3.7.13

Η Αίγυπτος στα χέρια του στρατού… Σε εξέλιξη το πραξικόπημα! (live video)

egypt-riots-against-Mursi
Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Αιγύπτου “Al Ahram” υποστηρίζει με σημερινό ρεπορτάζ της, ότι εντός της ημέρας ο Πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι είτε θα υποβάλει την παραίτησή του, είτε θα εξαναγκαστεί σε παραίτηση, δηλαδή θα καθαιρεθεί, από τη στιγμή που η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν κάνει πίσω, και επιμένει στο τελεσίγραφό της, που εκπνέει τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Al Ahram”, το νέο Σύνταγμα το οποίο έχει έτοιμο ο στρατός, θα τεθεί άμεσα σε ισχύ, και θα προβλέπει ρητά ότι εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος η Αίγυπτος θα οδηγηθεί σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, προκειμένου να πάρουν οι πολίτες την κατάσταση στα χέρια τους, και να εκλέξουν τόσο τον νέο Πρόεδρο της χώρας, όσο και το νέο Κοινοβούλιο, από το οποίο θα προκύψει η καινούρια κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, η ένταση στην Αίγυπτο κορυφώνεται, μετά το χθεσινό δραματικό διάγγελμα του Μοχάμεντ Μόρσι από την κρατική τηλεόραση, με το οποίο έδειξε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί, και την απάντηση του στρατού μέσω… Facebook, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να επιμένουν από την πλευρά τους στο τελεσίγραφο που έχουν θέσει.
Ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων από την πλευρά του, επεσήμανε με νόημα ότι η Αδελφότητα δεν θα παρακολουθήσει με απάθεια την επανάσταση του στρατού, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αίγυπτο.
Το μεσημέρι, ξεκίνησε έκτακτη συνεδρίαση των επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, για να αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσουν, και ενώ το κόμμα του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι κάλεσε τον στρατό να επέμβει, προκειμένου να υπερασπιστεί τις ζωές των πολιτών της χώρας.
Στο περιθώριο της συνεδρίασης μάλιστα, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και Υπουργός Άμυνας στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι είχε κρίσιμη συνάντηση με τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, και στη συνέχεια με εκπροσώπους των Αδελφών Μουσουλμάνων και των Σαλαφιστών. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ωστόσο ανακοίνωσε ότι απέρριψε την πρόσκληση να προσέλθει σε διάλογο με τον αρχηγό του στρατού και Υπουργό Άμυνας.
Ο εκπρόσωπος του Μοχάμεντ Μόρσι από την πλευρά του, έκανε την ακόλουθη δήλωση: Ο Πρόεδρος Μόρσι προτιμά να πεθάνει υπερασπιζόμενος τη Δημοκρατία, παρά να τον κατηγορήσει η Δημοκρατία ότι δεν έκανε τίποτα.
Την ίδια ώρα, άρματα του στρατού έκαναν την εμφάνισή τους γύρω από τις εγκαταστάσεις της κρατικής τηλεόρασης της Αιγύπτου, το κτίριο κατελήφθη, και οι στρατιωτικοί ζήτησαν από το μη απαραίτητο προσωπικό να αποχωρήσει.
Αξιωματικοί του στρατού είναι παρόντες στο στούντιο των ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης της Αιγύπτου, και ελέγχουν τι μεταδίδεται.
Λίγα λεπτά πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο του στρατού στον Μοχάμεντ Μόρσι, την παραίτησή του υπέβαλε και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Σαφαϊάτ Αμπντέλ Νταϊέμ.
“Ο οδικός χάρτης για την υπέρβαση της κρίσης θα πρέπει να στηρίζεται σε νομιμοποίηση. Το σενάριο που προωθούν ορισμένοι το απορρίπτει η πλειοψηφία των πολιτών της Αιγύπτου”, ανέφερε η Προεδρία της Δημοκρατίας σε ανακοίνωσή της, μετά την εκπνοή του τελεσίγραφου που είχε δώσει ο στρατός στον Μοχάμεντ Μόρσι.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση πρότεινε τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας, με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, στο πρόσωπο του οποίου θα συμφωνήσουν όλα τα κόμματα.
“Η Αίγυπτος δεν μπορεί να πάει πίσω. Είναι λάθος να πάρει ο στρατός το μέρος της μιας πλευράς”, δήλωσε ο Μοχάμεντ Μόρσι.
Λίγο αργότερα, πάντως, φάνηκε πως κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό και συνεργάτες του Προέδρου ανακοίνωσαν πως το πραξικόπημα βρίσκεται και επίσημα πια σε εξέλιξη και ο στρατός αναπτύσσει τις δυνάμεις του…
Στο μεταξύ, οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου εξέδωσαν διαταγή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Στρατιωτική παρέλαση, με τεθωρακισμένα οχήματα, πραγματοποιεί ο αιγυπτιακός στρατός σε απόσταση αναπνοής από το Προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο, μεταδίδει το δίκτυο Al Arabiya.
Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση της Αιγύπτου υποστηρίζει ότι ο Μόρσι ετοιμαζόταν για το δικό του πραξικόπημα.
Η κατάσταση, πάντως, είναι κρίσιμη, καθώς την ώρα που χιλιάδες αντίπαλοι του Μόρσι πανηγυρίζουν στην πλατεία Ταχρίρ, πληροφορίες αναφέρουν πως στο σημείο κατευθύνονται και υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδερφότητας.
real