2.7.13

Το απόλυτο χάος στην Αίγυπτο



Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι, πιστεύει ότι η δήλωση του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων να δώσει προθεσμία στους πολιτικούς για την επίτευξη συναίνεσης, αποτελεί επικίνδυνη κίνηση αφού μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και η κυβέρνηση θα επιμείνει στα δικά της πλάνα για εθνική συμφιλίωση, αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το γραφείο Τύπου του προέδρου.

Τονίζοντας το γεγονός ότι ο Μόρσι δεν είχε προειδοποιηθεί εκ των προτέρων από τον στρατηγό που έκανε την ανακοίνωση, η προεδρία δήλωσε ότι «ορισμένες από τις ανακοινώσεις κρύβουν υπονοούμενα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στην περίπλοκη εθνική κατάσταση».


«Η προεδρία επιβεβαιώνει ότι κινείται προς την πορεία που είχε προσχεδιάσει για μια ολοκληρωμένη εθνική συμφιλίωση… εις απάντηση στον αιγυπτιακό λαό και ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε δηλώσεις, οι οποίες εμβαθύνουν το διχασμό μεταξύ των πολιτών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών

Τι λένε οι ισλαμιστικές παρατάξεις 
Μια αιγυπτιακή συμμαχία ισλαμιστικών παρατάξεων, συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι απορρίπτει τις προσπάθειες ορισμένων να χρησιμοποιήσουν το στρατό για «να επιτεθούν στη νομιμότητα» με ένα τρόπο που θα οδηγούσε σε πραξικόπημα.

Σε ανακοίνωση, η οποία δημοσιοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η συμμαχία δήλωσε επίσης ότι σέβεται όλες τις πρωτοβουλίες για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα, ωστόσο είναι αναγκαίο να τηρούνται οι συνταγματικές αρχές.

Οι ένοπλες δυνάμεις κρατούν αποστάσεις

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις εξέδωσαν χθες ανακοίνωση με την οποία αρνούνται πως ένα προηγούμενο τελεσίγραφο του επικεφαλής τους υπαινίσσεται ένα στρατιωτικό πραξικόπημα και τονίζουν πως μοναδικός τους στόχος είναι να οδηγήσουν τους πολιτικούς να φθάσουν σε μία συνεννόηση.

Απορρίπτοντας τους υπαινιγμούς ότι επιθυμούν να διαδραματίσουν οι ίδιες έναν πολιτικό ρόλο, οι ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν πως η αντίδρασή τους αποτελούσε άμεση ανταπόκριση στον «παλμό στους δρόμους της Αιγύπτου», με την έκδοση τελεσίγραφου προς τους πολιτικούς ηγέτες για να ομονοήσουν έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες κατά του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Αλλά και η κύρια παράταξη της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, που περιλαμβάνει στην ηγεσία του και τον νομπελίστα Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ανακοίνωσε χθες πως το τελεσίγραφο των στρατιωτικών, που έδινε διορία 48 ωρών στους πολιτικούς, δεν απηχεί τη βούλησή τους να αναλάβουν την εξουσία, αλλά αποδεικνύουν πως οι ένοπλες δυνάμεις σέβονται «τις αρχές της δημοκρατίας και τη βούληση του έθνους ως πηγή εξουσίας».

Επικοινωνία Ομπάμα – Μόρσι 

Επικοινώνησαν οι στρατηγοί ΗΠΑ - Αιγύπτου

Ο αμερικανός στρατηγός, Μάρτιν Ντέμπσι, είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου του στρατού της Αιγύπτου, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ στο πρακτορείο Ρόιτερς, χωρίς να δώσει ωστόσο περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τα όσα συζητήθηκαν.

Συνάντηση Μόρσι - Σίσι 
Νωρίτερα χθες ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι συναντήθηκε με τον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων μαζί με τον πρωθυπουργό Χισάμ Καντίλ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα της αιγυπτιακής προεδρίας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Η ανακοίνωση αυτή αναρτήθηκε στη σελίδα αφού ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εξέδωσε ένα τελεσίγραφο προς τον Μόρσι και την πολιτική ηγεσία καλώντας τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη νομή της εξουσίας μέσα σε 48 ώρες.

Στη σελίδα της αιγυπτιακής προεδρίας στο Facebook έχει αναρτηθεί μια φωτογραφία που απεικονίζει τον Μόρσι με τον Καντίλ και τον στρατηγό Σίσι να κάθονται σε πολυθρόνες χαμογελώντας. Δεν είναι σαφές το πότε είχε ληφθεί αυτή η φωτογραφία.

