4.7.13

LIVE: Κρίσιμες ώρες για την Αίγυπτο





08.00 
Ο Μοχάμεντ Μόρσι μεταφέρθηκε μόνος στο υπουργείο Αμυνας, ανακοίνωσε τα ξημερώματα στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

07:00 
Υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε σήμερα νωρίς το πρωί ότι ο αιγυπτιακός στρατός έχει θέσει υπό κράτηση τον Μοχάμεντ Μόρσι.

05:38 Επίθεση δέχτηκαν υποστηρικτές του Μόρσι σε προάστιο του Καΐρου, δήλωσαν αξιωματούχοι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

04:12 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση στην Αίγυπτο.

04:01 
Οι καθοδηγούμενες από τον αιγυπτιακό στρατό αρχές προέβησαν στο κλείσιμο τριών τηλεοπτικών σταθμών που πρόσκεινται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την παράταξη στην οποία ανήκει ο αποπεμφθείς πρόεδρος Μόρσι, γεγονός που εγείρει ανησυχίες στη δημοσιογραφική κοινότητα.

03:31
 Ο ανατραπείς ισλαμιστής Αιγύπτιος ηγέτης, Μοχάμεντ Μόρσι, κρατείται από τις Αρχές, δήλωσε εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας.

02:46 Εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί για 300 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

02:29 Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε τις βαθιές του ανησυχίες σχετικά με την απομάκρυνση του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την κυβέρνηση και έκανε έκκληση για την άμεση επιστροφή της χώρας σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση.

02:13 Ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, προειδοποίησε τον αιγυπτιακό στρατό σχετικά με τις συνέπειες, εάν η απομάκρυνση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την κυβέρνηση θεωρηθεί ως πραξικόπημα. «Στο κάτω κάτω πρόκειται για τη δική τους τη χώρα και θα βρουν το δρόμο τους, ωστόσο θα υπάρξουν συνέπειες εάν γίνει κακή διαχείριση της κατάστασης», δήλωσε ο Ντέμπσεϊ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

01:57 Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου είπε ότι η απομάκρυνση του προέδρου Μόρσι από την προεδρία της χώρας, αποτελεί επανάσταση και όχι πραξικόπημα. «Αυτό που συνέβη σήμερα στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και όλες τις περιοχές της Αιγύπτου, αποτελεί μια πραγματική λαϊκή επανάσταση κατά της κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Μοχάμεντ Αμπού αλ-Γκαρ.

01:44
 Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Αμπτάλα, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς τον επικεφαλής του αιγυπτιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον διορισμό του ως προσωρινό αρχηγό του κράτους.

01:17 Υποεπιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ θα επανεξετάσει την ετήσια βοήθεια προς την Αίγυπτο, δήλωσε ο γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι.

01:02
 «Είμαι ο νόμιμος πρόεδρος» δήλωσε ο Μοχάμεντ Μόρσι. Διακόπηκε το σήμα τηλεοπτικού σταθμού των Αδελφών Μουσουλμάνων. Συνελήφθησαν τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφοι.

00:57 Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών του Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας.

00:47 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε εντολή να εκκενωθεί η αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο.

00:40 
Η απομάκρυνση του Μόρσι αποτελεί «μια θλιβερή ημέρα για τη χώρα» αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

00:02 
Αντίπαλοι και υποστηρικτές του προέδρου Μόρσι συγκρούστηκαν στην Αλεξάνδρεια.

23:56 
Ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ χαρακτήρισε την αποπομπή του Αιγύπτιου προέδρου Μόρσι μια «ήττα του πολιτικού ισλάμ».

23:13 
Ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα οριστεί μεταβατικός αρχηγός την Πέμπτη.

23:01 Σε μήνυμά του μέσω του ιστοτόπου Twitter, ο αποπεμφθείς πλέον πρόεδρος Μόρσι χαρακτήρισε όσα ανακοίνωσε ο αλ Σίσι «πλήρες πραξικόπημα».

22:11 «Ο στρατός παρενέβη γιατί η στάση του προέδρου ήταν κατά του λαϊκού αισθήματος» ανέφερε ο αρχηγός του στρατού της Αιγύπτου Αλ Σίσι στο μήνυμά του. «Η πολιτική λύση θα περιλαμβάνει όλους, με σκοπό τη συνοχή της αιγυπτιακής κοινωνίας. Θα συμμετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Η λύση που θα βρεθεί θα είναι προσωρινή», τόνισε ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του Ανωτάτου δικαστηρίου θα οριστεί μεταβατικός αρχηγός μέχρι να οριστούν οι εκλογές. «Το συνταγματικό δικαστήριο θα έχει τη δυνατότητα να εισηγηθεί συνταγματικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε και σημείωσε ότι θα συσταθεί επιτροπή για το νέο σύνταγμα της χώρας.


Real.gr ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ από realmedialive

«Η στάση του προέδρου ήταν κατά του λαϊκού αισθήματος»

Δήλωσε επίσης ότι θα υπάρξουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές. «Ο στρατός θα δώσει τις εγγυήσεις για να εξασφαλιστεί η συνταγματική νομιμότητα. Όλοι οι Αιγύπτιοι πρέπει να είναι υπερήφανοι. Οι ένοπλες δυνάμεις θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Η αστυνομία, ο στρατός, οι δικαστές θα πάρουν μέτρα ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού», είπε.

Τι προηγήθηκε 

Ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εξήγγειλε ότι απομακρύνεται από το θώκο του ο ισλαμιστής πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι, τον αντικαθιστά προσωρινά ως μεταβατικός αρχηγός του κράτους ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου και μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, καθώς και ότι αναστέλλεται η ισχύς του Συντάγματος της χώρας, ενώ εξήγγειλε την διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Σε μια ομιλία του η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, περιστοιχισμένος από άλλα ανώτατα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων, θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, ο στρατηγός αλ Σίσι ουσιαστικά ανακοίνωσε την απομάκρυνση του εκλεγμένου προέδρου Μόρσι από την εξουσία.

Η ομιλία του αλ Σίσι έγινε δεκτή με ζητωκραυγές και πυροτεχνήματα στην πλατεία Ταχρίρ, ιδίως η φράση του στρατηγού με την οποία ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων ανακοίνωσε πως ο Μόρσι δεν είναι πλέον ο πρόεδρος της Αιγύπτου. «Ο λαός και ο στρατός ενεργούν ενωμένοι», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν.
real