6.7.13

Έκθεση για τον συσχετισμό στρατιωτικής ισχύος στη Κύπρο

γγ
Το αρματικό δυναμικό της Εθνικής Φρουράς υπερτερεί σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως η ικανότητα νυχτερινών επιχειρήσεων. 

 Τα ποσοτικά δεδομένα, όσον αφορά το συσχετισμό στρατιωτικής ισχύος στη Κύπρο είναι αισθητά διαφοροποιημένα προς όφελος της τουρκικής πλευράς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (ΚΥΚΕΣΜΕ) που βασίζεται σε ανοικτές πηγές.

 Συγκεκριμένα, οι κατοχικές δυνάμεις εμφανίζονται ενισχυμένες σε προσωπικό, με το σύνολο του ενεργού στρατιωτικού δυναμικού να ανέρχεται σε 43.000 και σε πλήρη κινητοποίηση εφεδρειών στις 74.000, περιλαμβανομένων των 5.000 Τουρκοκύπριων που συγκροτούν την λεγόμενη «Τ/Κ Δύναμη Ασφαλείας» (Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı). Συγκριτικά, το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς υπολογίζεται σε 13.000 που σε πλήρη κινητοποίηση εφεδρειών ανέρχεται στις 62.950, περιλαμβανομένης της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ). 

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο έτος μειώθηκε το όριο ηλικίας των εφέδρων της Εθνικής Φρουράς στα 45 έτη με αποτέλεσμα τη μείωση της εφεδρείας στους 50.000.
Σε ό,τι αφορά το υλικό, η έκθεση επισημαίνει ότι ο τουρκικό αρματικό δυναμικό έχει μειωθεί στα 349 άρματα μάχης σε σύγκριση με 449 (164 M48A5T2, 277 M48A5T1, 8 M48A5C) της τελευταίας δωδεκαετίας. Συγκριτικά, η Εθνική Φρουρά, μετά και την απόσυρση  αριθμού μη εκσυγχρονισμένων ΑΜΧ-30, διαθέτει σήμερα 160 άρματα μάχης. Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, η Εθνική Φρουρά διαθέτει συνολικά 402 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) ενώ οι κατοχικές δυνάμεις διαθέτουν 627, από τα οποία τα 361 είναι τουρκικής κατασκευής και τα 266 αμερικανικής κατασκευής Μ-113Α1. Σε ό,τι αφορά τον συσχετισμό δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα, η έκθεση σημειώνει ότι η τουρκική υπεροχή παραμένει αδιαμφισβήτητη και εμφανής.
Η Μ. Βρετανία διατηρεί στρατιωτικό προσωπικό 1.678 ατόμων ενώ η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYΡ) ανέρχεται σε 855 άτομα, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα. Τέλος, η έκθεση επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει τον προγραμματισμό και ασκεί αφόρητες πιέσεις στα επίπεδα συντήρησης και αποτελεσματικότητας της Εθνικής Φρουράς την στιγμή που εμφανίζονται νέες προκλήσεις ασφάλειας για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ασφαλώς, η σύγκριση ποσοτικών δεδομένων και μόνο δεν οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα για τον συσχετισμό στρατιωτικής ισχύος στην Κύπρο.
β
Καμία «ανοικτή πηγή», ακόμα και οι πλέον έγκυρες, δεν αναφέρουν την παρουσία αρμάτων 
περισυλλογής στην Κύπρο αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν…


strategyreports