15.8.13

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη στην Αίγυπτο


Εντολή στην Αστυνομία να χρησιμοποιεί πραγματική πυρά έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου οι αστυνομικοί να αμύνονται σε περίπτωση που δέχονται επίθεση ή σε περίπτωση που σημειώνονται επιθέσεις εναντίον δημοσίων κτιρίων και δημόσιας περιουσίας, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Η ανακοίνωση αυτή δημοσιοποιήθηκε μερικές ώρες αφού ισλαμιστές διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα κυβερνητικό κτίριο σε ένα προάστιο του Καΐρου και την επομένη της αιματηρής επιχείρησης καταστολής των διαδηλωτών με εκατοντάδες νεκρούς.


Η κυβέρνηση της Αιγύπτου παράλληλα διεμήνυσε ότι είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει «τρομοκρατικές ενέργειες» στις οποίες προβαίνουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Στο μεταξύ, οι Αιγύπτιοι άρχισαν δειλά-δειλά να επιστρέφουν στους δρόμους, ύστερα από την πιο πολύνεκρη ημέρα -την Τετάρτη- στην πρόσφατη ιστορία της χώρας κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 500 άνθρωποι, κυρίως στις επιχειρήσεις διάλυσης των συγκεντρώσεων πολιτών που διαδήλωναν υπέρ του Μόρσι στο Κάιρο.

Τουλάχιστον επτά είναι οι στρατιωτικοί οι οποίοι σκοτώθηκαν από τα πυρά αγνώστων ενόπλων κοντά στην πόλη Ελ Αρίς σήμερα, δήλωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και των υπηρεσιών υγείας της Αιγύπτου.

Σε άλλη επίθεση, επίσης στην περιοχή του βόρειου Σινά, όπου οι αρχές δεν είναι σε θέση να ασκήσουν αποτελεσματικό έλεγχο, τραυματίστηκαν άλλοι πέντε στρατιωτικοί.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι η διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας –που επέβαλε στο Κάιρο και άλλες 13 πόλεις μετά τα αιματηρά επεισόδια βίας με εκατοντάδες νεκρούς χθες– συντομεύεται. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίσει στις 21:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας), αντί για τις 19:00 (20:00) και θα διαρκέσει ως τις 06:00 (07:00), σύμφωνα με μία ανακοίνωση της κυβέρνησης που δόθηκε στην δημοσιότητα πριν από λίγο.

Στους 525 νεκρούς ο τραγικός απολογισμός στην Αίγυπτο

Παρατείνεται η κράτηση του Μόρσι

Αδελφοί Μουσουλμάνοι έβαλαν φωτιά σε κυβερνητικό κτίριο στο Κάιρο

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι παραδέχονται ότι δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα

Αφού τα βίαια επεισόδια επεκτάθηκαν γρήγορα σε όλη τη χώρα, κηρύχθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας στη διάρκεια της νύκτας στο ήμισυ της χώρας ενώ κηρύχθηκε επίσης για ένα μήνα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η άρση της οποίας ήταν ένα από τα κεκτημένα της λαϊκής εξέγερσης του 2011, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.



Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από τους οποίους προέρχεται ο ανατραπείς ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, ζήτησαν να συνεχιστεί η κινητοποίηση με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για νέα αναζωπύρωση της βίας.

Οι προσωρινές αρχές, οι οποίες τοποθετήθηκαν από τους στρατιωτικούς μετά την καθαίρεση και τη σύλληψη στις 3 Ιουλίου του ισλαμιστή πρώην αρχηγού του κράτους, προειδοποίησαν πως δεν θα ανεχθουν καμιά νέα καθιστική διαμαρτυρία ή νέα βίαια επεισόδια, αφού χαιρέτισαν "την πολύ μεγάλη αυτοσυγκράτηση" της αστυνομίας.

Σε απόδειξη της αποφασιστικότητάς τους, εικόνες από ψηλά έδειξαν τον καταυλισμό των οπαδών του Μόρσι στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια να καίγεται -- μια σκηνή εντυπωσιακή και πρωτοφανής στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. 

