26.7.13

Το Spiegel καλεί τον Σόιμπλε να αποδεχθεί τώρα νέο «κούρεμα» για την Ελλάδα


Να αποδεχθεί τώρα νέο «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος, προτού η κατάσταση επιδεινωθεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Γερμανία, καλεί τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το «Spiegel».

 Σε εκτενές άρθρο το περιοδικό αναφέρει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «επισκέφθηκε μία ...πόλη-φάντασμα», γεγονός, όμως, που ήταν «καλή ευκαιρία για τον ίδιο να δει τα συντρίμμια των αποτυχημένων πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».
 «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για μία τόσο βαθιά κρίση.
Και ο υπαίτιος δεν είναι ένας.

Η δύναμη της αδράνειας στην πολιτική και διοικητική ελίτ της χώρας επίσης συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη σημερινή δυστυχία.
Ομως και ο Β. Σόιμπλε έπαιξε τον ρόλο του μπλοκάροντας πιθανές οδούς έξω από την κρίση», υπογραμμίζει το περιοδικό συμπληρώνοντας πως και από το «πρώτο ?κούρεμα? ήταν ήδη σαφές ότι δεν θα ήταν αρκετό».
 «Για να βοηθήσουν αληθινά και βιώσιμα τη χώρα οι επίσημοι πιστωτές θα πρέπει να διαγράψουν μέρος της αξίας των χρημάτων που δάνεισαν σε αυτήν», σημειώνει το «Spiegel» και συμπληρώνει: «Είτε θέλει κάποιος να το αποκαλέσει ?κούρεμα?, ελάφρυνση χρέους, είτε κρατική χρεοκοπία, δεν έχει σημασία. Τα διαφορετικά ονόματα απλώς ορίζουν τις συνθήκες βάσει των οποίων θα μειωθεί το χρέος.
Αυτό που, όμως, είναι σαφές είναι πως θα δοθεί στην Ελλάδα μία πραγματική πιθανότητα να βγει από την κρίση μόνη της μέσω ανάπτυξης. Υπάρχει, ωστόσο, ένα εμπόδιο. Το κόστος δεν θα αφορά πλέον μόνο τους Ελληνες, αλλά θα πλήξει τους φορολογούμενους πολίτες σε όλη την Ευρώπη και ειδικότερα τη Γερμανία. 

 Για πρώτη φορά μετά 4 χρόνια, το πλήγμα για την τσέπη τους θα είναι μαζικό γιατί τα χρήματα από τα δάνεια προς την Ελλάδα που διαγράφονται θα λείψουν από άλλους κρατικούς προϋπολογισμούς».

 http://greece-salonika.blogspot.com/2013/07/spiegel_25.html#ixzz2a4F2LcYY