31.8.13

Μπάρακ Ομπάμα προς Κογκρέσο: "Πάρτε εσείς την ευθύνη για την επίθεση στη Συρία"!

Τη έγκριση του Κογκρέσου θα ζητήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama για την επίθεση στη Συρία όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό.
Ο  Obama αφού επανέλαβε την πάγια  θέση του ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται για την επίθεση με χημικά της 21ης Αυγούστου λέγοντας ταυτόχρονα ότι έχει πάρει την απόφασή του για την επίθεση στη Συρία συνέχισε όμως λέγοντας πως αυτή η επίθεση "δεν έχει χρονικό περιορισμό καθώς μπορεί να γίνει την επόμενη ημέρα ή και τον επόμενο  μήνα".
Στο σημείο αυτό ο Obama και με τους διαδηλωτές έξω από το Λευκό Οίκο να φωνάζουν «κάτω τα χέρια από τη Σύρια» είπε:

"Έχω πάρει όμως και μια δεύτερη απόφαση. Να ζητήσω την έγκριση από το Κογκρέσο για την πραγματοποίηση της επίθεσης".!
Ο ίδιος ανέφερε πως και παρά το γεγονός ότι μπορεί λόγω των εξουσιών που έχει ως διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας να διατάξει για την πραγματοποίηση της επίθεσης εντούτοις σημειώνοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς των ΗΠΑ, ζήτησε απο το Κογκρέσο να "συζητήσει" και να αποφασίσει αυτό για την πραγματοποίηση της επίθεσης ή όχι.
Επιπλέον είπε ότι σέβεται την άποψη όσων καλούν να υπάρξει μια επιφυλακτική προσέγγιση στη Συρία, αλλά πιστεύει πως οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν το κόστος που θα είχε το να παραμείνουν άπρακτες.
«Εάν δεν υπάρξει απάντηση στη χρήση χημικών όπλων, αυτό θα θέσει υπό αμφισβήτηση την αποφασιστικότητά της να αντισταθεί σε άλλους που παραβαίνουν τους διεθνείς κανόνες», επέμεινε.
Τέλος ο Ομπάμα είπε πως γνωρίζει ότι ο λαός των ΗΠΑ ανησυχεί για το ενδεχόμενο νέου πολέμου και τόνισε πως δεν θα στείλει χερσαία στρατεύματα για να συμμετάσχουν στον πόλεμο άλλων. Ωστόσο, κατέληξε, η κυβέρνησή του δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοήσει αυτό που συνέβη στη Δαμασκό.
defencenet