Το πρωί της Πέμπτης το τέμενος Ραμπάα, επίκεντρο της αμφισβήτησης και γενικό επιτελείο των τελευταίων στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων που δεν έχουν ακόμη συλληφθεί από τις αρχές, ήταν καμένο σε μεγάλο μέρος του, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. 

Η επέμβαση των δυνάμεων της τάξης προκάλεσε, πάντως, αγανάκτηση σε όλο τον κόσμο και η διεθνής κοινότητα, η οποία είχε επιχειρήσει μια μεσολάβηση για να αποφευχθεί αυτή η αιματοχυσία, την καταδίκασε κάνοντας λόγο για "σφαγή" και για μια "θλιβερή" προσφυγή στη βία.

Στον επίσημο απολογισμό αναφέρονται 525 νεκροί, από τους οποίους οι 482 ήταν πολίτες. Ομως, ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς μόνο στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, το κύριο σημείο συγκέντρωσης των οπαδών του Μόρσι στο Κάιρο, ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου καταμέτρησε 124 πτώματα, τα περισσότερα με τραύματα από σφαίρες. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάνουν λόγο για 2.200 νεκρούς και περισσότερους από 10.000 τραυματίες.

Πάντως στη χώρα, όπου στα τέλη Ιουλίου οι Αιγύπτιοι είχαν κατέβει μαζικά στους δρόμους για να "δώσουν εντολή" στον πανίσχυρο στρατό να τελειώνει με την "τρομοκρατία", αναφερόμενοι στους χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι που επί ενάμιση μήνα είχαν καταλάβει δύο πλατείες του Καΐρου, πολλές σημαντικές φυσιογνωμίες αποστασιοποιήθηκαν από τη φονική επιχείρηση.

Ο αντιπρόεδρος Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, νομπελίστας της ειρήνης ο οποίος είχε εγκρίνει την επέμβαση των στρατιωτικών, παραιτήθηκε λέγοντας πως αρνείται "να υποστεί τις συνέπειες αποφάσεων με τις οποίες δεν συμφωνεί". Πριν απ' αυτόν, ο ιμάμης του Αλ-Άζχαρ, της ανώτατης αρχής του σουνιτικού ισλάμ, είχε καταδικάσει τις βιαιότητες εξηγώντας πως δεν γνώριζε τις μεθόδους που σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν οι δυνάμεις της τάξης.

Ο Τύπος, που σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζει τον στρατό, χαιρετίζει εντούτοις, όπως η κυβερνητική εφημερίδα "Αλ-Άκμπαρ", "Το τέλος του εφιάλτη Αδελφοί Μουσουλμάνοι", ενώ η ανεξάρτητη εφημερίδα "Αλ Σουρούκ" κάνει λόγο για την "τελευταία μάχη των Αδελφών", δίπλα σε φωτογραφίες που εικονίζουν ένοπλους διαδηλωτές.

Στο εξωτερικό, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει "γρήγορα" για να συζητήσει το ζήτημα της Αιγύπτου και επέκρινε την "υποκρισία" της Δύσης μπροστά σ' αυτή την "πολύ σοβαρή σφαγή". Στο Παρίσι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τον αιγύπτιο πρεσβευτή.

Άλλο ζήτημα το οποίο προκαλεί ανησυχία στο εξωτερικό είναι οι επιθέσεις που έγιναν χθες Τετάρτη εναντίον πολλών εκκλησιών. Αντίπαλοι του Μόρσι κατηγορούν τους υποστηρικτές του ότι διεξάγουν "ένα πόλεμο αντιποίνων" εναντίον των κοπτών, ο πατριάρχης των οποίων είχε κι αυτός υποστηρίξει την απόφαση του στρατού να καθαιρέσει τον Μόρσι. Την επομένη της διάλυσης των καταυλισμών των διαδηλωτών στο Κάιρο, οι αρχές ανακοίνωσαν εξάλλου ότι έκλεισαν επ' αόριστον το πέρασμα προς τη Γάζα.
real