2.8.13

ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΟΥΡΑΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ Κινεζικό εκστρατευτικό σώμα σε ευρωπαϊκό έδαφος - Το Πεκίνο δείχνει τα "δόντια" του


Μια συγκλονιστική γεωπολιτική εξέλιξη συμβαίνει στο ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων καθώς για πρώτη φορά στην στρατιωτική ιστορία, η Κίνα έστειλε εκτός των συνόρων της, εκστρατευτικό σώμα σε κοινή άσκηση με την ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.Πέρα από την επιβεβαίωση της σύντηξης στρατηγικής προσέγγισης Ρωσίας-Κίνας, είναι η πρώτη φορά που η Κίτρινη Φυλή στέλνει πολεμικό σώμα στην Ευρώπη από την εποχή του Τζένγκις Χαν, ειδικά δε για την Κίνα, είναι η πρώτη φορά που βγήκε από τα σύνορά της στην μακραίωνη ιστορία της (ακόμα και στις εποχές του αρχαίου βασιλείου η Κίνα χαρακτηριζόταν από την περιχαράκωση εντός της αχανούς κινεζικής επικράτειας),κάτι που δείχνει τις γενικότερες διαθέσεις του Πεκίνου.
 
Το εκστρατευτικό σώμα αποτελείται από 2 τάγματα ειδικών δυνάμεων τα οποία εξειδικεύονται σε τακτικές ανταρτοπολέμου και καταστροφής αεροπρογεφυρωμάτων.Οι δε συμμετέχουσες ρωσικές δυνάμεις αποτελούνται από μια αερομεταφερόμενη μονάδα, και από μια μονάδα της GRU.
 
Στα Ουράλια όρη στο πεδίο δοκιμών Τσεμπαρκούλ άρχισαν οι ρωσο-κινεζικές αντιτρομοκρατικές ασκήσεις «Ειρηνική Αποστολή 2013». Την 1η και 2α Αυγούστου εκεί έφτασε η βασική ομάδα Κινέζων στρατιωτών και αξιωματικών. Από κοινού με τους Ρώσους στρατιωτικούς σκοπεύουν να αναπτύξουν τακτική, καθώς και επιχειρησιακή δράση για την προστασία από μια τρομοκρατική απειλή και την εξάλειψη των φορέων της.
 
Οι φετινές ασκήσεις είναι οι μεγαλύτερες από το 2003, που οι Ρώσοι και Κινέζοι στρατιωτικοί άρχισαν να κάνουν ετήσια προπονήσεις στην απόκρουση μιας εικονικής επίθεσης τρομοκρατών. Στις ασκήσεις, που διαρκούν σχεδόν τρεις εβδομάδες - διεξάγονται από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 15 Αυγούστου, συμμετέχουν πάνω από 1500 άτομα, 100 στρατιωτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 20 αεροπλάνων και ελικοπτέρων.
 
Το Σύνταγμα της Κίνας δεν προβλέπει τη δημιουργία στρατιωτικών συνασπισμών ή συμμαχιών με άλλες χώρες, όμως η στρατιωτική συνεργασία με την πλησιέστερη γείτονα και στρατηγικό εταίρο – τη Ρωσία – αναπτύσσεται εντατικά. Και αυτό σχετίζεται με αντικειμενικούς λόγους, επισημαίνει ο πολιτικός αναλυτής Αντρέι Ιβανόφ:
 
"Αυτό είναι κατανοητό, εφόσον η απειλή της τρομοκρατίας δεν είναι γνωστή μόνο στη Ρωσία, αλλά και στην Κίνα. Όμως εκτός από την απειλή της τρομοκρατίας, για την Κίνα και τη Ρωσία σημασία έχει άλλη μια πτυχή, παρόλο που αυτή δεν συζητείται ανοιχτά. Ο κόσμος έχει βρεθεί αντιμέτωπος με ένα τέτοιο φαινόμενο, όπως οι «πορτοκαλί επαναστάσεις», οι οποίες στην πραγματικότητα είναι πραξικοπήματα. Και πρόκειται για σοβαρό κίνδυνο, τον οποίο η Μόσχα και το Πεκίνο δεν μπορούν να παραβλέψουν."
 
Τον Ιούλιο η Ρωσία και η Κίνα διεξήγαγαν μεγάλες ναυτικές ασκήσεις στον κόλπο του Μεγάλου Πέτρου στην περιφέρεια Πριμόρσκι της Άπω Ανατολής. Σ΄αυτές τις ασκήσεις συμμετείχαν 20 πολεμικά πλοία διάφορων κατηγοριών. Ο στόχος τους ήταν η ανάπτυξη δεξιοτήτων για περιπτώσεις κατάληψης πλοίων από θαλάσσιους πειρατές, καθώς και διεξαγωγής επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. 
 
 Ορισμένοι εμπειρογνώμονες συνέδεσαν αυτή τη δραστηριότητα της Ρωσίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας με τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας να οργανώσουν δικές τους ασκήσεις στη θάλασσα, καθώς και χερσαίες ασκήσεις, οι οποίες διεξήχθησαν ήδη στις αρχές του καλοκαιριού.
 
Έτσι, σύμφωνα με τη γεωπολιτική εκδοχή, η ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, εκτός των άλλων, έχει στόχο να δηλώσει την πρόθεσή τους να διαμορφώσουν το δικό τους κέντρο δύναμης. 
 
Πολλοί έγκυροι αναλυτές και πολιτικοί παράγοντες στην Κίνα και τη Ρωσία είναι σίγουροι ότι μια στρατηγική συμμαχία των δύο χωρών δεν συνδέεται μόνο με την οικονομική σκοπιμότητα και την ασφάλεια ορισμένης περιοχής, αλλά και αποτελεί προσπάθεια «ήπιας» αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να επιβάλουν παγκόσμιο έλεγχο στον πλανήτη μας.
 
Το πρόβλημα της Ρωσίας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν το έλλειμμα των συμβατικών της δυνάμεων ως προς τις ΝΑΤΟϊκές συμβατικές δυνάμεις. Αυτό το λύνει με την προσθήκη κινεζικών στρατευμάτων, αντίθετα το πρόβλημα της Κίνας ως προς τις ΗΠΑ, είναι η μειωμένη της πυρηνική ισχύ ως προς τους Αμερικανούς. Αυτό τους το λύνει η πανίσχυρη πυρηνική δύναμη της Ρωσίας. Και οι δύο επιτυγχάνουν τους αντικειμενικούς τους σκοπούς, και επιτυχημένη συμμαχία είναι αυτή όπου όλα τα μέρη της είναι ευχαριστημένα κάτι που στην Ελλάδα δεν μπορούμε να το ισχυριστούμε. "Κακά τα ψέματα" η συνδυασμένη ισχύ Ρωσίας-Κίνας είναι too much ακόμα και για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μαζί.
 
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr