20.8.13

ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Βγάζουν σε πλειστηριασμό τα πρώτα 25.000 σπίτια - Πετάνε οικογένειες στο δρόμο

Βγάζουν στο «σφυρί» τα πρώτα 25.000 σπίτια τα δάνεια των οποίων ήταν στο «κόκκινο» πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, το 2008. Πρόκειται για το πρώτο βήμα της κυβέρνησης στην άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από το 2014, κάτι που επιβάλλει η τρόικα.
Τα σπίτια αυτά βρίσκονται στη διαδικασία της κατάσχεσης από τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες τους έχουν παύσει να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων, αδυνατώντας να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Χωρίς όμως να βγουν σε πλειστηριασμό δεν μπορούν να περιέλθουν στην κυριότητα των τραπεζών.

Αυτό ακριβώς θα πράξει η κυβέρνηση το αμέσως προσεχές διάστημα, να βγάλει δηλαδή σε πλειστηριασμό τα 25.000 σπίτια, προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικας και να δείξει πώς είναι αποφασισμένη να κατάσχει το σπίτι όποιου δεν πληρώνει τις δόσεις του και να τον πετάξει στο δρόμο.
Ο κ. Στουρνάρας θεωρεί προτιμότερο να βγάλει στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες από το να καταρρεύσουν οι τράπεζες. Σημειωτέων πώς τη μη κατάρρευση των τραπεζών την έχουν χρηματοδοτήσει οι Έλληνες, αφού με χρήματα των πολιτών έγινε η ανακεφαλαιοποίηση, όπως και πολλές άλλες «ενέσεις» ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.
Επίσης, οι τράπεζες που έδιναν τα προηγούμενα χρόνια αφειδώς στεγαστικά δάνεια χωρίς καν να πληρούνται βασικές προϋποθέσεις και να υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις θεωρούνται από την κυβέρνηση άμοιρες ευθυνών και παραμένουν στο απυρόβλητο.
Η άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από το νέο έτος, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου απειλεί πάντως τη συνοχή της κυβέρνησης, αφού βουλευτές από τα κόμματα της συγκυβέρνησης δηλώνουν δημόσια πώς δεν θα ψηφίσουν μία τέτοια διάταξη.
Ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση γενικότερα για να εκπληρώσουν τις επιταγές της τρόικας και να κάμψουν τις αντιδράσεις συνοδεύουν το σχέδιο άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών με δήθεν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.  Δηλαδή θα προστατεύεται η κύρια κατοικία για τους ανέργους, τους πολύτεκνους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Για να βγάλει σε πλειστηριασμό όμως περισσότερα σπίτια μειώνει στα 150.000 ευρώ από τα 200.000 ευρώ την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται.
Αφού τσάκισαν μισθούς και συντάξεις, επέβαλαν απανωτούς και καταστροφικούς φόρους, εκτόξευσαν την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη και διέλυσαν την ελληνική κοινωνία έρχονται τώρα να τους πάρουν και τα σπίτια.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr