11.7.13

«Φονιά» των Leopard 2HEL ανέπτυξε η τουρκική Aselsan (ΒΙΝΤΕΟ)



Η τουρκική αμυντική βιομηχανία εστίασε την προσοχή της στην απειλή που συνιστά για τις αναθεωρητικές διεκδικήσεις της Άγκυρας το κορυφαίο σύμφωνα με πολλούς ανεξάρτητους εκτιμητές άρμα μάχης στον κόσμο, το ελληνικό Leopard 2HEL και κατάφερε, μέσω της εταιρίας Aselsan, να αναπτύξει ένα νέο χαμηλού βάρους θερμικό σκοπευτικό με την ονομασία Sagger TS (Thermal Sight), για το ρωσικής προέλευσης κατευθυνόμενο αντιαρματικό όπλο KORNET-E, το οποίο θα αποτελέσει «πονοκέφαλο» για την ελληνική άμυνα.

Το κύριο χαρακτηριστικό του εύκολα προσαρμοζόμενου στον εκτοξευτή του όπλου νέου θερμικού, σύμφωνα με την Aselsan, είναι ότι επιτρέπει τον ημέρα και νύκτα, ασχέτως καιρικών συνθηκών, εντοπισμό, αναγνώριση και εμπλοκή του στόχου στο πλήρες δραστικό βεληνεκές του όπλου που ανέρχεται σε 5.500 μέτρα. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με ανοικτές πηγές το αρχικό θερμικό με το οποίο είναι εφοδιασμένο το όπλο περιορίζει το δραστικό βεληνεκές στα περίπου 3.000 μέτρα τη νύκτα.
Η θερμική εικόνα παρέχεται στον χρήστη μέσω της διόπτρας του KORNET-E μέσω της συστήματος παραλληλοποίησης οπτικής δέσμης (optical collimator) που διαθέτει το Sagger TS. Λόγω αυτού ο χρήστης βρίσκεται χαμηλότερα από τον εκτοξευτή και το σκοπευτικό και αυξάνεται σημαντικά η επιβιωσιμότητα του.
Το Sagger TS διαθέτει συνεχούς εστίασης μεγέθυνση x 2 ως x 25, τρία προκαθορισμένα πεδία θέασης, αλγορίθμους ενίσχυσης και βελτίωσης της εικόνας, δυνατότητα «παγώματος» της εικόνας, δυνατότητα ταχείας ευθυγράμμισης της θερμικής εικόνας και σύστημα φίλτρων που διατηρεί την καθαρότητα της εικόνας (nati-blooming), ακόμη και κατά τη διάρκεια εκτόξευσης του βλήματος (έναρξης λειτουργίας του πυραυλοκινητήρα).
Το θερμικό μαζί με τον εσωτερικό συσσωρευτή ιόντων λιθίου που παρέχει δυνατότητα λειτουργίας επί πέντε ώρες, έχει συνολικό βάρος επτά (7) κιλών. Προαιρετικά μπορεί να συνδεθεί και εξωτερικός συσσωρευτής ιόντων λιθίου που αυξάνει τον χρόνο λειτουργίας σε 12 ώρες. Στα παρελκόμενα συμπεριλαμβάνονται φορτιστής συσσωρευτών εναλλασσόμενης – σταθερής τάσης ρεύματος (AC/DC), προσαρμογέας (adaptor) AC/DC τάσης 220 V και φορτιστής συσσωρευτών με ηλιακή ενέργεια.
Η Aselsan τηρεί σιγή ιχθύος όσον αφορά την εμπορική προώθηση και τους χρήστες του Sagger TS.
Όμως, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο πρώτος και κύριος χρήστης για τον οποίο αναπτύχθηκε το νέο θερμικό είναι η Τουρκική Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων (TKK: Turk Kara Kuvvetleri), η οποία τον Αύγουστο του 2007 απέκτησε μέσω σύμβασης που υπέγραψε το τουρκικό υφυπουργείο βιομηχανίας (SSM) με τον ρωσικό κρατικό οργανισμό εξαγωγών αμυντικού υλικού Rosoboronexport, 80 εκτοξευτές KORNET-E, 800 βλήματα και περιφερειακά υλικά. Σύμφωνα με πληροφορίες οι παραδόσεις των συστημάτων ολοκληρώθηκαν το 2009.
Τα συστήματα KORNET-E αποκτήθηκαν από την Τουρκία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή που αντιπροσωπεύει η κορωνίδα του ελληνικού αρματικού δυναμικού, τα 170 Leopard 2HEL.
