15.7.13

Για UH-60A/L και CH-47 Chinook ο ΥΕΘΑ στις ΗΠΑ


Στο μεγάλο κενό που υπάρχει στο χώρο των αερομεταφορών θα εστιαστεί το ενδεχόμενο παραχώρησης μεταχειρισμένων ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ, κάτι που θα αποτελέσει κεντρικο σημείο των συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλου στο τέλος Αυγούστου, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το θέμα κατά την επίσκεψη του Α.Σαμαρά στις 8 Αυγούστου.


Το ερώτημα είναι ποια ελικόπτερα: Η ιδανική περίπτωση ακούει στο όνομα UH-60L, αφού εκεί "πονάει" η Αεροπορία Στρατού, στα μέσα μεταφορικά ελικόπτερα. Το ερώτημα είναι αν οι Αμερικανοί έχουν εκείνα τα 40 ελικόπτερα που προσέφεραν μέχρι πέρσι και δεν τα έχουν διαθέσει σε μονάδες της Εθνοφρουράς ή σε συμμαχικά τους κράτη.
Οι Αμερικανοί διαρρέεται ότι θα προσφέρουν και 10-12 CH-47 Chinοok άγνωστο ποιας έκδοσης. Για την παραλαβή των τελευταίων ενδιαφέρεται συγκεκριμένη αντιπροσωπεία στην Ελλάδα.
Το ιδανικό είναι να παραληφθούν και οι δύο τύποι.
Μεσαία μεταφορικά ελικόπτερα εφόδου με την κλασική έννοια του όροι ο Ελληνικός Στρατός δεν έχει πλέον. Tα UH-1 Xιούι ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80 μετά έπρεπε να αντικατασταθούν.
Tα UH-60L (μπορεί και στην έκδοση "Α") είναι ιδανικά για τις απαιτήσεις του ΕΣ, αλλά θα πρέπει να σχηματιστεί εφοδιαστική βάση από την αρχή. Για τα CH-47D, υπάρχει βάση.
Τα ΝΗ-90 που έχουν παραγγελθεί το 2003 και βαρύνονται με τεράστιο σκάνδαλο σε όλες τις φάσεις της προμήθειας, ανήκουν στην ανώτερη βαθμίδα των μεσαίων μεταφορικώ, είναι πανάκριβα και λίγα. Και το κυριότερο: Κανείς δεν ξέρει πότε θα ολοκληρωθεί η προμήθεια των 20 ελικοπτέρων....
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr.