28.7.13

Στην Πορτογαλία "τέλειωσαν" το επικουρικό ταμείο στρατιωτικών


Αυτά που έρχονται άρχισαν στην Πορτογαλία.

Την Τετάρτη 10/7/13 η Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κα Berta Cabral, ανακοίνωσε στη στρατιωτική ηγεσία, στις συνδικαλιστικές Ενώσεις των στρατιωτικών και στα ΜΜΕ, σχέδιο νόμου το οποίο, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει:

  • Την παύση της ένταξης νέων Στρατιωτικών στο Ταμείο
  • Την επιστροφή των ποσών, που αφαιρούνται από το Ταμείο, σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό - περίπου 7.000 δικαιούχους και 20 εκατ. ευρώ που δεν θα επωφελείται πλέον από το Ταμείο
  • Την συνέχιση της καταβολής επικουρικής σύνταξης, σύμφωνα με τον νόμο, σε περίπου 12.000 σημερινούς δικαιούχους και σύνδεση της επικουρικής σύνταξης με το ποσοστό της επικουρικής που θα δίνει η CGA.

Άρθρο που επιμελήθηκε ο Γραμματέας του ΔΣ της ΑΝΕΑΕΔ Ε. Γκιτέρσος

Τέλος Επικουρικού Ταμείου Στρατιωτικών στην Πορτογαλία


Το Επικουρικό Συνταξιοδοτικό Ταμείο των Πορτογάλων Στρατιωτικών δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με το ΝΔ 269 της 31 Αυγ. 1990.
Σκοπός του είναι να εξασφαλιστεί, ότι η σύνταξη των συνταξιούχων δεν θα είναι κάτω από το 80% των αποδοχών των εν ενεργεία στρατιωτικών και είχε προαιρετικό χαρακτήρα.

Στα έσοδα του Ταμείου περιγράφονται:

  • Οι εισφορές των εν ενεργεία και συνταξιούχων στρατιωτικών
  • Η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου
  • Τα έσοδα από επενδύσεις
  • Τα έσοδα από μεταφορές από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και
  • Λοιπά έσοδα.
Το Ταμείο έχει ανεξάρτητο φορέα διαχείρισης με σχέση Δημοσίου Δικαίου, παρότι το 2011 έγινε προσπάθεια από το πορτογαλικό ΥΠΕΘΑ να ενταχθεί στο Γενικό Ταμείο Συντάξεων (CGA).

Την Τετάρτη 10/7/13 η Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κα Berta Cabral, ανακοίνωσε στη στρατιωτική ηγεσία, στις συνδικαλιστικές Ενώσεις των στρατιωτικών και στα ΜΜΕ, σχέδιο νόμου το οποίο, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει:

  • Την παύση της ένταξης νέων Στρατιωτικών στο Ταμείο
  • Την επιστροφή των ποσών, που αφαιρούνται από το Ταμείο, σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό ‐ περίπου 7.000 δικαιούχους και 20 εκατ. ευρώ που δεν θα επωφελείται πλέον από το Ταμείο
  • Την συνέχιση της καταβολής επικουρικής σύνταξης, σύμφωνα με τον νόμο, σε περίπου 12.000 σημερινούς δικαιούχους και σύνδεση της επικουρικής σύνταξης με το ποσοστό της επικουρικής που θα δίνει η CGA.
Μέχρι το 2010, το Ταμείο, σύμφωνα με την Επιτροπή Παρακολούθησης του Ταμείου, είχε να επιδείξει έντονη θετική δραστηριότητα. Ένα σύστημα φροντίδας , προστασίας και κοινωνικής υποστήριξης που κάλυπτε, μεταξύ άλλων, τις συντάξεις, την επιβίωση και τα επιδόματα αναπηρίας των στρατιωτικών. Από την άλλη μεριά βέβαια οι ενστάσεις των στρατιωτικών για το βίο και την πολιτεία του Ταμείου είναι πολλές. Κατηγορείται για
αναξιοπιστία, κακοδιαχείριση και ζητούν τη λογοδοσία των ιθυνόντων.

Με την υιοθέτηση των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας στους μισθούς και τις συντάξεις του στρατιωτικού προσωπικού, το πάγωμα προαγωγών για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, την εξαιρετική μείωση του αριθμού των στρατιωτικών, τη μείωση κατά 40% της επένδυσης στη συντήρηση των υφιστάμενων στρατιωτικών προγραμμάτων και την αναστολή, από το 2013, των νέων προγραμμάτων προμηθειών για τις Ένοπλες Δυνάμεις,
την απαξίωση των περιουσιακών στοιχείων, το Ταμείο, απλώς, ανέμενε την ημερομηνία εκτέλεσής του.

Μετά την συνάντηση των εκπροσώπων των στρατιωτικών με την κα Berta Cabral , ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης των Πορτογάλων Υπαξιωματικών (ANS) Antonio Lima Coelho, επέκρινε την πρόθεση της κυβέρνησης να τερματίσει το συνταξιοδοτικό Ταμείο των στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων για οικονομικούς λόγους (το ετήσιο έλλειμμα είναι περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ). «Ουσιαστικά είναι μια πολιτική απόφαση» τόνισε.

Μιλώντας στα ΜΜΕ ο συνταγματάρχης Manuel Cracel , πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών (Aofa), είπε πως η παύση του Ταμείου Συντάξεων των Στρατιωτικών έρχεται σε μια στιγμή που οι συντάξεις έχουν μειωθεί διαδοχικά. Κατηγόρησε τον ΥΕΘΑ, José Pedro Aguiar‐ Branco, ότι επιλέγει την πιο εύκολη λύση για το Συνταξιοδοτικό Ταμείο των Στρατιωτικών.

«Η λογική τους είναι να εξαφανίσουν το στρατιωτικό προσωπικό και μαζί του και τον στρατό», τόνισε.

Σε ανακοίνωσή της, η Εθνική Ένωση των Πορτογάλων Υπαξιωματικών περιγράφει τα προβλήματα της εξέλιξης και χορήγησης της επικουρικής σύνταξης. Υποστηρίζει ένα νέο, αναμορφωμένο, αξιόπιστο, δίκαιο, διαφανή και ελκυστικό σύστημα χορήγησης επικουρικής σύνταξης, καταλήγοντας:
ΟΧΙ στην καταστροφή του ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ.

Επιμέλεια κειμένων
Ευθ. Γκιτέρσος


onalert