2.7.13

Θερίζουν τα «σιρόπια του βιασμού»


  

  «Είχα πάει με την παρέα μου σε ένα μπαρ στο κέντρο. Ηπιαμε από δύο ποτά.Ξύπνησα γυμνή στο κρεβάτι».
     Η περιγραφή της κοπέλας που έπεσε θύμα βιασμού μετά μια συνηθισμένη βραδινή έξοδο στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει εικόνες από το πριν και το μετά, αλλά απολύτως καμία για το επίμαχο διάστημα του εγκλήματος.
    Κάθε προσπάθεια της κοπέλας να θυμηθεί προσκρούει σε μαύρο σκοτάδι κι αυτό της προκαλεί εκνευρισμό, σύγχυση, θυμό και τρόμο. Εχει παραισθήσεις, υποψιάζεται και φίλους της, αλλά δεν θέλει να το πιστέψει.  Συνθετικές ναρκωτικές ουσίες σε υγρή μορφή, με ισχυρή κατασταλτική δράση, γνωστές και ως «σιρόπια του βιασμού», ενοχοποιούνται για παρόμοια περιστατικά που έχουν καταγραφεί και στην Ελλάδα.
    Είναι άχρωμα, άοσμα και άγευστα, αναμειγνύονται στο ποτό και προκαλούν απώλεια μνήμης και μείωση των αντιστάσεων, αλλά είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ανιχνευτούν εργαστηριακά, αφού αποβάλλονται γρήγορα από τον οργανισμό.
    Η κατάσχεση στη Θεσσαλονίκη ποσότητας 1 κιλού και 815 γραμμαρίων μίας τέτοιας υγρής ναρκωτικής ουσίας -της GBL- την περασμένη Παρασκευή ενισχύει τους φόβους για διάδοση της χρήσης «ναρκωτικών του βιασμού σε ραντεβού» (γνωστών διεθνώς ως date-rape drugs) στη χώρα μας.
    Ο 27χρονος έμπορος, που συνελήφθη από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, είχε στήσει ένα μικρό... σούπερ μάρκετ ναρκωτικών, αφού εκτός από το GBL βρέθηκαν στην κατοχή του ποσότητες κι άλλων τύπων επικίνδυνων συνθετικών διεγερτικών, όπως μεφεδρόνη(γνωστή ως «μιάου») και κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη (ή «κοκαΐνη των φτωχών»).