18.7.13

Υποστρατηγικά Su-34 "στέλνει" σε Αιγαίο, Αν.Μεσόγειο και Συρία η Ρωσία

Την στιγμή που στην απω-ανατολική Ρωσία βρίσκονται σε εξέλιξη οι μεγαλύτερες ασκήσεις από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου με 160.000 άνδρες δείχνοντας τα "δόντια της αρκούδας" σε Ιαπωνία-ΗΠΑ, στην Δύση μια άλλη άσκηση όχι τόσο μεγάλη σε έκταση, αλλά σε αξία οπλικών συστημάτων και είδος σεναρίων ξεκίνησε με την συμμετοχή 40 υποστρατηγικών αεροσκαφών Su-34.
Η άσκηση εκτυλίσσεται σε απόσταση μόλις 170 χλμ. από τα σύνορα  με την Ουκρανία και όπως ανακοίνωσε ο Oleg Kochetkov εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Άμυνας η άσκηση η οποία θα επικεντρωθεί στην αεροπορική βάση στο Βορονέζ και θα περιλαμβάνει σενάρια αποστολών μέχρι και στην Ανατολική Μεσόγειο!

Τα Su-34 θα εκτελέχουν εικονικές αποστολές σε μία ακτίνα 4.000 χιλιομέτρων από το Βορονέζ δηλαδή θα φτάσουν μέχρι την Βόρειο Αφρική καταδεικνύοντας ότι τίποτα δεν βρίσκεται εκτός της εμβέλειας της ρωσικής τακτικής Αεροπορίας σε ζώνες υψηλού στρατηγικού ενδιαφέροντος και αυτό αφορά ειδικά την περίπτωση της Συρίας, αλλά και της Μαύρης Θάλασσας.
Τα ρωσικά μαχητικά μπορούν να πετάξουν μέσω του Αιγαίου ή της Κασπίας και να φτάσουν στην Συρία, χωρίς ανεφοδιασμό, αν και στο ρωσικό δόγμα ο εναέριος ανεφοδιασμό είναι "εκ των ουκ άνευ", προκειμένου να επιμηκυνθεί η χρόνος παραμονής των αεροσκαφών επάνω από την περιοχή του στόχου.
Στην άσκηση θα εμπλακεί στο σύνολο των μαχητικών και ελικοπ΄τερων της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας και εκτός της βάσης του Βορονέζ  η άσκηση  θα εξελιχθεί συνολικά σε 10 αεροπορικές βάσεις και 2 πεδία βολών.
Τα 40 Su-34, που συνθέτουν δύο Μοίρες, πρόκειται να πραγματοποιήσουν τουλάχιστον 80 επιχειρησιακές εξόδους.
Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις ταυτόχρονες προσβολές αεροπορικών βάσεων που πρόκειται να πραγματοποιήσουν τα Su-34, βάσεις οι οποίες θα προστατεύονται  τόσο από αντιαεροπορικά συστήματα όσο και  από μαχητικά Su-27 και MiG-31 κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν και σενάρια εναέριων εμπλοκών με τα Su-34 και θα δοκιμαστούν κατά πόσο μπορούν να πετύχουν αιφνιδιασμούς σε μεγάλες αποστάσεις και να καταστρέψυον σε αποστολές SEAD την α/α άμυνα των βάσεων ή να προσβάλουν από ασφαλείς αποστάσεις τις βάσεις αυτές.
Επίσης τα Su-34 πρόκειται να εμπλέξουν σενάρια αποφυγής των θέσεων των αντιαεροπορικών συστημάτων, εμπλοκή τεχνικών ηλεκτρονικού πολέμου και εναέριους ανεφοδιασμούς.
Το νέο μαχητικό δίωξης-βομβαρδισμού Su-34 Fullback της ρωσικής Αεροπορίας συμμετείχε τα τέλη του προηγούμενου χρόνου για πρώτη φορά σε επιχειρήσεις προσβάλλοντας επίγειους στόχους.
Πληροφορίες για τον αριθμό των αεροσκαφών, των πολεμικών εξόδων και το είδος των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν δεν έγιναν γνωστές, όμως κοινοποιήθηκε ότι οι στόχοι ήταν θέσεις αποσχιστικών ισλαμικών ανταρτικών ομάδων στο Νταγκεστάν και την Ινγκουσετία.
H προσβολή έγινε υπό άσχημες καιρικές συνθήκες και έντονα δασωμένο ορεινό έδαφος και ήταν "εξαιρετική" η απόδοσή τους, βάσει δηλώσεων αξιωματικών της ρωσική Αεροπορίας.
Αξιωματικός επιτελής της Νότιας Στρατιωτικής Περιοχής (Southern Military District) είχδ ψηλώσει σχετικά ότι «Είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι το Su-34 παρέχει εγγυημένη ικανότητα καταστροφής των πιο καλά προστατευμένων και παραλλαγμένων στόχων. Είναι ένα αεροσκάφος παντός καιρού το οποίο μπορεί να επιχειρήσει οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου, ανεξάρτητα από συνθήκες ανέμου και νέφωσης».
Με βάση τον τρέχοντα σχεδιασμό μέχρι το 2020 θα εισαχθούν σε υπηρεσία 124 Su-34 τα οποία θα αντικαταστήσουν τα Su-24/-M Fencer.
1

.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr