14.7.13

ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

Σε προκήρυξη τα αποτυπώματα ενός εκ των συλληφθέντων για συμμετοχή στους «Πυρήνες» Στον έναν από τους δύο συλληφθέντες για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», ανήκουν τα αποτυπώματα στο χειρόγραφο προσχέδιου της προκήρυξης που βρέθηκε στα σκουπίδια και κατασχέθηκε από την Αντιτρομοκρατική.


Αυτό προκύπτει από τα μέχρι στιγμής ευρήματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων.

Πρόκειται για κομμάτια χειρόγραφου προσχέδιου προκήρυξης με την οποία γινόταν η ανάληψη της ευθύνης της αποστολής του παγιδευμένου φακέλου στον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Δημήτρη Χωριανόπουλο.
Συλλήψεις για το ταχυδρομείο του τρόμου
Ταχυδρόμησαν τον παγιδευμένο φάκελο με προκάλυμμα ένα μαγαζί που πουλούσε μπουγάτσες και μετά, σε ένα χωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη, έγραψαν την προκήρυξη. Οταν η σύνταξη του κειμένου ολοκληρώθηκε, έσκισαν σε 49 κομμάτια το ένα αντίτυπο και το πέταξαν σε σκουπίδια με οικιακά απόβλητα.
Οι αστυνομικοί που τα εντόπισαν βρήκαν και τέσσερα τραπουλόχαρτα, όμοια με αυτό που είχε τοποθετηθεί ως διακόπτης στον παγιδευμένο φάκελο με παραλήπτη τον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής, Δημήτρη Χωριανόπουλο.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έφθασαν στους δύο 30χρονους που συνελήφθησαν χθες λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση στο διαδίκτυο της προκήρυξης για την ανάληψη ευθύνης της τέταρτης πράξης του Σχεδίου «Φοίνικας». Πρόκειται για το σχέδιο που ξεκίνησε με τη βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού στις 7 Ιουνίου, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Από τότε, τρία ακόμη «χτυπήματα» -στο αυτοκίνητο του σωφρονιστικού υπαλλήλου των φυλακών Ναυπλίου στο Αργος, στο ξενοδοχείο της Τζακάρτας στην Ινδονησία και η αποστολή του δέματος στον πρώην ανώτατο αξιωματικό- που ανέλαβε η Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία (FAI), συνέχισαν την «πρωτοβουλία» για ανασυγκρότηση των νέων «Πυρήνων» του αντάρτικου πόλης.
Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής είχαν εντοπίσει τα δύο ύποπτα άτομα στη Θεσσαλονίκη εδώ και τουλάχιστον 33 μέρες. Ολο αυτό το διάστημα πραγματοποιούσαν διακριτική παρακολούθηση τόσο στο σπίτι του ενός στη Σταυρούπολη, όσο και στο στέκι αναρχικών «Ναδίρ» όπου διέμενε ο δεύτερος, προκειμένου να διαπιστώσουν ενδεχόμενη σχέση τους με το σχέδιο «Φοίνικας».
Οταν στις 3 Ιουλίου εξερράγη ο φάκελος στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι, οι ειδικοί υπέθεσαν ότι οι άνθρωποι τους οποίους είχαν στο «στόχαστρο» είχαν σχέση με την υπόθεση. Δεδομένου ότι κανείς τους δεν είχε θεαθεί να πηγαίνει στο ταχυδρομείο, οι αστυνομικοί έψαξαν να δουν αν όντως υπήρχε διασύνδεση. «Διαπιστώσαμε ότι ένας από αυτούς είχε μπει σε ένα κατάστημα με μπουγάτσες. Εμεινε λίγη ώρα μέσα και έφυγε. Η έρευνα έδειξε ότι το συγκεκριμένο κατάστημα είχε σύμβαση με τα ΕΛΤΑ και εκεί άφησαν τον παγιδευμένο φάκελο για να ταχυδρομηθεί χωρίς να προκαλέσουν υποψίες», δήλωσε στο «Εθνος» υψηλόβαθμο στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής.
Πέντε μέρες αργότερα, οι εκτιμήσεις τους επιβεβαιώθηκαν. Πριν ακόμη δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, βρέθηκε σκισμένο το προσχέδιό της, στα σκουπίδια του ενός στη Σταυρούπολη. Τότε, οι ειδικοί βεβαιώθηκαν ότι τα δύο άτομα που έβλεπαν να συζητούν με τις ώρες σε άτυπο πεδίο βολής έξω από τη Θεσσαλονίκη και που ο ένας από αυτούς είχε ταξιδέψει για Καβάλα, από όπου αγόρασε προπληρωμένους φακέλους χωρητικότητας 4,5 κιλών, ήταν οι αποστολείς του φακέλου στον Δ. Χωριανόπουλο.
Ερευνες
Αμέσως μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης, ξεκίνησε η αστυνομική επιχείρηση. Στις έρευνες βρέθηκαν, εκτός από το χειρόγραφο κείμενο, οι φάκελοι που είχαν αγοράσει από την Καβάλα, τσεκούρι, κοντάρια, υπολογιστές, σκληροί δίσκοι και κάμερες που ελέγχονται στα ειδικά εργαστήρια. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα -μεταξύ άλλων- για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρες ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Επίσης, η δικογραφία αφορά και άλλα πρόσωπα τα οποία κατηγορούνται για ηθική αυτουργία στις προαναφερόμενες τρομοκρατικές πράξεις.
Για την υπόθεση, δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας: «H Ελληνική Αστυνομία είχε μία πάρα πολύ σημαντική επιτυχία. Κατάφερε μέσα σε συντομότατο χρονικό διάστημα, νομίζω το πιο σύντομο από κάθε άλλη φορά, να εντοπίσει τους δράστες τρομοκρατικών ενεργειών και να τους συλλάβει. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που πρόκειται για ένα δίκτυο το οποίο φαίνεται να υπερβαίνει τα όρια της Ελλάδας. Η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι διαρκής».
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
Το προφίλ των συλληφθέντων
Η εισβολή στο «Ναδίρ»
Γνώριμος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ο 30χρονος Σ.Μ., που συνελήφθη στον χώρο συγκέντρωσης αντιεξουσιαστών «Ναδίρ», όπου έμενε, είχε απασχολήσει και άλλες φορές τις διωκτικές αρχές, ενώ μικρή δράση φαίνεται πως είχε ο έτερος 30χρονος, Α.Τ., που συνελήφθη στη Σταυρούπολη.
Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κέρκυρα ο Σ.Μ. ήρθε στα 18 του στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., από την οποία πέρασαν επίσης ο Κ. Σακκάς, που συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2010 ως μέλος της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», όσο και ο Τ. Θεοφίλου, ο οποίος συνελήφθη πέρυσι στη Θεσσαλονίκη με την ίδια κατηγορία.
Ο Σ.Μ. δήλωνε αναρχικός και αρνητής στράτευσης και έμενε μέσα στο στέκι «Ναδίρ» στη Β' Φοιτητική Εστία, στην περιοχή Σαράντα Εκκλησίες, κοντά στα πανεπιστήμια.
Πριν από έναν χρόνο, είχε συλληφθεί στην ευρεία αστυνομική επιχείρηση που έκανε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, παρεμβαίνοντας δυναμικά στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται επί χρόνια μεταξύ αντιμαχόμενων ομάδων αντιεξουσιαστών και είχαν πάρει επικίνδυνες διαστάσεις.
Η αστυνομία εισέβαλε τότε ταυτόχρονα στο «Ναδίρ» και στην κατάληψη «Ορφανοτροφείο» στην περιοχή της Τούμπας.
Τον Δεκέμβριο του 2010 είχε γίνει και πάλι επέμβαση της αστυνομίας στο «Ναδίρ» και έγιναν 12 συλλήψεις -ανάμεσά τους και ο Σ.Μ.. Επίσης έχει συλληφθεί ακόμη δύο φορές για κλοπή και παράνομα παίγνια. Συνελήφθη κοντά στο «Ναδίρ», από πάνοπλους άντρες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, χωρίς κανείς από στο στέκι ή τη γειτονιά να αντιληφθεί το παραμικρό και χωρίς ο ίδιος να προβάλει αντίσταση.
Η δεύτερη σύλληψη, αυτή του Α.Τ., έγινε στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης και σήμανε συναγερμό στην Αμεση Δράση, καθώς ένας διερχόμενος πολίτης έκανε αναφορά για «απαγωγή» νεαρού ατόμου, στην περιοχή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της Σταυρούπολης.
Οπως είπε, τέσσερις οπλισμένοι άνδρες με κουκούλες full face είχαν ακινητοποιήσει τον νεαρό και τον επιβίβασαν με τη βία σε ένα μαύρο αυτοκίνητο.
Δόθηκε εντολή προς περιπολικά και μοτοσικλετιστές για την αναζήτηση του μαύρου αυτοκινήτου. Λίγα λεπτά μετά, η εντολή ακυρώθηκε, αφού οι «απαγωγείς» με τις κουκούλες ήταν άνδρες της αντιτρομοκρατικής.
Κοντά στο σημείο της προσαγωγής στην οδό Τζαβέλλα βρίσκεται το σπίτι του 30χρονου συλληφθέντα, όπου οι αστυνομικοί επανήλθαν το βράδυ και ερεύνησαν εξονυχιστικά τους χώρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Α.Τ., που προέρχεται από μέση οικογένεια και ο πατέρας του διατηρεί κρεοπωλείο, συνδεόταν φιλικά με τον Σ.Μ. και το τελευταίο διάστημα είχαν συχνές επαφές στο «Ναδίρ» ή στο σπίτι του πρώτου στη Σταυρούπολη.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ethnos