22.7.13

ΣΥΡΙΑ: ΡΩΣΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ S-300 Τι συμφώνησαν ο Ρώσος υπ. Εξωτερικών και ο Σύρος αναπλ. πρωθυπουργός

Κρίσιμη συνάντηση είχαν σήμερα στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov με τον Qadri Jamil αναπληρωτή πρωθυπουργό της συριακής κυβέρνησης όπου συμφωνήθηκε το θέμα της παράδοσης των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300  να προχωρήσει κανονικά με την παράλληλη δέσμευση της Ρωσίας για την υλοποίηση της προμήθειας.
Ο Σύρος επίσημος δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης  ότι συζητήθηκε το θέμα της επέκτασης δανείου της Μόσχας προς τη Δαμασκό για την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων μεταφέροντας παράλληλα τη ρωσική δέσμευση για την παράδοση των S-300 και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των δυτικών χωρών και φυσικά του Ισραήλ.

Όπως διευκρινίστηκε οι συζητήσεις γύρω από την ρωσική τραπεζική εγγύηση συνεχίζονται κανονικά ενώ εκτιμήθηκε ότι αυτές θα έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία πριν το τέλος του έτους.
«Συζητήσαμε και το θέμα της επέκτασης του ρωσικού δανείου αν και είναι νωρίς για να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Ελπίζουμε ότι αυτό θα έχει λυθεί πριν το τέλος του χρόνου. Υπάρχει διμερής τεχνοοικονομική επιτροπή που επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες», σημείωσε ο Jamil μιλώντας σε ρωσικά ΜΜΕ.  
Ο Σύρος αναπληρωτής πρωθυπουργός τόνισε πως όλες οι συμφωνίες που υπάρχουν μεταξύ Συρίας και Ρωσίας για αγορά οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των S-300 βρίσκονται σε πλήρη ισχύ.
«Οι σχέσεις μεταξύ Δαμασκού και Μόσχας ενισχύονται διαρκώς» πρόσθεσε.
Η οικονομική ζημιά που έχει υποστεί η Συρία από το συνεχιζόμενο πόλεμο στη χώρα ανέρχεται στα 25 δισ. € ενώ η συναλλαγματική ισοτιμία του  εθνικού νομίσματος  της συριακής λίρας έχει πέσει από 50 λίρες ανά 1 δολάριο, που ήταν πριν το ξέσπασμα του πολέμου στις 100 λίρες ανά δολάριο.
Ο Lavrov από την πλευρά του  δήλωσε ότι η Ρωσία εξετάζει την εκταμίευση νέου δανείου προς τη Συρία, με την έννοια της επέκτασης του ήδη υφιστάμενου για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες του πολέμου, ενώ επιβεβαίωσε και την πρόθεση για παράδοση των αντιαεροπορικών συστημάτων το συντομότερο δυνατό.
O Ρώσος υπουργός αναφερόμενος στην κατάσταση στη Συρία είπε πως όλες οι πλευρές τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση πρέπει να δουλέψουν από κοινού προκειμένου να εκδιώξουν όλους τους τρομοκράτες από τη χώρα.
«Συνεχίζουμε να συναντόμαστε με τη συριακή κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση για τους πείσουμε να δεχθούν τη πρωτοβουλία για μια διεθνή συνάντηση   γύρω από το μέλλον της Συρίας το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, για να προσθέσει με νόημα:
«Δυστυχώς όμως το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης και σε αντίθεση με την κυβέρνηση δεν συντάσσεται με τέτοια μια τέτοια προοπτική».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr