμα ζητούμενο πότε θα ξεκινήσει η ανάκαμψη».
http://www.eklogika.gr/