Με δυνατότητα προσβολής στόχων εν κινήσει, ημέρα και νύκτα, σε αποστάσεις μεγαλύτερες των έξι χιλιομέτρων (φυσικά με τη χρήση των κατάλληλων πυρομαχικών που εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητες του «μακρύκαννου» πυροβόλου L55, διαμετρήματος 120 χλστ. και μήκους σωλήνα 55 διαμετρημάτων), το Leopard 2HEL ως συνδυασμός φονικότητας, κινητικότητας και προστασίας δύσκολα θα βρει σήμερα και στο ορατό μέλλον ισάξιο αντίπαλο στο τουρκικό οπλοστάσιο.
Κατά συνέπεια η Τουρκία ακολούθησε την «πεπατημένη». Μετά την προμήθεια των κατευθυνόμενων αντιαρματικών όπλων KORNET-E στράφηκε στην αναβάθμιση των οπτικών τους ώστε να μεγιστοποιήσει το δραστικό βεληνεκές τους ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΝΥΚΤΑ.
Ποια θα πρέπει να είναι η ελληνική αντίδραση;
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η αναβάθμιση των τουρκικών KORNET-E αποτελεί απλώς ένα επεισόδιο στον αέναο αγώνα των αντιαρματικών όπλων κατά των αρμάτων μάχης. Μπορεί ο αγώνας αυτός πλέον να έχει ατονήσει σε διεθνές επίπεδο καθώς για πολλές χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις ανά τον κόσμο οι υψηλής πυκνότητας και έντασης συρράξεις αποτελούν παρελθόν, όμως αυτό κατά τη γνώμη μας λειτουργεί ως συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα υπέρ του άρματος.
Προφανώς, σε επίπεδο τακτικής οι Έλληνες αρματιστές θα πρέπει να μελετήσουν και να κάνουν όλες εκείνες τις τροποποιήσεις που απαιτούνται ώστε να προσαρμοστούν στα νέα επιχειρησιακά δεδομένα που εμφανίζονται στο πεδίο της μάχης.
Το αυξημένο βεληνεκές εντοπισμού, αναγνώρισης και εμπλοκής που φέρονται να αποκτούν τα τουρκικά KORNET-E αποτελεί απλώς μία επιπλέον παράμετρο σε μία πολύπλοκη εξίσωση που αντιπροσωπεύει το σημερινό πεδίο της μάχης.
Η επιλογή των κατάλληλων δρομολογίων (δηλαδή η καλή γνώση και αντίληψη του εδάφους), η υιοθέτηση των κατάλληλων σχηματισμών σε επίπεδο ουλαμού και συγκροτήματος (η συνειδητοποίηση του χώρου μάχης), ο υψηλός βαθμός συνεργασίας, συντονισμού και αλληλενέργειας με τα υπόλοιπα όπλα ελιγμού και υποστήριξης μάχης στο πλαίσιο του συγκροτήματος, ήταν και θα συνεχίσουν να είναι τα προαπαιτούμενα για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση της επίδρασης – εξουδετέρωσης των εχθρικών ενεργειών στο επίπεδο του συγκροτήματος.
Σε τεχνολογικό επίπεδο, η εγκατάσταση επί των ελληνικών αρμάτων μάχης συστημάτων ενεργητικής προστασίας (APS: Active Protection System), ως γνωστόν σημαντικός αριθμός διατίθεται πλέον στη διεθνή αγορά, αποτελεί πλέον μίας δοκιμασμένης επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας επιλογή η οποία θα πρέπει να εξεταστεί από τον Ελληνικό Στρατό ως προς τη σκοπιμότητα (συνάρτηση κόστους επένδυσης – επιχειρησιακών αποτελεσμάτων) της υλοποίησης της αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες.
Ούτως ή άλλως, η ελληνική πλευρά είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει την επιχειρησιακή «υπεραξία» της σημαντικότατης επένδυσης για την πρόσκτηση των Leopard 2HEL όπως επίσης και των Leopard 2A4 και κατά συνέπεια ο συνεχής εκσυγχρονισμός του στόλου στο επίπεδο της φονικότητας, της κινητικότητας και της προστασίας αποτελεί μονόδρομο.

defence-point