Χιλιάδες οι διαδηλωτές 

Χιλιάδες διαδηλωτές ζητωκραύγασαν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της Αιγύπτου χθες, όταν τουλάχιστον πέντε ελικόπτερα του στρατού πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από το Κάιρο, ανεμίζοντας τη σημαία της Αιγύπτου. Οι διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και έξω από το προεδρικό μέγαρο χαιρέτισαν με αυτό τον τρόπο την ανακοίνωση του στρατού, ο οποίος έδωσε διορία 48 ωρών στους πολιτικούς για να άρουν το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα. 



Σύμφωνα με πολλούς από τους διαδηλωτές η ανακοίνωση του στρατού ουσιαστικά σηματοδοτεί την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. «Είναι μια σπουδαία δήλωση», είπε ο Σάγεντ, ένας 40χρονος επιχειρηματίας, μιλώντας στην πλατεία Ταχρίρ. «Ο Μόρσι θα έχει φύγει σε δυο ημέρες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ απέφυγε χθες να κάνει οποιαδήποτε υπόθεση σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί στην Αίγυπτο τις επόμενες 48 ώρες, και πρόσθεσε ότι ακόμη «μελετά» την ανακοίνωση του επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων.

«Είμαστε στην διαδικασία της εξέτασης της ανακοίνωσης. Δεν είμαστε εντελώς βέβαιοι τι πρόκειται να συμβεί (...) τις επόμενες 48 ώρες, κι έτσι δεν θα ήθελα να κάνω καμιά υπόθεση», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.

«Θα έλεγα πάντως ότι υποστηρίζουμε –όπως έχει πει ο πρόεδρος (των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα)– την διαδικασία μετάβασης της Αιγύπτου στην δημοκρατία και αυτή η διαδικασία προϋποθέτει συμβιβασμούς από όλους. Ελπίζουμε ότι όλοι οι Αιγύπτιοι θα βρουν έναν τρόπο να εργαστούν ειρηνικά για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα».

Το ισλαμικό κόμμα Νουρ εκφράζει «φόβους» για την επάνοδο του στρατού

Το δεύτερο μεγαλύτερο σε κοινοβουλευτική ισχύ ισλαμικό κόμμα της Αιγύπτου ανακοίνωσε χθες ότι φοβάται την επάνοδο του στρατού στην πολιτική ζωή μετά την ανακοίνωση του επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων το οποίο έδωσε 48 ώρες στους πολιτικούς για να επιλύσουν την πολιτική κρίση.

Το κόμμα Νουρ πιστεύει πως απειλείται η εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου από τον διχασμό ανάμεσα στους ισλαμιστές που κυβερνούν και τους αντιπάλους τους, δήλωσε ο Χάλεντ Αλάμ Εντίν, ανώτατο στέλεχος του κόμματος, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας αλ Αχράμ. «Αλλά έχουμε φόβους για την επιστροφή του στρατού για άλλη μια φορά στo πολιτικό προσκήνιο σε κυρίαρχο ρόλο», πρόσθεσε.

Συνέλαβαν 15 σωματοφύλακες ηγετικού στελέχους των ισλαμιστών
Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου συνέλαβαν χθες 15 ένοπλους σωματοφύλακες του ανώτατου στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Χάιρατ αλ Σάτερ, έπειτα από μια ανταλλαγή πυροβολισμών, κατά την οποία δεν υπήρξαν τραυματισμοί, τόνισαν πηγές των σχετικών υπηρεσιών.

Μέλη της οικογένειας του Σάτερ τηλεφώνησαν στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα και ανέφεραν ότι το σπίτι του δέχεται επίθεση. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι άνδρες των δυνάμεών τους ενεπλάκησαν σε ανταλλαγή πυρών με φρουρούς όταν επιχείρησαν να τους συλλάβουν για παράνομη οπλοκατοχή.

Το πού βρίσκεται ο Σάτερ δεν είναι αυτή τη στιγμή γνωστό. Θεωρείται από πολλούς μια από τις πιο κραταιές προσωπικότητες στο ισλαμιστικό κίνημα –αν όχι η ισχυρότερη–, αλλά δεν μπόρεσε να λάβει μέρος στις προεδρικές εκλογές του 2012, αφού είχε φυλακιστεί επί των ημερών του ανατραπέντα πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
real