9.7.13

Δεν θέλουν εκλογές οι ισλαμιστές της Αιγύπτου

Φρενάροντας τα σχέδια της μεταβατικής ηγεσίας της Αιγύπτου, η Μουσουλμανική Αδελφότητα απέρριψε πριν από λίγο το χρονοδιάγραμμα των εκλογών που ανακοίνωσε νωρίτερα ο μεταβατικός πρόεδρος , Αντλί Μανσούρ, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα.

 Ο Εσάλ ελ Εριάν, ηγετική φιγούρα της Μουσουλμανικής Αδερφότητας από τους κόλπους της οποίας προέρχεται ο έκπτωτος πρόεδρος , Μοχάμεντ Μόρσι, δήλωσε πως απορρίπτει το χρονοδιάγραμμα των εκλογών αλλά και την αναθεώρηση του Συντάγματος που πρότεινε ο Μανσούρ γιατί "πάνε τη χώρα πίσω".

Την ίδια ώρα, μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ ισλαμιστών και Αδελφών Μουσουλμάνων. "Ποιος πάτησε πρώτος τη σκανδάλη στο χθεσινό αιματοκύλισμα σε στρατώνα του Καίρου;", είναι το μεγάλο ερώτημα στα σημερινά δημοσιεύματα των αραβόφωνων δικτύων.
Στόχος της νέας ηγεσίας της Αιγύπτου είναι να βρεθεί η "χρυσή τομή" έτσι ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης αλλά και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το μεγαλύτερο σαλαφιστικό κόμμα της χώρας, αλ Νουρ , την ώρα που οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καλούν πλέον ανοικτά σε εξέγερση και διοργανώνουν για σήμερα νέες διαδηλώσεις.
Σε διάταγμα του Αντλί Μανσούρ, μεταβατικού προέδρου μετά την ανατροπή του Μόρσι από τον στρατό, προβλέπονται εκλογές σε περίπου έξι μήνες, αφού έχουν πρώτα εγκριθεί οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα (η ισχύς του οποίου έχει ανασταλεί). Μετά τη σύγκληση της νέας Βουλής, θα γίνουν προεδρικές εκλογές.
Το χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα, με δημοψήφισμα, ορίστηκε στους τεσσερισήμισι μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Σύνταγμα είχε στην ουσία περιορισμένη αποδοχή στον αιγυπτιακό λαό, έχοντας στην πράξη καταρτιστεί μόνο από τους ισλαμιστές κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης στη σύγκρουση μεταξύ της κοσμικής αντιπολίτευσης και του Μόρσι.
Στο μεταξύ, στρατός και ισλαμιστές βρίσκονται πλέον σε ανοικτή σύγκρουση μετά το θάνατο 51 υποστηρικτών του Μόρσι , χτες, σε στρατώνα του Καίρου. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ο στρατός άνοιξε πυρ σε συγκέντρωση υπέρ του Μόρσι μπροστά από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 51 οπαδοί του έκπτωτου προέδρου και να τραυματιστούν πάνω από 300. Από την πλευρά του, ο στρατός υποστηρίζει πως άνοιξε πυρ όταν το πλήθος επιτέθηκε στη φρουρά προσπαθώντας να κάνει έφοδο στο κτίριο ενώ οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι επισημαίνουν πως οι συγκεντρωμένοι πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία. Ο Αντλι Μανσούρ έδωσε εντολή για την έναρξη έρευνας για τις χθεσινές βιαιότητες . Αλλά και ο Ελ Μπαραντέι ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στο χθεσινό αιματοκύλισμα.
Η κοινωνική έκρηξη στη "χώρα των Φαραώ" επιφέρει νέες αναταράξεις στην οικονομία της χώρας.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN, η Αίγυπτος διολισθαίνει σε οικονομική αβεβαιότητα καθώς Ε.Ε και ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα επανεξετάσουν την χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο Κάιρο, στο πλαίσιο εφαρμογής δημοκρατικών διαδικασιών στη χώρα. Αναλυτές εκτιμούν ότι, η ανάπτυξη της οκονομίας της Αιγύπτου είναι απίιθανο να ξεπεράσει το 3% το 2014 και το έλλειμμα του προυπολογισμού το 13,5%.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr