17.8.13

"Ρυθμίσεις κόκκινων δανείων από τις τράπεζες"



Σε μαζικές ρυθμίσεις καθυστερούμενων δανείων από 30 μέρες και πάνω έχουν μπει οι ελληνικές τράπεζες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις -όπως είναι οι πιστωτικές κάρτες, αλλά και επιχειρηματικά δάνεια- προχωρούν και σε «κούρεμα» της οφειλής.

Σύμφωνα με το Έθνος, στα στεγαστικά δάνεια, η πλέον διαδεδομένη ρύθμιση είναι η μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου σε συνδυασμό με μείωση του επιτοκίου. Στα καταναλωτικά γίνεται "πακετάρισμα" όλων των οφειλών που βρίσκονται στην ίδια τράπεζα με προσημείωση ακινήτου και με επιτόκιο στα επίπεδα του 5%.
Σχετικά με τις πιστωτικές κάρτες γίνεται και "κούρεμα" το οποίο αφορά κυρίως τους τόκους που ανακεφαλαιοποιούνται όταν μία κάρτα βρίσκεται σε καθυστέρηση.
Επίσης, σε μεμονωμένες περιπτώσεις οι τράπεζες προχωρούν ακόμα και σε "κούρεμα" της οφειλής επιχειρηματικού δανείου για εταιρείες που βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία και αντιμετωπίζουν ακόμη και το φάσμα του "λουκέτου". Το "κούρεμα" ανέρχεται στο 15% με 20% της οφειλής.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ελκυστικοί όροι ρυθμίσεων είναι ο μονόδρομος για τις τράπεζες, διότι τους τελευταίους μήνες έχουν αρχίσει να "σκάνε" και δάνεια τα οποία είχαν ήδη ρυθμιστεί στις αρχές της κρίσης. Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στην κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών, ανάλογα με το προφίλ τους, ώστε τα ρυθμισμένα δάνεια να μη "σκάνε" και πάλι μετά από 12-18 μήνες.
Έτσι υπάρχουν ρυθμίσεις:
*για όσους είναι ενήμεροι σήμερα όμως λόγω των περικοπών ενδέχεται σύντομα να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην ομαλή εξυπηρέτηση του δανείου τους.
*για ανέργους και για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες
*για τους δανειολήπτες που βρίσκονται στο "κόκκινο" και ως εκ τούτου δεν μπορούν να υπαχθούν στον νέο νόμο για τα ενήμερα δάνεια
*για αυτούς που βρίσκονται σε καθυστέρηση πληρωμής και έχουν εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ τον χρόνο.
Στα καταναλωτικά δάνεια η πρόταση είναι "πακετάρισμα" όλων των οφειλών που βρίσκονται στην ίδια τράπεζα με προσημείωση ακινήτου και με επιτόκιο του 5%, ενώ στα στεγαστικά η πλέον διαδεδομένη ρύθμιση είναι η μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου σε συνδυασμό με "κούρεμα" του επιτοκίου. Η μείωση εφαρμόζεται κυρίως σε δάνεια που χορηγήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και ήταν σταθερού επιτοκίου, το ύψος του οποίου ήταν της τάξεως του 5% και 6%. Οι τράπεζες αλλάζουν αυτές τις συμβάσεις και το νέο επιτόκιο μειώνεται στο 3% με 3,5%.
Τέλος, στα επιχειρηματικά δάνεια το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα υψηλά επιτόκια αλλά και το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις έχουν δάνεια σε περισσότερες από μία τράπεζες. Κλειδί εδώ είναι η δυνατότητα ρύθμισης με προσημείωση. Μάλιστα σε μεμονωμένες περιπτώσεις οι τράπεζες προχωρούν ακόμα και σε κούρεμα 15% με 20% της οφειλής.
news247.gr
.