2.8.13

ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ 2017 Ρωσία: κατασκευάζει το πιο δυνατό σύστημα λέιζερ

Η πρώτη σειρά του πιο δυνατού στον κόσμο συστήματος λέιζερ που κατασκευάστηκε στην πόλη των Ρώσων πυρηνικών επιστημόνων Σαρώφ θα ενεργοποιηθεί το 2017, ανέφερε ο διευθυντής του ρωσικού ομοσπονδιακού πυρηνικού κέντρου Βαλεντίν Κοστιουκώφ. Σύμφωνα με δήλωσή του η κατασκευή του συστήματος βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, αναφέρει το πρακτορείο RIA NOVOSTI.
"Το πρώτο στάδιο σχεδιασμού ολοκληρώθηκε την 1η Αυγούστου και έπειτα κατά τη διάρκεια ενός έτους θα διεξάχθεί ο εργαστηριακός σχεδιασμός και θα αρχίσει το στάδιο της υλοποίησης ", επεσήμανε ο διευθυντής του πυρηνικού κέντρου. Αφού τεθεί σε λειτουργία η πρώτη σειρά του συστήματος, θα λάβουν χώρα σοβαρές δοκιμές, οι οποίες κατά τη γνώμη του Κοστιουκώφ θα δώσουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα της θεωρητικής επιστήμης.

"Η απόφαση για την κατασκευή του συστήματος λέιζερ αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες και οι συνεργάτες από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ άρχισαν τις εργασίες τους στον τομέα αυτό πολύ νωρίτερα. Παρόλα αυτά το γεγονός αυτό έδωσε στους Ρώσους φυσικούς χρόνο και δυνατότητα να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ιδέες για μια πιο σύγχρονη εγκατάσταση η οποία με μια σειρά από παραμέτρους θα ξεπερνάει τα αντίστοιχα γαλλικά και αμερικανικά συστήματα ", ανέφερε ο Κοστιουκώφ.
Το σύστημα λέιζερ UFL-2m θα διαθέτει 192 κανάλια λέιζερ, θα έχει εμβαδόν μεγέθους περίπου δύο γηπέδων ποδοσφαίρου και θα έχει τo ύψος μιας πολυκατοικίας 10 ορόφων. Θα έχει την πιο υψηλή ενέργεια σε παλμό σε σύγκριση με τα δυτικά αντίστοιχα συστήματα, πάνω από δύο MJ, τη στιγμή που το αντίστοιχο σύστημα στις ΗΠΑ και το σύστημα που κατασκευάζεται στη Γαλλία έχουν δυναμικότητα 1,8 MJ. Σ’ αυτό το μοναδικό σύστημα θα διεξάγονται θεωρητικές έρευνες συμπιεσμένου πλάσματος. Φιλοδοξία μας είναι, να καταστεί κέντρο συλλογικής έρευνας όπου θα έχουν δυνατότητα να εργάζονται όχι μόνο Ρώσοι, αλλά και ξένοι ερευνητές.
Εκτός από αυτό ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρίας ROSATOM Ιβάν Καμένσκιχ ανέφερε, ότι το ομοσπονδιακό πυρηνικό κέντρο στην πόλη Σαρώφ  κατασκεύασε και παρέδωσε στις ρωσικές επιχειρήσεις πάνω από 60 υπολογιστές υψηλής τεχνολογίας. Σύμφωνα με δήλωσή του, η κατασκευή του συμπλέγματος από υπολογιστές υψηλής τεχνολογίας εκτελούνταν στα πλαίσια του προγράμματος της Επιτροπής που είναι αρμόδια για θέματα εκσυγχρονισμού και τεχνολογικής ανάπτυξης της οικονομίας της Ρωσίας και επιβλέπεται από τον ίδιο τον Πρόεδρο. Όσο αφορά τη κατασκευή των πολυμηχανημάτων το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και υπερκαλύφτηκε σε μια σειρά από παραμέτρους, όπως π.χ. στις προμήθειες αυτών των κινητών συμπλεγμάτων.
Ο Καμένσκιχ ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος των υπολογιστών παραδόθηκε στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς υψηλών τεχνολογιών, όπως η αεροπορία, η πυρηνική φυσική, διαστημικά προγράμματα, κατασκευή αυτοκινήτων για να γίνονται υπολογισμοί εξ αποστάσεως με στόχο τον σχεδιασμό και την επεξεργασία επιστημονικών ανταγωνιστικών προϊόντων. Ειδικότερα, με τη βοήθεια των υπερσύγχρονων υπολογιστών γίνονται υπολογισμοί για ειδικά μηχανήματα KAMAZ.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr